5 jaar Lore Van Keer: ‘Mijn persoonlijkheid en architectuur vormen de rode draad in mijn collecties’

Lize Feryn in de campagne voor Sequence van Lore Van Keer © -

Op 1 oktober 2015 is het exact vijf jaar geleden dat Lore Van Keer haar eigen label uit de grond stampte. De juwelenontwerpster viert haar jubileum met vijf minicollecties, voor ieder verstreken jaar één. Wij blikten terug en vooruit met de immer bescheiden Lore Van Keer.

Ga je het jubileum vieren?

Ik heb speciaal voor het jubileum vijf exclusieve minicollecties gecreëerd, onder de noemer Sequence. Op 17 september worden de minicollecties gelanceerd en daar hoort ook een feestweekend bij.

Is je stijl in de voorbije vijf jaar geëvolueerd?

Ik maak altijd heel persoonlijke collecties, juwelen die op dat moment op mijn persoonlijkheid en stijl passen. Mijn juwelen evolueren dus mee met mezelf. Ik maak juwelen die ik zelf graag zou willen dragen en naarmate dit verandert, evolueren ook mijn juwelen.

Wat zijn jouw hoogtepunten van de voorbije vijf jaar?

Dat is een moeilijke vraag, maar het openen van mijn eigen winkel in Wolvertem vorig jaar is ongetwijfeld een van de mooiste momenten. Toen Eva Daeleman in 2011 begon als ambassadrice van het merk, heb ik dat ook als een hoogtepunt ervaren en het juweel dat ik voor koningin Mathilde heb ontworpen heeft eveneens heel wat in gang gezet. Dat ik met mijn label een buitenlandse tentoonstelling heb kunnen houden, mag ook in het lijstje van hoogtepunten.

Voorts probeer ik ook steeds professioneler te werk te gaan. Mijn shoots zien er ieder jaar wat beter uit en ik blijf mezelf uitdagen om telkens dat stapje verder te zetten.

5 jaar Lore Van Keer: 'Mijn persoonlijkheid en architectuur vormen de rode draad in mijn collecties'
© –

Tijd om even te dromen: wie zou je graag als gezicht van je merk zien?

Voor de vijf minicollecties hebben we een fotoshoot met Lize Feryn gedaan. Dat is natuurlijk al heel mooi. Ik vind dat ze veel karakter uitstraalt.

Hannelore Knuts is ook iemand waarvan ik vind dat ze veel karakter heeft en haar zie ik ook wel voor me als ik denk aan de vrouwen die goed bij mijn juwelen passen. Ik bewonder haar look. Als zij ambassadrice zou willen worden voor mijn merk, zou dat een echt droomproject zijn. Verder is het ook een droom om samen te werken met vrouwen die Belgisch werk hoog in het vaandel dragen en promoten.

Je bent meteen bij afstuderen begonnen als zelfstandige. Ooit spijt van gehad?

Werken als zelfstandige kwam voor mij heel natuurlijk. Ik was er gevoelsmatig helemaal niet bang voor. Misschien omdat mijn ouders ook zelfstandigen zijn. Ik heb eerst interieurvormgeving gestudeerd en daarna vier jaar goudsmid. Tijdens die vier jaar heb ik verschillende stages gelopen bij goudsmeden. Ik heb toen veel geleerd over hoe het werken in een atelier in zijn werk gaat. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik gelukkiger ben als ik mijn eigen ding kan doen. Het is hard werken, maar ik heb de vrijheid om mijn eigen weg in te slaan.

Vanuit welk thema ben je te werk gegaan voor de collecties?

Ik ben vooral vanuit architectuur vertrokken voor mijn ontwerpen. Voornamelijk gevels van woningen inspireerden me. Dat is ook de rode draad binnen mijn werk. Architectuur en grafisch ontwerp boeit me en dat zie je in mijn juwelencollecties.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik ga sowieso blijven evolueren. Misschien open ik wel een tweede winkel, dat zou leuk zijn. Ik fantaseer ook over het buitenland aanboren. Een winkel in Parijs is natuurlijk niet meteen realistisch, maar het zou wel een droom zijn die werkelijkheid wordt. Het is een ander publiek en de mensen hebben misschien ook een andere smaak. Mijn juwelen hebben een erg Belgische stijl.

Misschien slaat die Belgische stijl wel aan?

Dat is waar. We staan gelukkig als Belgen op gebied van mode en ontwerp wel hoog aangeschreven. Mijn juwelen zijn handgemaakt in mijn eigen atelier en dus op en top Belgisch. Wie weet apprecieert het buitenlandse publiek dat wel!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content