Het bewerken van leder kan nog steeds in België. Dat bewijst het Belgisch lederwarenmerk Niyona. Een stevige lederen handtas van goede kwaliteit, het is de favoriete accessoire van menig vrouw. Van een portefeuille tot een gsm, notitieboekje, noodzakelijke make-up, een agenda en een flesje water; alles kan je erin kwijt. Er schuilt echter veel meer achter die geliefde schouderaccessoire.

Leder in België

Eén woord, één materiaal en honderd verschillende manieren om leder te bewerken. Het leder als eindproduct ondergaat verschillende bewerkingsgangen. Eerst wordt de ruwe dierenhuid gelooid door de inwerking van conserveringsmiddelen om het leder langdurig te behouden, vervolgens wordt het gekleurd en opnieuw soepel gemaakt. Hoewel de lederbewerking in deze hedendaagse tijd voornamelijk door de Aziatische markt gebeurt, bewijst het Belgisch lederwarenmerk Niyona dat lederbewerking of maroquinerie ook in België kan.

Niyona

Niyona is 100% Belgisch, niet alleen haar creaties en ideeën komen uit België, ook haar bewerkingen komen volledig tot stand in haar Belgisch atelier. Lederliefhebster en ontwerpster Nina Bodenhorst achter Niyona kiest voor deze manier van werken omdat ze er van houdt om persoonlijk bij het gehele arbeidsproces aanwezig te zijn. Ze betreurt dat het bewerken en kleuren van leder verloren gaat ten voordele van de Aziatische markt.

Niyona is op dit moment het enig Belgische bedrijf dat haar lederen handtassen volledig in België zelf bewerkt. Ze bouwde haar expertise op doordat ze een stage liep bij Delvaux en zeven collecties ontwierp voor Nathan Baume. Na de geboorte van haar zoontje in 2010 raapte ze haar moed bij elkaar om zelf lederen handtassen in België te ontwerpen en te bewerken. Het handtassenimperium Niyona bestaat ondertussen drie jaar en is ondertussen uitgebreid met portefeuilles, bretellen en fietszadels. (YM)

Het bewerken van leder kan nog steeds in België. Dat bewijst het Belgisch lederwarenmerk Niyona. Een stevige lederen handtas van goede kwaliteit, het is de favoriete accessoire van menig vrouw. Van een portefeuille tot een gsm, notitieboekje, noodzakelijke make-up, een agenda en een flesje water; alles kan je erin kwijt. Er schuilt echter veel meer achter die geliefde schouderaccessoire. Leder in België Eén woord, één materiaal en honderd verschillende manieren om leder te bewerken. Het leder als eindproduct ondergaat verschillende bewerkingsgangen. Eerst wordt de ruwe dierenhuid gelooid door de inwerking van conserveringsmiddelen om het leder langdurig te behouden, vervolgens wordt het gekleurd en opnieuw soepel gemaakt. Hoewel de lederbewerking in deze hedendaagse tijd voornamelijk door de Aziatische markt gebeurt, bewijst het Belgisch lederwarenmerk Niyona dat lederbewerking of maroquinerie ook in België kan. Niyona Niyona is 100% Belgisch, niet alleen haar creaties en ideeën komen uit België, ook haar bewerkingen komen volledig tot stand in haar Belgisch atelier. Lederliefhebster en ontwerpster Nina Bodenhorst achter Niyona kiest voor deze manier van werken omdat ze er van houdt om persoonlijk bij het gehele arbeidsproces aanwezig te zijn. Ze betreurt dat het bewerken en kleuren van leder verloren gaat ten voordele van de Aziatische markt. Niyona is op dit moment het enig Belgische bedrijf dat haar lederen handtassen volledig in België zelf bewerkt. Ze bouwde haar expertise op doordat ze een stage liep bij Delvaux en zeven collecties ontwierp voor Nathan Baume. Na de geboorte van haar zoontje in 2010 raapte ze haar moed bij elkaar om zelf lederen handtassen in België te ontwerpen en te bewerken. Het handtassenimperium Niyona bestaat ondertussen drie jaar en is ondertussen uitgebreid met portefeuilles, bretellen en fietszadels. (YM)