80 procent modellen op NYFW is blank

© Reuters

Ieder jaar maakt de website Jezebel een diversiteitsrapport over de New Yorkse modeweek. Het resultaat dit jaar was weer verontrustend. Maar liefst 80 procent van de modellen die de catwalks van de modeweek bevolkten is blank.

Ieder jaar maakt de website Jezebel een diversiteitsrapport over de New Yorkse modeweek. Het resultaat dit jaar was weer verontrustend. Maar liefst 80 procent van de modellen die de catwalks van de modeweek bevolken is blank. Jezebel onderzocht 142 shows die op de modeweek van New York getoond werden en kwam tot de conclusie dat het nog steeds slecht gesteld is met de diversiteit op NYFW. De overige etnische groepen die aanwezig waren op de catwalk bestonden uit zwarten, Aziaten, en Latinas. Andere groepen, zoals Midden-Oosterse modellen, waren vrijwel afwezig.

Kleine stijging

Sommige ontwerpers deden het iets beter en casten zo’n dertig procent modellen van andere rassen. Zo kozen Diane von Fürstenberg en Zac Posen voor meer gekleurde modellen dan gemiddeld. Andere ontwerpers opteerden voor een klein aantal niet-blanke modellen. Vorig seizoen stuurde Calvin Klein geen enkel model van een andere etniciteit de catwalk op. Dit seizoen deed hij het iets beter door vijf modellen van een ander ras te casten. Belstaff en Gregory Parkinson volgden in de voetsporen van Calvin Klein en kozen ook iets meer gekleurde modellen dan vorig seizoen.

Uitschieters

Ongeveer twaalf ontwerpers kozen voor een model van een andere etniciteit om hun show te openen of af te sluiten. Een van de meest opvallende shows met een gekleurd model dat de show mocht afsluiten was die van Diane von Fürstenberg. Topmodel Naomi Campbell schitterde op de catwalk van von Fürstenbergs show op de New Yorkse modeweek. Onlangs schaarde Campbell zich, samen met Iman, nog achter de Balance Diversity campagne die het diversiteitsprobleem aankaart.

Hoopvol

De oprichtster van deze campagne, Bethann Hardison, vertelt aan The Huffington Post dat ze blij is dat er toch enkele ontwerpers het goede voorbeeld geven en dat er een kleine verbetering te merken is. Hardison schreef onlangs een open brief naar alle grote namen achter de modeweken om aandacht te vragen voor het diversiteitsprobleem. Ze is dan ook hoopvol dat de cijfers in de toekomst nog zullen stijgen.

Homogene groep

Er waren iets meer gekleurde modellen te zien op de New York Fashion Week dit seizoen, maar wel telkens dezelfde meisjes. Dit is natuurlijk goed nieuws voor de modellen in kwestie, maar zolang de cijfers niet verder omhoog gaan, is dit nefast voor de diversiteit op de catwalk. Nieuwkomers van een andere etniciteit hebben geen enkele kans om aangenomen te worden. Jezebel vraagt zich af of dit aan een gebrek aan wil en creativiteit van de ontwerpers ligt, of aan de modellenagentschappen die geen andere modellen aanbieden.

Jezebel benadrukt ook dat hun methodologie natuurlijk niet waterdicht is, en dat ze afgaan op de verschillende huidskleuren van modellen om tot hun resultaten te komen. Het viel hun in ieder geval op dat er weinig verbetering te bemerken valt op gebied van diversiteit en dat dat allesbehalve een goede boodschap is om te verspreiden. Op deze manier promoten ontwerpers racisme en discriminatie – al dan niet bewust – en dat is erg jammer. Hopelijk zullen de diversiteitscijfers volgend seizoen verder stijgen en met een iets grotere vaart dan nu. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content