Afscheid van Oscar de la Renta: de gewone man die de lieveling van Hollywood werd

Van presidentsvrouwen tot grote Hollywoodsterren, iedereen was dol op Oscar.

De 82-jarige modeontwerper Oscar de la Renta is niet meer. Hij drukte zijn stempel op de Amerikaanse mode en wist de harten van menige vrouwen te veroveren met zijn betoverende jurken. Van presidentsvrouwen tot grote Hollywoodsterren, iedereen was dol op Oscar.

De la Renta heeft machtige vrouwen, waaronder Nancy Reagan, Michelle Obama en Hillary Clinton gekleed, maar ook Hollywood was gek op de elegante avondjurken van de ontwerper. Zijn jurken waren namelijk geknipt voor de rode loper en toverden elke ster om tot een sierlijke deerne. In zijn carrière, waarvan hij bijna vijf decennia lang aan de top stond, heeft hij sterke en machtige vrouwen willen eren. Zijn kleding was een ’tribuut’, een eerbetoon, aan de vrouw. Of het nu presidentsvrouwen, CEO’s, Hollywooddiva’s of gewone vrouwen waren: hij had de ambitie om elke vrouw te laten stralen.

Want hij wilde niet enkel met de ‘chique dames uit New York’ geassocieerd worden, de term ‘ladies who lunch‘ verafschuwde hij. Zijn kleren, die uitblinken omdat ze tijdloos zijn, waren voor iedereen. “Of hij nu voor de First Lady ontwierp, of vrouwen op straat, hij probeerde echt te begrijpen want mensen wilde en nodig hadden”, vertelde zijn schoonzoon en CEO van het modelabel Alex Bolen aan Daily News.

Sterke mening

Hoewel hij een klassieke ontwerper is, die zijn carrière begon bij Balenciaga, nam hij geen blad voor de mond. Hij deinsde er niet voor terug om de PR aan de kant te zetten en zelf te zeggen waar het op stond. Toen Michelle Obama in een cardigan van J.Crew op visite ging bij de Britse Queen in 2009 kon Oscar de la Renta het niet laten om zijn ongezouten mening te geven aan WWD. “Je gaat absoluut niet naar…Buckingham Palace in een sweater.”

Twee jaar later droeg de presidentsvrouw een outfit van Alexander McQueen naar een staatsdiner in China. Opnieuw kon de la Renta zich niet inhouden: “Als je Amerika wil gaan promoten in China en de handel wil bevorderen tussen de beide gebieden, waarom draag je dan Europese kleding?” Michelle Obama heeft nooit gereageerd op deze uitspraken van de ontwerper, maar heeft ook een tijdlang geen kleding van hem gedragen. Toch is het tussen beide grootheden goed gekomen en verschenen ze samen tijdens een modeworkshop in het Witte Huis.

Een gewoon man

Ondanks zijn soms forse uitlatingen bleef de la Renta een speciale plek behouden in het hart van de vrouwen voor wie hij ontwierp. Zo verklaarde Amal Alamuddin, oftwel mevrouw George Clooney, onlangs nog dat ze al jarenlang een bewondering heeft voor de ontwerper. Het mag dan ook niet verbazen dat hij de trouwjurk voor haar huwelijk met Clooney in Venetië mocht ontwerpen.

Toch is de la Renta, ondanks de flatterende woorden en bekende fans, een gewoon man gebleven. Hij heeft zich nooit laten verleiden tot snobisme of grootdoenerij. Anna Wintour, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, wist dit ooit mooi te omschrijven: “Op een diner met de la Renta en de Clintons, zal Oscar zich als een prima gastheer gedragen. Maar na het eten kan je hem terugvinden in de keuken en speelt hij domino met iedereen die voor het avondmaal gezorgd heeft.”

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content