Jil Sander (°1943, Wesselburen) heet eigenlijk Heidemarie Jiline Sander. Bij haar geboorte vecht haar vader als Duits soldaat aan het Russisch front, terwijl haar moeder wegvlucht uit Hamburg voor de bombardementen van de geallieerden. Ze studeert af als textielingenieur aan de Krefeld School in Duitsland, daarna vertrekt ze in 1963 voor een jaar naar de universiteit van Los Angeles in Californië.


In de VS werkt ze voor McCall's Magazine en voor een aantal Duitse magazines; daarna ontwerpt ze als freelancer. In 1968 richt ze haar eigen prêt-à-porterfirma op. Ze krijgt internationale erkenning als ze in 1982 de Gouden Draad van het Linnenbureau ontvangt. Ze opent boetieks over heel de wereld, waaronder Brussel.


De stijl van Jil Sander is onnavolgbaar zuiver, eerlijk, strikt, draagbaar en luxueus. Al snel noemt men haar "de vrouwelijke Armani" en "een van de stabiele waarden van de Duitse mode." In 1999 wordt het bedrijf Jil Sander overgenomen door Prada . Sander zelf wordt contractueel verplicht om tot 2003 niets meer in de mode te ondernemen. De lijn wordt verder gezet door de zwaar teleurstellende Milan Vukmirovic. De beroemde modejournaliste Suzy Menkes bloklettert in de International Herald Tribune: "Jil Sander is haar ziel kwijt".


In 2003 doen geruchten de ronde over zware financiële verliezen. Eind mei 2003 haalt Prada baas Patrizio Bertelli haar terug binnen. Maar tussen Sander en de autoritaire Bertelli botert het niet: insiders zeggen dat de twee niet samen door één deur kunnen. In november 2004 licht ze bij Prada definitief de hielen.


In juli 2005 wordt de Belg Raf Simons aangesteld als creatief directeur. Begin 2006 verkoopt Prada Jil Sander aan Change Capital Partners van de Vlaming Luc Vandevelde, voormalig topman van Marks & Spencer.
Van Jil Sander bestaan er naast de vrouwencollectie, ook een erg uitgebreide geurlijn, cosmeticaproducten, accessoires en mannenkleding.


In maart 2009 kondigt Jil Sander aan dat ze weer in de modeindustrie zal beginnen. In samenwerking met het Japanse modeconcern Uniqlo lanceert ze een nieuwe modecollectie onder de naam '+J'. (GT)


www.jilsander.de
www.uniqlo.com/plusj/us/

Jil Sander (°1943, Wesselburen) heet eigenlijk Heidemarie Jiline Sander. Bij haar geboorte vecht haar vader als Duits soldaat aan het Russisch front, terwijl haar moeder wegvlucht uit Hamburg voor de bombardementen van de geallieerden. Ze studeert af als textielingenieur aan de Krefeld School in Duitsland, daarna vertrekt ze in 1963 voor een jaar naar de universiteit van Los Angeles in Californië. In de VS werkt ze voor McCall's Magazine en voor een aantal Duitse magazines; daarna ontwerpt ze als freelancer. In 1968 richt ze haar eigen prêt-à-porterfirma op. Ze krijgt internationale erkenning als ze in 1982 de Gouden Draad van het Linnenbureau ontvangt. Ze opent boetieks over heel de wereld, waaronder Brussel. De stijl van Jil Sander is onnavolgbaar zuiver, eerlijk, strikt, draagbaar en luxueus. Al snel noemt men haar "de vrouwelijke Armani" en "een van de stabiele waarden van de Duitse mode." In 1999 wordt het bedrijf Jil Sander overgenomen door Prada . Sander zelf wordt contractueel verplicht om tot 2003 niets meer in de mode te ondernemen. De lijn wordt verder gezet door de zwaar teleurstellende Milan Vukmirovic. De beroemde modejournaliste Suzy Menkes bloklettert in de International Herald Tribune: "Jil Sander is haar ziel kwijt". In 2003 doen geruchten de ronde over zware financiële verliezen. Eind mei 2003 haalt Prada baas Patrizio Bertelli haar terug binnen. Maar tussen Sander en de autoritaire Bertelli botert het niet: insiders zeggen dat de twee niet samen door één deur kunnen. In november 2004 licht ze bij Prada definitief de hielen. In juli 2005 wordt de Belg Raf Simons aangesteld als creatief directeur. Begin 2006 verkoopt Prada Jil Sander aan Change Capital Partners van de Vlaming Luc Vandevelde, voormalig topman van Marks & Spencer. Van Jil Sander bestaan er naast de vrouwencollectie, ook een erg uitgebreide geurlijn, cosmeticaproducten, accessoires en mannenkleding. In maart 2009 kondigt Jil Sander aan dat ze weer in de modeindustrie zal beginnen. In samenwerking met het Japanse modeconcern Uniqlo lanceert ze een nieuwe modecollectie onder de naam '+J'. (GT) www.jilsander.dewww.uniqlo.com/plusj/us/