Een verlaten goudmijn in California heeft recentelijk nog een schat vrijgegeven, niet in goud maar in... denim. Het oude Levi's-model 201 is op eBay verkocht voor 36.099 dollar (24.000 euro). Dat meldt modesite Women's Wear Daily.

De jeans dateert van eind jaren 1890 en werd volgens de verkoper, die anoniem wenste te blijven, onlangs aangetroffen in een oude goudmijn in het Rand Mining District in de Californische woestijn. Ze werd op 23 juli aan de bescheiden startprijs van 9,99 dollar op eBay geplaatst, maar steeg razendsnel in waarde toen achttien kandidaat-kopers vochten om het stukje Amerikaanse geschiedenis. Op 30 juli werd het pleit beslecht en kwam de jeans voor meer dan 36.000 dollar in handen van haar nieuwe eigenaar, die onder een schuilnaam had geboden.

De verkoper stelde dat de 201 gevonden werd samen met een zak van een winkel die open was tussen 1895 en 1898. Ze was naar verluidt bedekt met kaarsvet van de kaarsen die gebruikt werden om de mijnschachten te verlichten. De jeans heeft een stoffen etiket op de plaats waar achteraan gewoonlijk een lederen label is bevestigd en beschikt aan de rechterzijde over slechts één zak, en geen twee zoals nu. Levi Strauss & Co haalde historica Lynn Downey erbij en die concludeerde dat het om de Levi's 201 ging.

Het model 201 werd in 1873 gecreÃ"erd als de 'low cost'-variant van de legendarische 501. Het werd gemaakt met goedkoper materiaal. Levi Strauss heeft nog drie 201's in zijn archief. De meeste werden aangetroffen in voormalige mijnen.

Caroline Lallemand/vertaling Ann Heylens.

Een verlaten goudmijn in California heeft recentelijk nog een schat vrijgegeven, niet in goud maar in... denim. Het oude Levi's-model 201 is op eBay verkocht voor 36.099 dollar (24.000 euro). Dat meldt modesite Women's Wear Daily.De jeans dateert van eind jaren 1890 en werd volgens de verkoper, die anoniem wenste te blijven, onlangs aangetroffen in een oude goudmijn in het Rand Mining District in de Californische woestijn. Ze werd op 23 juli aan de bescheiden startprijs van 9,99 dollar op eBay geplaatst, maar steeg razendsnel in waarde toen achttien kandidaat-kopers vochten om het stukje Amerikaanse geschiedenis. Op 30 juli werd het pleit beslecht en kwam de jeans voor meer dan 36.000 dollar in handen van haar nieuwe eigenaar, die onder een schuilnaam had geboden. De verkoper stelde dat de 201 gevonden werd samen met een zak van een winkel die open was tussen 1895 en 1898. Ze was naar verluidt bedekt met kaarsvet van de kaarsen die gebruikt werden om de mijnschachten te verlichten. De jeans heeft een stoffen etiket op de plaats waar achteraan gewoonlijk een lederen label is bevestigd en beschikt aan de rechterzijde over slechts één zak, en geen twee zoals nu. Levi Strauss & Co haalde historica Lynn Downey erbij en die concludeerde dat het om de Levi's 201 ging. Het model 201 werd in 1873 gecreÃ"erd als de 'low cost'-variant van de legendarische 501. Het werd gemaakt met goedkoper materiaal. Levi Strauss heeft nog drie 201's in zijn archief. De meeste werden aangetroffen in voormalige mijnen.Caroline Lallemand/vertaling Ann Heylens.