Lotte Van Huyck houdt bruiden warm met zachte breisels op hun mooiste dag

Lotte Van Huyck © Wouter Struyf
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Stijlvol besparen op je energiefactuur? Tijdens de Week van de Belgische Mode zet Knack Weekend zeven breigoedmerken van eigen bodem in de schijnwerpers. Vandaag is Lotte Van Huyck aan de beurt met haar knitwearlabel voor bruiden.

Wanneer is het opgericht?

2019

Wie zit er achter het merk?

De Gentse textielontwerpster en maakster Lotte Van Huyck. Ze studeerde Textielontwerp aan het KASK en wilde zich na het afstuderen focussen op één techniek. Dat werd breigoed.

Waar staat het merk om bekend?

Bridal knitwear, Lotte Van Huyck zorgt voor een extra laagje warmte voor bruiden tijdens hun trouwdag. De focus ligt op sjaals en truien. Lotte kwam op het idee toen ze via via gevraagd werd om sjaals te ontwerpen voor verschillende bruiden. Omdat een trouwjurk vaak korte mouwen heeft, moet het extra laagje super zacht zijn. Vandaar Lottes keuze voor alpaca en mohair. Een mooi materiaal voor een mooie dag, klinkt het.

Lotte Van Huyck © Wouter Struyf

Waar wordt het breigoed ontworpen?

In Lottes atelier in Gent

Hoe worden de sjaals en truien geproduceerd?

Voor Lotte Van Huyck is het belangrijk om de productie dichtbij huis te houden. Een deel van de stuks wordt in haar Gentse atelier gebreid op de handbreimachine door de ontwerpster zelf. De overige items worden in een klein atelier gebreid in België, een van de weinige gespecialiseerde breifabrieken die ons land nog telt.

Samen met het team van het merk Wolvis volgt de ontwerpster een opleiding om de breitaal aan te leren van industriële breimachines. Zo hopen ze de breisector in België te behouden. Een industriële machine zorgt voor een verrijking qua opties, aangezien er meer mogelijk is op vlak van steken dan bij een handbreimachine. Een industriële machine is ook sneller, je moet hem niet manueel bedienen. Ideaal om grotere producties mee te breien, maar ook om stalen te testen.

Lotte Van Huyck in haar atelier © Authentic Frames

De ontwerpster werkt samen met garenleveranciers die gecertificeerde wol aanbieden uit Peru, gesponnen in Italië. Het gaat om een hoogwaardige mix van alpaca en mohair, wat heel zacht en kwalitatief is. Momenteel onderzoekt ze of werken met Belgisch garen mogelijk is, om zo ontwerp, materiaal en productie van A tot Z in België te houden. Lotte Van Huyck geeft aan dat ook het verven van de wol nog ecologischer kan. Ze organiseert daarom ook zelf workshops rond plantaardige verftechnieken.

Waar shop je het merk?

Bij trouwwinkels zoals Sikkema, The Ivory Club, Le Chapeau, Olive and Juno en Cermo Concept. Voor ontwerpster Eva Janssens breit ze een collectie op maat.

Lotte Van Huyck in het kort:

Wat is je favoriete museum? Musée d’Orsay in Parijs. Kunst en andere trouvailles bekijken hoeft trouwens niet altijd in een museale context. Ik vind het super leuk om bij vrienden rond te kijken en in hun spullen te snuisteren. Alles wat in een huis staat of hangt vertelt iets over de bewoner. Het is heerlijk om mensen op die manier beter te leren kennen.

Waar shop je het liefst? Twiggy in Gent. Door mijn opleiding Textielontwerp houd ik van mooie stoffen, maar net dat mis ik vaak in kledingwinkels. Twiggy zet hier volop op in. Daarnaast zoek ik graag naar unieke stuks op rommelmarkten of in vintage shops. Oude stoffen en kledij zijn vaak heel kwalitatief en goed gemaakt. Enkele jaren geleden maakten we het huis van mijn overleden oma leeg. Wat er daar uit de kleerkast kwam, was ongelooflijk. Ik shop nooit online, omdat ik de stof wil voelen en zien hoe hij valt. Een uitzondering maak ik voor Vinted, al is dat altijd een gok of het je echt zal passen.

Naar wie kijk je op? Ik heb bewondering voor goede leiders, die weten wat er speelt bij hun werknemers en talent hebben voor het leiden van een team. Jaren geleden werkte ik voor een baas die dat ongelooflijk goed deed. Dat is me altijd bijgebleven. Zelf beschik ik helaas niet over die capaciteiten.

Hoe vind je rust? Door een opgeruimd huis, een wandeling met mijn hond, zeelucht en goede gesprekken met vrienden.

De Week van de Belgische mode loopt dit jaar van 10 tot 16 oktober. Met de herfst in het land en de verwarming op een lagere stand verwarmen we ons deze week aan Belgisch breigoed. Wij selecteerden zeven knitwearmerken uit eigen land die je moet leren kennen. Ontdek iedere dag een ander merk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content