Hanne Gaby Odiele Termote werd geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, maar dat was jarenlang een goedbewaard geheim. Dit jaar besloot ze zichzelf te bevrijden van het laatste taboe en ontpopte zich tot activiste. Onze redactie heeft daar vier woorden voor: Mens van het Jaar.

Lees ook: Interseks topmodel Hanne Gaby, Mens van het Jaar 2017: 'Het meisje uit Kooigem is eindelijk vrij'

Cindi Creager: "In juni 2016 werden we gecontacteerd door Hannes agent in New York, Michael Bruno, die haar vertegenwoordigt bij het Amerikaanse modellenbureau Women Management. Hij was op zoek naar een pr-adviseur die Hanne kon begeleiden in het naar buiten brengen van haar verhaal. Het klikte meteen tussen ons en in de maanden die volgden, studeerde Hanne in de veilige omgeving van onze kantoren haar betoog in. Onder onze begeleiding zou ze uiteindelijk uitgroeien tot de meest bekende interseks persoon ter wereld.

Cindi Creager en Rainie Cole, CraegerCole
Cindi Creager en Rainie Cole © CraegerCole

Gedurende twee maanden zochten we, samen met de mensen van interACT (een organisatie die het opneemt voor interseksjongeren, red.) naar een toon en taal die het brede publiek zou begrijpen. Hanne geraakte intussen meer en meer vertrouwd met het praten over zichzelf en de mensenrechten van intersekspersonen.

Toen USA Today haar interview uitbracht op 23 januari, verspreidde het zich als een lopend vuurtje. De miljoenen artikels en posts die nadien verschenen, hebben de bewustwording rond interseksualiteit naar ongekende hoogten gebracht. Dat is Hannes verdienste. Vandaag blijft ze haar stem en haar platform als model gebruiken om te strijden voor betere wetgeving die intersekskinderen moet beschermen tegen onnodige operaties, ingrepen die ze als kind zelf moest ondergaan.

Hanne is een moedig en vurig persoon, maar ook erg lief en zacht. Samenwerken met haar en haar team was bijzonder inspirerend en een hele eer voor onze organisatie. Hanne mogen coachen als interseks advocate, is een van de mooiste hoogtepunten van ons leven."

Cindi Creager: "In juni 2016 werden we gecontacteerd door Hannes agent in New York, Michael Bruno, die haar vertegenwoordigt bij het Amerikaanse modellenbureau Women Management. Hij was op zoek naar een pr-adviseur die Hanne kon begeleiden in het naar buiten brengen van haar verhaal. Het klikte meteen tussen ons en in de maanden die volgden, studeerde Hanne in de veilige omgeving van onze kantoren haar betoog in. Onder onze begeleiding zou ze uiteindelijk uitgroeien tot de meest bekende interseks persoon ter wereld.Gedurende twee maanden zochten we, samen met de mensen van interACT (een organisatie die het opneemt voor interseksjongeren, red.) naar een toon en taal die het brede publiek zou begrijpen. Hanne geraakte intussen meer en meer vertrouwd met het praten over zichzelf en de mensenrechten van intersekspersonen.Toen USA Today haar interview uitbracht op 23 januari, verspreidde het zich als een lopend vuurtje. De miljoenen artikels en posts die nadien verschenen, hebben de bewustwording rond interseksualiteit naar ongekende hoogten gebracht. Dat is Hannes verdienste. Vandaag blijft ze haar stem en haar platform als model gebruiken om te strijden voor betere wetgeving die intersekskinderen moet beschermen tegen onnodige operaties, ingrepen die ze als kind zelf moest ondergaan.Hanne is een moedig en vurig persoon, maar ook erg lief en zacht. Samenwerken met haar en haar team was bijzonder inspirerend en een hele eer voor onze organisatie. Hanne mogen coachen als interseks advocate, is een van de mooiste hoogtepunten van ons leven."