Milan Fashion Week: look van de dag

Milan Fashion Week: look van de dag
A Model wearing an outfit from the women's ready to wear collections, autumn winter 2018 2019, original creation, during the Fashion Week in Milan, Italy from the house of Prada//Z-PIXEL-FORMULA_A_002/Credit:Pixelformula/SIPA/1802230621 *** local caption *** 00846244 © ISOPIX

MFW- Gucci show Fall Winter 2018 © ISOPIX

Angstaanjagend en tegelijk fascinerend. Zo zou je de show van Gucci voor herfst/winter 2018 het best kunnen omschrijven. De titel van de collectie, 'Cyborg, is een verwijzing naar 'A Cyborg Manifesto' van Donna Harraway uit 1984 over de relatie tussen zijn en worden. Na seizoenen van shows in slecht verlichte zalen met rookmachines en te felle spots, werd de collectie dit keer bovendien getoond in de groene, steriele omgeving van een operatiekamer, nagebouwd in het hoofdkwartier van Gucci. Daardoor kregen we niet alleen modellen met een derde oog, hoorns en een kopie van het eigen hoofd als handtas te zien (wat de zoektocht naar de eigen persoonlijkheid moet symboliseren, aldus ontwerper Alessandro Michele), maar ook schitterend gemaakte kleren.

MFW- Prada show Autumn Winter 2018 2019 © ISOPIX

Een belangrijk moment donderdagavond bij Prada: het merk opende zijn show voor het eerst in meer dan twintig jaar met een zwart model. Die eer viel te beurt aan het Soedanese model Anok Yai. Ze treedt daarmee in de voetsporen van niemand minder dan Naomi Campbell. De line-up was een overzicht van Prada's favoriete vrouwen van vroeger en nu, met onder andere Amber Valletta, campagnegezicht Sasha Pivovarova en Cindy Crawfords dochter Kaia Gerber. Het merk, nog altijd een van de meest invloedrijke in de industrie, lijkt daarmee te zeggen dat diversiteit op de catwalk niet langer een trend is, maar de nieuwe standaard.