John Galliano (°1961, Gibraltar) is de zoon van Spaanse emigranten die in 1966 naar Londen vertrekken. Daar volgt John les aan de Wilsons Grammar School, daarna aan de St. Martins kunstacademie. In 1984 studeert hij af met de serie Les Incroyables, acht kledingstukken geïnspireerd op de Franse Revolutie. Ze worden tentoongesteld in de etalages van Browns en vliegen meteen de winkel uit (Diana Ross koopt een outfit).

In 1985, terwijl hij de kleding ontwerpt voor de cover van het Madame Butterfly-album van Malcolm McLaren, ontmoet hij Amanda Grieve (later Lady Harlech) met wie hij gaat samenwerken voor een serie exotische collecties. In 1988 wordt hij uitgeroepen tot Brits Designer van het Jaar.

Eind jaren tachtig houdt hij Londen voor bekeken en verhuist hij naar Parijs. Daar wordt hij opgevangen door André Leon Talley van de Amerikaanse Vogue, die hem studioruimte bezorgt en introduceert in de Parijse scène. Begin jaren negentig houdt hij enkele opmerkelijke shows met topmodellen als Naomi Campbell en Linda Evangelista, die de Gallianokoorts alleen maar doen stijgen. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit de geschiedenisboeken, die hij met veel fantasie, zin voor theater en technisch vakmanschap verwerkt tot unieke, moderne collecties.

In 1995 kleedt hij prinses Diana in een donkerblauwe avondjurk. Dat jaar wordt hij als ontwerper aangetrokken door Bernard Arnault van LVMH, dat Lacroix, Dior en Givenchy onder zich heeft, om bij dat laatste een frisse wind te doen waaien. De nieuwe collecties kennen veel succes, maar toch wordt Galliano na een jaar overgeplaatst naar Dior. Intussen blijft hij voor zijn eigen label ontwerpen. Zijn collecties, zowel voor zijn eigen label als voor Dior, worden steeds weelderiger en excentrieker. Volgens sommigen ligt tegenwoordig de nadruk bij zijn modeshows dan ook meer op show dan op mode. Hoe dan ook is het dankzij Galliano dat Dior nu een van de topmodehuizen is. (GT)

www.johngalliano.com

John Galliano (°1961, Gibraltar) is de zoon van Spaanse emigranten die in 1966 naar Londen vertrekken. Daar volgt John les aan de Wilsons Grammar School, daarna aan de St. Martins kunstacademie. In 1984 studeert hij af met de serie Les Incroyables, acht kledingstukken geïnspireerd op de Franse Revolutie. Ze worden tentoongesteld in de etalages van Browns en vliegen meteen de winkel uit (Diana Ross koopt een outfit).In 1985, terwijl hij de kleding ontwerpt voor de cover van het Madame Butterfly-album van Malcolm McLaren, ontmoet hij Amanda Grieve (later Lady Harlech) met wie hij gaat samenwerken voor een serie exotische collecties. In 1988 wordt hij uitgeroepen tot Brits Designer van het Jaar.Eind jaren tachtig houdt hij Londen voor bekeken en verhuist hij naar Parijs. Daar wordt hij opgevangen door André Leon Talley van de Amerikaanse Vogue, die hem studioruimte bezorgt en introduceert in de Parijse scène. Begin jaren negentig houdt hij enkele opmerkelijke shows met topmodellen als Naomi Campbell en Linda Evangelista, die de Gallianokoorts alleen maar doen stijgen. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit de geschiedenisboeken, die hij met veel fantasie, zin voor theater en technisch vakmanschap verwerkt tot unieke, moderne collecties.In 1995 kleedt hij prinses Diana in een donkerblauwe avondjurk. Dat jaar wordt hij als ontwerper aangetrokken door Bernard Arnault van LVMH, dat Lacroix, Dior en Givenchy onder zich heeft, om bij dat laatste een frisse wind te doen waaien. De nieuwe collecties kennen veel succes, maar toch wordt Galliano na een jaar overgeplaatst naar Dior. Intussen blijft hij voor zijn eigen label ontwerpen. Zijn collecties, zowel voor zijn eigen label als voor Dior, worden steeds weelderiger en excentrieker. Volgens sommigen ligt tegenwoordig de nadruk bij zijn modeshows dan ook meer op show dan op mode. Hoe dan ook is het dankzij Galliano dat Dior nu een van de topmodehuizen is. (GT) www.johngalliano.com