7 tips om je schoenen te onderhouden

© iStock

Je outfit mag nog zo minutieus uitgekozen zijn, als je schoenen er slordig uitzien is het om zeep. Wij verzamelden enkele tips om je schoenen een langer én mooier leven te geven.

1 Voor je gaat paraderen met je schoenen is het belangrijk om ze goed in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray. Zo voorkom je al heel wat problemen.

2 Wanneer de tippen van je lederen schoenen wat van hun kleur verliezen, is het belangrijk om schoensmeer aan te schaffen. Op die manier blijft de kleur van je schoenen intens én blijven je schoenen er langer als nieuw uitzien. Suède schoenen moeten op hun beurt ook goed onderhouden worden met speciaal daarvoor ontworpen borsteltjes.

3 Net als wanneer je ’s avonds voor het slapen je make-up verwijdert, moet je dit ook doen met je schoenen. Als je na een avondje stappen of na een wandeling vuile schoenen hebt, maak je ze best meteen proper. Zo heeft het vuil geen kans om zich in je schoenen te nestelen.

4 De schoenmaker, uw vriend én die van je schoenen. Wanneer je investeert in een mooi paar schoenen zou het een jammere zaak zijn, mocht je ze na één seizoen al naar de achterkant van je garderobe gooien wegens ‘stuk’. Laat die kapotte hak of afgelopen zool herstellen en zo kan je er langer van genieten.

5 Wanneer je na een enorme plensbui thuiskomt, is het essentieel om je schoenen fatsoenlijk te laten drogen. Steek er krantenpapier in en laat ze niet drogen bij een directe warmtebron, zoals bijvoorbeeld de verwarming. Als het te warm is, kan het leer te snel drogen en zo kunnen er scheurtjes ontstaan.

6 Wissel voldoende tussen je verschillende paren schoenen, zodat ze af en toe wat respijt krijgen. Denk er ook aan om bijvoorbeeld bij het dragen van hakken andere platte schoentjes te voorzien in de auto. Niet omdat dit veiliger is, maar ook omdat hakken erg snel verslijten door de wrijving met je automatje.

7 Neem ook op tijd je schoenveters onder handen. Niets laat je schoenen er in 1 2 3 properder uitzien dan een paar gewassen of nieuwe schoenveters. Sneakers zien er op slag weer uit als nieuw met dat paar nieuwe sneeuwwitte veters. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content