Wanneer een supermodel de ruimte betreedt is het logisch dat er iets verandert in de samenstelling van de lucht, maar wie Natalia Vodianova (32) ontmoet kan niet anders dan halsoverkop verliefd op haar worden. Haar nuchterheid, haar twinkelende ogen, haar eindeloze benen en haar zelfrelativerend gegiechel brengen extra licht in de al indrukwekkende conferentiezaal van het Parijse Peninsula, een hotel dat niet enkel voor de toffe alliteratie het adjectief 'poepsjiek' verdient.

"Ondergoed koop je voor jezelf, niet voor anderen, dus het moet extra mooi zijn"

Vodianova werkt nu al zeven jaar samen met Etam, een taak die ze bijzonder serieus neemt. "Tenslotte ontwerp je lingerie; dat is zoiets persoonlijks. Niet veel mensen krijgen je onderkleding te zien, en net daarom moet het extra mooi zijn: het is iets dat je voor jezelf koopt . Om jezelf goed te voelen, mooi te voelen. Bovendien is ondergoed ook de basis van ieder silhouet: welke bh of slip je draagt bepaalt voor een deel ook hoe je er zal uitzien in de kleding die je erover gaat dragen. Etam wil echt dat iedere vrouw zich mooi en zelfzeker kan voelen, en het is super om daaraan bij te dragen."

Denk je dat ik me nooit slecht in mijn vel voel? Dat is zo inherent aan vrouwen, die constante strijd.

Het smaakt wat wrang, horen hoe we blij moeten zijn met onszelf en ons lichaam van iemand die haar portefeuille grotendeels vult met "mooi zijn", maar Vodianova moet er niet van weten. "Denk je werkelijk dat ik me nooit slecht in mijn vel voel? Ik heb ook dagen dat ik andere vrouwen benijd om hun borsten, hun goedgevormde billen of hun haar. Dat is zo inherent aan vrouwen, die constante strijd. Ze zeggen dat de industrie waarin ik werk daar veel mee te maken heeft, maar wanneer puntje bij paaltje komt doen we het gewoon onszelf aan. Denk positief, over jezelf en over anderen, en je zal je al veel beter in je vel voelen."

De onschuld moet gerespecteerd

Voor haar meest recente lijn, die diezelfde avond zal voorgesteld worden onder begeleiding van muzikale acts als Snoop Doog en Major Lazer, heeft het topmodel zich laten inspireren door het Verenigd Koninkrijk, waar ze ondertussen toch al een tijdje woont. Het resultaat is een allerschattigste Britse tongval en een collectie die bulkt van verwijzingen naar de geschiedenis van het Britse rijk; van union jacks tot punkreferenties en Engelse kant in designs die ontzettend uiteenlopend zijn.

Bekijk hieronder de spetterende liveshow van Etam, met optredens van Snoop Dogg, Lilly Wood and the Prick, The Ting Tings, Major Lazer, the Avener & Phoebe Killdeer & the Short Straws.

"Ik besef dat Etam een merk is waar veel jonge meisjes hun eerste lingeriesetjes kopen: het is een dynamisch label met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Net daarom vind ik het belangrijk dat de ontwerpen niet te overdreven sexy worden. Pas op: vrouwen moeten zich sexy voelen, en een lingerielabel zou de kracht van het vrouw-zijn in de verf moeten zetten, maar ook het proces van het vrouw-worden verheerlijken. Jonge meisjes moeten een winkel kunnen binnenstappen zonder omvergeblazen te worden. Hun onschuld moet gerespecteerd: je moet hen de kans geven om beetje bij beetje hun lichaam te ontdekken, en dat zou harmonieus en fijn moeten zijn, niet agressief. Als moeder van een dochter vond ik dat zelf ook heel belangrijk, dus ik ben blij dat Etam er net zo over denkt."

Ode aan de vrolijkheid en de vrouwelijkheid bij Etam, Getty Images for ETAM
Ode aan de vrolijkheid en de vrouwelijkheid bij Etam © Getty Images for ETAM

Een lingerielabel moet de kracht van het vrouw-zijn in de verf zetten, maar ook het proces van het vrouw-worden verheerlijken.

Goede genen en grote borsten

Vodianova is ondanks haar jonge leeftijd een echte moederkloek. Op 19-jarige leeftijd werd ze voor het eerst mama.

