Chanel Iman, Joan Smalls, Jourdan Dunn.. Men zou kunnen zeggen dat de mode-industrie op weg is naar een meer diverser schoonheidsideaal, maar toch hebben ook deze iconische modellen moeten opboksen tegen vooroordelen en racisme.

Eerder deze maand mochten wij u al melden dat er tijdens de voorbije modeweken overwegend blanke modellen over de catwalk schreden. Volgens een studie van Style Minutes was slechts 6,5% van de FW13 modellen op de runways van Londen, Milaan, Parijs en New York donker van huid.

Nu hebben ook zwarte parels als Jourdan Dunn en Chanel Iman deze racistische houding bevestigd. Hoewel ze bij de absolute top horen kregen/krijgen ook zij te maken met vooroordelen, zo zegt Dunn in The Edit, het magazine van Net-a-Porter.

Volgens het artikel werd Dunn op castings vaak geweigerd omdat de klant "al voldoende zwarte meisjes had". Een make-up artieste wilde Dunn zelfs niet opmaken omdat zij als blanke niet wist hoe.
Ook Chanel Iman kreeg met deze vooroordelen te maken. "Soms kreeg ik verontschuldigende telefoontjes van ontwerpers - 'Sorry maar we hebben al een gekleurd model dus we hebben jou niet meer nodig'", aldus Iman aan The Times.

Wij -en vele merken met ons- mogen dankbaar zijn dat meisjes als Dunn en Iman sterk genoeg waren om zich te wapenen tegen deze vooroordelen. Door hier nu openlijk over te praten kunnen de modellen hopelijk ook het één en ander in beweging zetten in de modewereld, want voor een sector die ons nu al oplegt wat we volgende winter moeten dragen is dit wel een heel ouderwetse manier van werken. (KS)

Chanel Iman, Joan Smalls, Jourdan Dunn.. Men zou kunnen zeggen dat de mode-industrie op weg is naar een meer diverser schoonheidsideaal, maar toch hebben ook deze iconische modellen moeten opboksen tegen vooroordelen en racisme. Eerder deze maand mochten wij u al melden dat er tijdens de voorbije modeweken overwegend blanke modellen over de catwalk schreden. Volgens een studie van Style Minutes was slechts 6,5% van de FW13 modellen op de runways van Londen, Milaan, Parijs en New York donker van huid. Nu hebben ook zwarte parels als Jourdan Dunn en Chanel Iman deze racistische houding bevestigd. Hoewel ze bij de absolute top horen kregen/krijgen ook zij te maken met vooroordelen, zo zegt Dunn in The Edit, het magazine van Net-a-Porter. Volgens het artikel werd Dunn op castings vaak geweigerd omdat de klant "al voldoende zwarte meisjes had". Een make-up artieste wilde Dunn zelfs niet opmaken omdat zij als blanke niet wist hoe. Ook Chanel Iman kreeg met deze vooroordelen te maken. "Soms kreeg ik verontschuldigende telefoontjes van ontwerpers - 'Sorry maar we hebben al een gekleurd model dus we hebben jou niet meer nodig'", aldus Iman aan The Times. Wij -en vele merken met ons- mogen dankbaar zijn dat meisjes als Dunn en Iman sterk genoeg waren om zich te wapenen tegen deze vooroordelen. Door hier nu openlijk over te praten kunnen de modellen hopelijk ook het één en ander in beweging zetten in de modewereld, want voor een sector die ons nu al oplegt wat we volgende winter moeten dragen is dit wel een heel ouderwetse manier van werken. (KS)