Karl Lagerfeld (°1938, Hamburg) is een fenomenaal ontwerper die nu al vier decennia zijn stempel drukt op het modelandschap. Fenomenaal, want hij werkt altijd voor diverse merken tegelijk, maar slaagt erin zich aan elke stijl aan te passen.

Op zijn veertiende verlaat hij zijn welgestelde familie en trekt naar Parijs om het vak modeontwerpen te leren. In 1954, hij is dan zestien, wint hij met een ontwerp voor een jas de eerste prijs van het Internationaal Wolsecretariaat, en dat uit 200.000 kandidaten. Yves Saint Laurent valt ook in de prijzen met een jurk. In de jury: Dior en Balmain. Balmain engageert Lagerfeld: YSL kan bij Dior aan de slag.

Daarna gaat Lagerfeld naar Patou om de couturecollecties te tekenen. In 1965 begint hij zijn tot op huidige dag durende samenwerking met de Italiaanse zussen Fendi waar hij immer sensationele bontcollecties voor tekent. Een jaar eerder heeft hij zich al over het ingedutte huis Chloé ontfermd. Twintig jaar later loopt zijn contract met Chloé af en neemt hij de prêt-à-portercollectie van Chanel voor zijn rekening.

Chanel is dan al tien jaar vragende partij; Lagerfeld tekende wel reeds de couturelijn voor het merk. Op slag verdubbelt de omzet van het tot dan toe op lage toeren draaiende Chanel. Zijn eerste topmodel en paspop is markiezin Inès de la Fressange, die na zeven jaar bedankt wordt. Daarop begint de la Fressange een eigen couturehuis. Vervolgens verschijnt Claudia Schiffer ten tonele. Na het afscheid van Schiffer wisselen de Chanelgezichtjes zich af.

Intussen lanceert Lagerfeld ook een collectie onder eigen naam. In de jaren tachtig ontwerpt hij op een bepaald moment voor niet minder dan 25 collecties tegelijk, onder meer Alma, Ballantyne, Mario Valentino... Hij stelt de kleurprogramma's vast voor het Internationaal Wolsecretariaat en hij geeft les aan de Modeacademie van Wenen. Daar stopt hij mee, omdat hij de leerlingen te 'bloedserieus' vindt. In 2004 maakt hij een reeks ontwerpen voor vrouwen en mannen, van kleding tot accessoires en een parfum voor H&M. Zelf heeft hij ook al in de jaren negentig zijn parfum uitgebracht.

De 'Kaiser' is een begenadigd fotograaf, kunsthandelaar en kunstliefhebber en een groot bewonderaar van Hedi Slimane (hij verloor in 13 maanden 42 kilo om zich in een pak van Slimane te kunnen persen en schreef een boek over dat dieet). "Ik ben een machine, ik moet gestaag produceren", zegt hij. En: "Ik heb nergens zo'n hekel aan als aan mensen die op mijn leeftijd nog sexy willen doen." (GT)

www.karllagerfeld.com

Karl Lagerfeld (°1938, Hamburg) is een fenomenaal ontwerper die nu al vier decennia zijn stempel drukt op het modelandschap. Fenomenaal, want hij werkt altijd voor diverse merken tegelijk, maar slaagt erin zich aan elke stijl aan te passen.Op zijn veertiende verlaat hij zijn welgestelde familie en trekt naar Parijs om het vak modeontwerpen te leren. In 1954, hij is dan zestien, wint hij met een ontwerp voor een jas de eerste prijs van het Internationaal Wolsecretariaat, en dat uit 200.000 kandidaten. Yves Saint Laurent valt ook in de prijzen met een jurk. In de jury: Dior en Balmain. Balmain engageert Lagerfeld: YSL kan bij Dior aan de slag.Daarna gaat Lagerfeld naar Patou om de couturecollecties te tekenen. In 1965 begint hij zijn tot op huidige dag durende samenwerking met de Italiaanse zussen Fendi waar hij immer sensationele bontcollecties voor tekent. Een jaar eerder heeft hij zich al over het ingedutte huis Chloé ontfermd. Twintig jaar later loopt zijn contract met Chloé af en neemt hij de prêt-à-portercollectie van Chanel voor zijn rekening.Chanel is dan al tien jaar vragende partij; Lagerfeld tekende wel reeds de couturelijn voor het merk. Op slag verdubbelt de omzet van het tot dan toe op lage toeren draaiende Chanel. Zijn eerste topmodel en paspop is markiezin Inès de la Fressange, die na zeven jaar bedankt wordt. Daarop begint de la Fressange een eigen couturehuis. Vervolgens verschijnt Claudia Schiffer ten tonele. Na het afscheid van Schiffer wisselen de Chanelgezichtjes zich af.Intussen lanceert Lagerfeld ook een collectie onder eigen naam. In de jaren tachtig ontwerpt hij op een bepaald moment voor niet minder dan 25 collecties tegelijk, onder meer Alma, Ballantyne, Mario Valentino... Hij stelt de kleurprogramma's vast voor het Internationaal Wolsecretariaat en hij geeft les aan de Modeacademie van Wenen. Daar stopt hij mee, omdat hij de leerlingen te 'bloedserieus' vindt. In 2004 maakt hij een reeks ontwerpen voor vrouwen en mannen, van kleding tot accessoires en een parfum voor H&M. Zelf heeft hij ook al in de jaren negentig zijn parfum uitgebracht.De 'Kaiser' is een begenadigd fotograaf, kunsthandelaar en kunstliefhebber en een groot bewonderaar van Hedi Slimane (hij verloor in 13 maanden 42 kilo om zich in een pak van Slimane te kunnen persen en schreef een boek over dat dieet). "Ik ben een machine, ik moet gestaag produceren", zegt hij. En: "Ik heb nergens zo'n hekel aan als aan mensen die op mijn leeftijd nog sexy willen doen." (GT) www.karllagerfeld.com