Natalia Vodianova en Antoine Arnault, REUTERS
Natalia Vodianova en Antoine Arnault © REUTERS

Het supermodel heeft vier kinderen, drie bij haar eerste man Justin Portman, en eentje met haar nieuwe echtgenoot, Antoine Arnault.

Het moederschap is een gave voor Vodianova, en als de zorg voor vier koters al iets van verwoesting achterlaat zal het zich in ieder geval niet manifesteren op haar godenlijf.Halverwege het gesprek kan één van de journalisten zich niet langer inhouden. Ze steekt ferm haar hand op en vraagt met een cocktail van wantrouwen en hoop in haar stem naar Vodianovas geheim om zo snel haar lijntje terug te krijgen. Haar vraag wordt beantwoord met een shotje nuchterheid.

Ik heb goede genen en tien dagen na de bevalling had ik al mijn taille terug

"Ik ben gewoon een lucky woman. Ik heb goede genen en tien dagen na de bevalling had ik al mijn taille terug", lacht de Russische die door haar schaamteloze zelfvertrouwen prompt de laatste harten verovert. Niets is immers gruwelijkers dan een bloedmooie vrouw die complimenten wegwuift of over haar minpunten begint. "Ik besef dat mijn zwangerschappen altijd al stresserende events zijn voor de labels met wie ik samenwerk, maar tot nu toe is alles weer goed gekomen. Meer dan goed zelfs, want na de geboorte van Maxime (haar jongste zoon nvdr) waren mijn borsten nog altijd huge, dus ik denk dat Etam daar wel blij mee was. (grijnst) Maar zelfs al zou ik op een dag niet meer herstellen en nooit meer kunnen poseren dan is dat maar zo."

Een signaal vanuit de Russische bevolking

De blondine heeft immers genoeg te doen voor haar eigen liefdadigheidsinstelling. In 2004 riep Vodianova de Naked Heart Foundation in leven. Ze was zodanig onder de indruk van de gijzeling in een school in Beslan dat ze haar beroemdheid en connecties wil inzetten om geld in te zamelen zodat iedere Russische jongere een zo vrolijk mogelijke kindertijd kan beleven door families met gehandicapte kinderen bijstand te bieden, speelpleinen te bouwen en financiële steun te verlenen aan de pleegzorg, weeshuizen en arme gezinnen.

Lees hier meer over The Naked Heart Foundation en recente verwezenlijkingen van de liefdadigheidsinstelling

De organisatie neemt een groot deel van haar agenda, maar ook van haar hart in beslag. "Ik denk dat heel Rusland was aangedaan door die gijzeling. Het was zo onwerkelijk. Ik was toen 22 en ik kon het echt niet vatten, het hele land was in shock en het ergste was dat die reactie net zou betekende dat de terroristen gewonnen hadden."

Vodianova richtte The Naked Heart Foundation op als signaal vanuit de Russische bevolking, maar het is ondertussen een heel persoonlijk project geworden, aangezien ook haar eigen familie er baat bij heeft. Vodianova's zusje heeft een mentale beperking door een zuurstoftekort bij de geboorte.

Mijn moeder en mijn zusje zijn helemaal opengebloeid en het idee dat mijn werk daarin heeft bijgedragen maakt het meer dan de moeite

"Vandaag zie ik mijn zus een relatief normaal leven leiden. Ze wil een mooie jurk aan wanneer ze de deur uitgaat, ze heeft vriendinnen, ze maakt plezier. Het is een enorme last die van mijn moeders schouders valt, nu ze weet dat haar jongste dochter ook een kans heeft gekregen om gelukkig te zijn. Mijn moeder ging altijd gebukt onder zorgen, maar heeft nu de kans gekregen om haar eigen zaak te beginnen. Zowel zij als mijn zusje zijn helemaal open gebloeid, en het idee dat mijn werk daarin heeft bijgedragen maakt het meer dan de moeite."

"Ik laat een erfenis na als vrouw en als moeder"

Hoewel haar to-do-lijst langer moet zijn als haar benen klaagt Vodianova niet. Hard kunnen werken is een privilege, vindt de Russische die zelf opgroeide in slechte omstandigheden. "Ik heb het druk, uiteraard, maar ik kan een job doen die ik graag doe, mij inzetten voor labels en liefdadigheidsinstellingen waar ik in geloof. Dat is een onvoorstelbare luxe." Ze geeft toe dat ze soms hartverscheurende keuzes moet maken, omdat het moeilijk is om een modellenbestaan te combineren met een goed draaiende charity en een groot gezin.

