De vorige maand overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent stak zijn belangstelling voor kunst nooit onder stoelen of banken. Zo pakte hij ooit uit met een Mondriaanjurk, geïnspireerd op het werk van de Nederlandse schilder, en ontwierp hij een Pop Artcollectie. YSL hoefde zijn inspiratie niet ver te zoeken, want hij was een fervent verzamelaar en had zelf onder andere een Warhol en een Mondriaan in zijn bezit. Zijn volledige collectie zou zo'n 375 miljoen euro waard zijn.

Na het overlijden van de legendarische ontwerper begin juni, verklaarde zijn partner Pierre Bergé dat hij de collectie wilde verkopen. Nu raakte bekend dat dat waarschijnlijk in februari zal gebeuren bij veilinghuis Christie's in Parijs. De helft van de opbrengst zou naar de YSL-en Pierre Bergé-stichting gaan. De andere helft is voor Bergé, die kort voor zijn dood met YSL trouwde.

Met werken van Matisse en Goya, over meubels van Eileen Gray en Pierre Chareau uit Saint Laurents residentie in de Rue de Babylon tot renaissancestukken uit het Parijse appartement van Bergé, wordt het ongetwijfeld een veiling zonder voorgaande.

Ann Heylens.

De vorige maand overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent stak zijn belangstelling voor kunst nooit onder stoelen of banken. Zo pakte hij ooit uit met een Mondriaanjurk, geïnspireerd op het werk van de Nederlandse schilder, en ontwierp hij een Pop Artcollectie. YSL hoefde zijn inspiratie niet ver te zoeken, want hij was een fervent verzamelaar en had zelf onder andere een Warhol en een Mondriaan in zijn bezit. Zijn volledige collectie zou zo'n 375 miljoen euro waard zijn.Na het overlijden van de legendarische ontwerper begin juni, verklaarde zijn partner Pierre Bergé dat hij de collectie wilde verkopen. Nu raakte bekend dat dat waarschijnlijk in februari zal gebeuren bij veilinghuis Christie's in Parijs. De helft van de opbrengst zou naar de YSL-en Pierre Bergé-stichting gaan. De andere helft is voor Bergé, die kort voor zijn dood met YSL trouwde. Met werken van Matisse en Goya, over meubels van Eileen Gray en Pierre Chareau uit Saint Laurents residentie in de Rue de Babylon tot renaissancestukken uit het Parijse appartement van Bergé, wordt het ongetwijfeld een veiling zonder voorgaande. Ann Heylens.