35 % van Nederlandse textielindustrie belooft meer ethische mode

© REUTERS

Vandaag wordt in Nederland een convenant getekend om ethische mode te stimuleren. Zestig bedrijven beloven te helpen milieuvervuiling, dierenleed, kinderarbeid en uitbuiting van hun werknemers de wereld uit te helpen. Dat zeggen Nederlandse media.

Dat is niet min, want er zitten heel wat grote namen tussen de handtekeningen: onder andere Zeeman, WE Fashion, G Star, HEMA, en Bijenkorf behoren tot de groep. Alle 60 beloven ze de omstandigheden waarin hun kledij wordt gemaakt binnen dit en vijf jaar te verbeteren. Samen hebben de betrokken bedrijven 35 % van de omzet in de Nederlandse mode- en kledingmarkt in handen.

Toch is Stichting Schone Kleren in De Volkskrant nog voorzichtig met jubelkreten: ‘Bedrijven hebben zelf soms niet eens goed zicht op wat er gebeurt in de fabrieken waar hun kleding wordt gemaakt.’

Nochtans volgen de bedrijven de gemaakte afspraken beter nauwgelet op, want wie dat niet doet, vliegt onherroepelijk uit de ‘witte lijst’. Bovendien zal elk jaar een lijst gepubliceerd worden van kledingproducenten die van de ‘witte lijst’ geschrapt werden. (EK)

Dit beloven de bedrijven die op de witte lijst staan:

1. Geen discriminatie op de werkvloer

2. Geen kinderarbeid

3. Geen gedwongen arbeid

4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020

5. Een veilige en gezonde werkplek

6. Vrijheid van vakvereniging

7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)

8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie

9. Tegengaan van dierenleed

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content