Ik zal er altijd voor zorgen dat ik de persoon ben die lijdt onder mijn drukke schema; niet mijn werk, niet mijn gezin.

Natalia Vodianova met zoon Lucas, REUTERS
Natalia Vodianova met zoon Lucas © REUTERS

"Ik zal er altijd voor zorgen dat ik de persoon ben die lijdt onder mijn schema. Niet mijn partner, niet mijn werk, niet mijn vrienden en zeker niet mijn kinderen. Natuurlijk voel je je als moeder schuldig, iedere seconde die je niet met je gezin doorbrengt denk je dat je hen in de steek laat, maar dat moet je doorbreken. Ik laat hen een erfenis na, als vrouw en als moeder. Door een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen toon ik mijn dochter, maar vooral mijn zoons dat vrouwen kunnen en moeten beslissen over hun eigen leven, dat ze leiding kunnen geven. Die boodschap is belangrijker dan mijn schuldgevoel."

Wanneer een supermodel de ruimte betreedt is het logisch dat er iets verandert in de samenstelling van de lucht, maar wie Natalia Vodianova (32) ontmoet kan niet anders dan halsoverkop verliefd op haar worden. Haar nuchterheid, haar twinkelende ogen, haar eindeloze benen en haar zelfrelativerend gegiechel brengen extra licht in de al indrukwekkende conferentiezaal van het Parijse Peninsula, een hotel dat niet enkel voor de toffe alliteratie het adjectief 'poepsjiek' verdient."Ondergoed koop je voor jezelf, niet voor anderen, dus het moet extra mooi zijn"Vodianova werkt nu al zeven jaar samen met Etam, een taak die ze bijzonder serieus neemt. "Tenslotte ontwerp je lingerie; dat is zoiets persoonlijks. Niet veel mensen krijgen je onderkleding te zien, en net daarom moet het extra mooi zijn: het is iets dat je voor jezelf koopt . Om jezelf goed te voelen, mooi te voelen. Bovendien is ondergoed ook de basis van ieder silhouet: welke bh of slip je draagt bepaalt voor een deel ook hoe je er zal uitzien in de kleding die je erover gaat dragen. Etam wil echt dat iedere vrouw zich mooi en zelfzeker kan voelen, en het is super om daaraan bij te dragen." Het smaakt wat wrang, horen hoe we blij moeten zijn met onszelf en ons lichaam van iemand die haar portefeuille grotendeels vult met "mooi zijn", maar Vodianova moet er niet van weten. "Denk je werkelijk dat ik me nooit slecht in mijn vel voel? Ik heb ook dagen dat ik andere vrouwen benijd om hun borsten, hun goedgevormde billen of hun haar. Dat is zo inherent aan vrouwen, die constante strijd. Ze zeggen dat de industrie waarin ik werk daar veel mee te maken heeft, maar wanneer puntje bij paaltje komt doen we het gewoon onszelf aan. Denk positief, over jezelf en over anderen, en je zal je al veel beter in je vel voelen."De onschuld moet gerespecteerdVoor haar meest recente lijn, die diezelfde avond zal voorgesteld worden onder begeleiding van muzikale acts als Snoop Doog en Major Lazer, heeft het topmodel zich laten inspireren door het Verenigd Koninkrijk, waar ze ondertussen toch al een tijdje woont. Het resultaat is een allerschattigste Britse tongval en een collectie die bulkt van verwijzingen naar de geschiedenis van het Britse rijk; van union jacks tot punkreferenties en Engelse kant in designs die ontzettend uiteenlopend zijn."Ik besef dat Etam een merk is waar veel jonge meisjes hun eerste lingeriesetjes kopen: het is een dynamisch label met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Net daarom vind ik het belangrijk dat de ontwerpen niet te overdreven sexy worden. Pas op: vrouwen moeten zich sexy voelen, en een lingerielabel zou de kracht van het vrouw-zijn in de verf moeten zetten, maar ook het proces van het vrouw-worden verheerlijken. Jonge meisjes moeten een winkel kunnen binnenstappen zonder omvergeblazen te worden. Hun onschuld moet gerespecteerd: je moet hen de kans geven om beetje bij beetje hun lichaam te ontdekken, en dat zou harmonieus en fijn