3 vragen aan Sonja Noël, eigenares van Stijl, over de Weekend Fashion Award

De eigenares van kledingzaak Stijl uit Brussel geeft haar visie op het modetalent van morgen.

Elke dag tot en met 14 oktober beantwoordt een jurylid van de Weekend Fashion Award 3 vragen over dit event. Vandaag is het de beurt aan Sonja Noël, eigenares van kledingzaak Stijl in Brussel.

Welke fundamentele eigenschap moet een jonge ontwerper bezitten om te slagen in dit milieu?

Een ontwerper moet voor mij totaal vernieuwend zijn. Ook voor het niet-getrainde oog moet de collectie weten te verrassen. Ik hoop altijd nieuwe trends te ontdekken. De collectie hoeft daarom zelfs niet draagbaar te zijn, maar er moet een vernieuwd aspect aan zijn.

Wat betekent de overwinning van de Weekend Fashion Award voor een jonge designer vanuit uw perspectief als aankoopster en eigenares van een kledingzaak?

Heel erg veel. Het defilé van de Weekend Fashion Award is een prestigieus evenement, dus je mag heel fier zijn als je de hoofdprijs mee naar huis mag nemen. Ook op economisch vlak heeft het een belangrijke betekenis. Enerzijds voor mij als aankoper, ik kan namelijk nieuwe talenten spotten en zien welke trends zij naar voren schuiven. Anderzijds is het voor hen ook belangrijk omdat het winnen van de prijs hen aanzien geeft en het zorgt voor naambekendheid.

De Weekend Fashion Award is belangrijk voor ontwerpers. Worden jonge ontwerpers genoeg bijgestaan in dit milieu? Hebt u voorstellen om ze beter te ondersteunen?

Dat is een moeilijkere vraag. Het is een economisch moeilijke periode en de meeste klanten vragen naar gevestigde namen in de modewereld. Dat merken wij ook in onze eigen winkel. Dit betekent dat het vandaag de dag moeilijker is voor jong talent.

Net daarom is het erg goed dat Weekend Knack/Le Vif Weekend een initiatief zoals de Weekend Fashion Awards organiseert. Er moet namelijk geïnvesteerd blijven worden in talent van morgen. Je kan het bekijken als een soort van mecenaat. Bovendien zorgen evenementen zoals deze er ook voor dat het publiek open staat voor nieuw talent.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content