Agnès B wordt geboren als Agnès Trouble in 1941 in de rijke bourgeoiswijk van het Franse Versailles. Daar studeert ze ook aan de Ecole des Beaux Arts. Nadat ze afstudeert gaat ze op haar 17de als redactrice werken voor Elle magazine in Parijs. ‘Maar ik tekende liever, en bovendien kon ik niet schrijven!’ zei ze later van zichzelf. Twee jaar later krijgt ze een job bij Dorothee Bis als ontwerper. In 1964 vertrekt ze daar om freelance te werken voor Himtex, Pierre d’Alby, V de V en Eversbin.

In 1958 huwt ze met Christian Bourgois van wie ze later scheidt. Ze hertrouwt in 1980 met Jean René Claret de Fleurieu. Uit haar twee huwelijken komen vijf kinderen voort.

In 1966 start ze haar eigen bedrijf CMC. In 1975 opent ze haar eigen winkel in Parijs waar haar betaalbare en draagbare kledingstukken verkrijgbaar zijn voor een groot publiek. De spulletjes zijn supereenvoudig: T-shirts, overalls. De grote charme van haar ontwerpen is dat ze aanvoelen alsof ze al helemaal zijn ingedragen. Heel wat van haar vroegere ontwerpen zijn geïnspireerd op werkkleding, waarvan ze de vormen zelf stileert en verft.
In 1980 opent Agnès haar eerste boetiek in Soho (NY). In 1988 wordt de collectie uitgebreid met een cosmeticalijn, schoonheids- en verzorgingsproducten en haar eerste parfum. Ook voor het postorderbedrijf Trois Suisses ontwerpt ze.

Tegenwoordig zijn er boetieks in Londen, Amsterdam, Tokio en New York. Haar atelier en hoofdkwartier liggen echter in de werkmansbuurten van Parijs. Zelf zegt ze geen drang te voelen om de elite te kleden. “Kleren zijn niet alles. Als ze te belangrijk worden, verstoppen ze de persoon die ze draagt. Daar houd ik niet van. Kleren moeten je gelukkig maken, relaxed, en klaar om andere problemen aan te pakken.” (GT)

www.agnesb.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content