moeten zijn, niet agressief. Als moeder van een dochter vond ik dat zelf ook heel belangrijk, dus ik ben blij dat Etam er net zo over denkt."Goede genen en grote borstenVodianova is ondanks haar jonge leeftijd een echte moederkloek. Op 19-jarige leeftijd werd ze voor het eerst mama. Het moederschap is een gave voor Vodianova, en als de zorg voor vier koters al iets van verwoesting achterlaat zal het zich in ieder geval niet manifesteren op haar godenlijf.Halverwege het gesprek kan één van de journalisten zich niet langer inhouden. Ze steekt ferm haar hand op en vraagt met een cocktail van wantrouwen en hoop in haar stem naar Vodianovas geheim om zo snel haar lijntje terug te krijgen. Haar vraag wordt beantwoord met een shotje nuchterheid. "Ik ben gewoon een lucky woman. Ik heb goede genen en tien dagen na de bevalling had ik al mijn taille terug", lacht de Russische die door haar schaamteloze zelfvertrouwen prompt de laatste harten verovert. Niets is immers gruwelijkers dan een bloedmooie vrouw die complimenten wegwuift of over haar minpunten begint. "Ik besef dat mijn zwangerschappen altijd al stresserende events zijn voor de labels met wie ik samenwerk, maar tot nu toe is alles weer goed gekomen. Meer dan goed zelfs, want na de geboorte van Maxime (haar jongste zoon nvdr) waren mijn borsten nog altijd huge, dus ik denk dat Etam daar wel blij mee was. (grijnst) Maar zelfs al zou ik op een dag niet meer herstellen en nooit meer kunnen poseren dan is dat maar zo."Een signaal vanuit de Russische bevolkingDe blondine heeft immers genoeg te doen voor haar eigen liefdadigheidsinstelling. In 2004 riep Vodianova de Naked Heart Foundation in leven. Ze was zodanig onder de indruk van de gijzeling in een school in Beslan dat ze haar beroemdheid en connecties wil inzetten om geld in te zamelen zodat iedere Russische jongere een zo vrolijk mogelijke kindertijd kan beleven door families met gehandicapte kinderen bijstand te bieden, speelpleinen te bouwen en financiële steun te verlenen aan de pleegzorg, weeshuizen en arme gezinnen. De organisatie neemt een groot deel van haar agenda, maar ook van haar hart in beslag. "Ik denk dat heel Rusland was aangedaan door die gijzeling. Het was zo onwerkelijk. Ik was toen 22 en ik kon het echt niet vatten, het hele land was in shock en het ergste was dat die reactie net zou betekende dat de terroristen gewonnen hadden."Vodianova richtte The Naked Heart Foundation op als signaal vanuit de Russische bevolking, maar het is ondertussen een heel persoonlijk project geworden, aangezien ook haar eigen familie er baat bij heeft. Vodianova's zusje heeft een mentale beperking door een zuurstoftekort bij de geboorte. "Vandaag zie ik mijn zus een relatief normaal leven leiden. Ze wil een mooie jurk aan wanneer ze de deur uitgaat, ze heeft vriendinnen, ze maakt plezier. Het is een enorme last die van mijn moeders schouders valt, nu ze weet dat haar jongste dochter ook een kans heeft gekregen om gelukkig te zijn. Mijn moeder ging altijd gebukt onder zorgen, maar heeft nu de kans gekregen om haar eigen zaak te beginnen. Zowel zij als mijn zusje zijn helemaal open gebloeid, en het idee dat mijn werk daarin heeft bijgedragen maakt het meer dan de moeite.""Ik laat een erfenis na als vrouw en als moeder" Hoewel haar to-do-lijst langer moet zijn als haar benen klaagt Vodianova niet. Hard kunnen werken is een privilege, vindt de Russische die zelf opgroeide in slechte omstandigheden. "Ik heb het druk, uiteraard, maar ik kan een job doen die ik graag doe, mij inzetten voor labels en liefdadigheidsinstellingen waar ik in geloof. Dat is een onvoorstelbare luxe." Ze geeft toe dat ze soms hartverscheurende keuzes moet maken, omdat het moeilijk is om een modellenbestaan te combineren met een goed draaiende charity en een groot gezin.