Mode maakt nu ook deel uit van het cultuurplatform Google Arts & Culture

© .

‘Mensen zullen versteld staan dat een jeans of zwarte jurk een eeuwenoude geschiedenis met zich meedraagt’, zegt Amit Sood, directeur van Google Arts & Culture.

Een virtuele wandeling door de Uffizi Gallery in Firenze. Of een overzicht van de belangrijkste schilderijen van Monet. Dankzij Google Arts & Culture ligt het beste uit de culturele wereld aan de tippen van je vingers. Het onlineplatform omvat ’s werelds grootste schatten van 1200 toonaangevende musea en archieven. Daar kwam onlangs ook een luik over mode bij. Het project We Wear Culture geeft gratis toegang tot de collecties en verhalen van 180 instellingen uit meer dan 40 landen.

In België stapten het Modemuseum en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen mee in het project. Zo kun je een virtueel bezoek brengen aan de Game Changers-tentoonstelling van het MoMu of een blik werpen op een achttiende-eeuwse coverlet van Belgische kant, centimeter per centimeter gecapteerd in hoge resolutie.

‘In 2020 wordt het museum uitgebreid met een permanente collectie-opstelling’, zegt Kaat Debo, directeur van het MoMu. ‘Deze online-inhoud biedt een voorproefje van wat er in die nieuwe ruimte te zien kan zijn. Op dit platform willen we een aantal primeurs delen, zoals een virtuele tentoonstelling over de opkomst van de Antwerpse Zes.’

In totaal staan er meer dan 400 modeverhalen online. Ook wie meer wil weten over iconische stukken als het korset van Vivienne Westwood of de kleding die je zelf dagelijks draagt, komt aan zijn trekken. ‘Mensen zullen versteld staan dat een jeans of zwarte jurk een eeuwenoude geschiedenis met zich meedraagt’, zegt Amit Sood, directeur van Google Arts & Culture. ‘Mode is cultuur en, veel vaker dan gedacht, een vorm van kunst.’

g.co/wewearculture

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content