Adidas werkt aan schoenen uit plasticvervuiling

Adidas © .

Sportfabrikant Adidas bindt de strijd aan met de enorme plasticvervuiling van de oceanen. De fabrikant werkt aan materialen op basis van gerecycleerde vervuiling en bant plastic zakken in de eigen winkels.

Adidas kondigt aan dat het samenwerkt met Parley for the Oceans, een groep kunstenaars, wetenschappers en ontwikkelaars die werken aan manieren om de oceanen schoon te maken. Het partnerschap moet nieuwe vezels ontwikkelen op basis van plasticvervuiling, die op termijn gebruikt kunnen worden in de kleding en schoenen van de fabrikant.

“Onze oceanen staan op het punt ineen te storten en er is niet veel tijd meer over om het tij te keren”, zegt Cyrill Gutsch van Parley for the Oceans. “Iedereen moet deel van de oplossing vormen, en daarom is samenwerking de sleutelformule. We zijn erg enthousiast over dit partnerschap. De focus ligt niet enkel op de ontwikkeling van concepten, technologieën en materialen. We zullen ook samenwerken met consumenten, atleten, designers, kunstenaars en wetenschappers om hun stem te laten horen en hun talenten in te zetten voor de oceanen.”

Plastic zakken

Om zelf het goede voorbeeld te geven, heeft Adidas ook meteen beloofd om plastic zakken te bannen uit de 2.900 winkels die het merk wereldwijd uitbaat. “Het partnerschap met Parley for the Oceans heeft ertoe geleid dat we enkele van onze eigen praktijken onderzocht hebben”, zegt Frank Henke, directeur Milieuzaken bij Adidas. “Het gebruik van plastic zakken in onze winkels stoppen is daar een goed voorbeeld van.”

Uit een recente studie in Science bleek dat in 2010 alleen 5 tot 13 miljoen ton plastic in de oceanen terechtkwam. In elke oceaan is een enorme draaikolk van plastic te vinden, maar die bevatten naar schatting amper 1 procent van het plastic dat in het water terecht is gekomen. Wat met de rest is gebeurd, is niet niet zeker, maar de kans is groot dat dit plastic afbreekt tot minuscule deeltjes en zo in de voedselketen terechtkomt.

Adidas is niet de eerste fabrikant die op het idee komt om het plastic als grondstof te gebruiken. Vorig jaar bracht kledingmerk G-Star Raw al een lijn van spijkerbroeken uit waarin plasticvervuiling was verwerkt. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content