Jean Paul Gaultier ziet het licht in 1952 in Arcueil en begint op zijn veertiende met het tekenen van schetsen die hij enkele jaren later naar bekende ontwerpers stuurt. In 1970 nodigt couturier Pierre Cardin hem uit om een jaar bij hem te komen werken. In 1971 vertrekt hij naar het couturehuis Jean Patou, als assistent voor Michael Gomez, daarna voor Angelo Tarlazzi. In 1973 vervoegt hij Jacques Esterel. Het is bij hem dat Gaultier zijn controversiële stijl ontwikkelt. In 1974 wipt hij nog even over naar Cardin om een oogje in het zeil te houden in zijn winkel op de Filippijnen, waar hij kleren ontwerpt voor First Lady Imelda Marcos.

In 1976 start Gaultier met het produceren van de eerste elektronische juwelen samen met Francis Menuge. In oktober van dat jaar presenteert hij de eerste collectie onder zijn naam in het Palais de la Decouverte tussen meubelstukken en tafelsets van gevlochten stro.
In 1978 heeft hij een eigen label onder zijn naam en in de jaren tachtig wordt hij beroemd door zijn rol als presentator van de show Eurotrash op de Britse televisie. Dat jaar krijgt hij ook de Franse Mode Oscar. Madonna draagt hem op kleren te ontwerpen voor haar Blonde Ambition Tour en Jean Paul creëert haar conische, doorstikte satijnen beha. Vanaf dan heeft hij de cultstatus.

In 1984 noemt hij zijn mannencollectie "mannen in rokken". Naast de haute couture- en prêt-à-portercollecties dragen nog heel wat andere producten de naam van Gaultier. Het eerste parfum Jean Paul Gaultier Parfum was volgens sommigen gebaseerd op het Shocking-flesje van Schiaparelli uit 1937; hijzelf zegt dat het korset van zijn oma hem inspireerde. Andere producten zijn de badproducten Le Bain, juwelen, schoenen, riemen, brillen, hoeden en accessoires.

Sinds 1999 wordt 35 procent van het bedrijf Gaultier gefinancierd door Hermès, het modehuis waarvan hij in mei 2003 hoofdontwerper wordt. In oktober 2006 vierde Gaultier zijn dertigjarige modecarrière met een retrospectieve en een spetterend feest. (GT)

www.gaultier.com

Jean Paul Gaultier ziet het licht in 1952 in Arcueil en begint op zijn veertiende met het tekenen van schetsen die hij enkele jaren later naar bekende ontwerpers stuurt. In 1970 nodigt couturier Pierre Cardin hem uit om een jaar bij hem te komen werken. In 1971 vertrekt hij naar het couturehuis Jean Patou, als assistent voor Michael Gomez, daarna voor Angelo Tarlazzi. In 1973 vervoegt hij Jacques Esterel. Het is bij hem dat Gaultier zijn controversiële stijl ontwikkelt. In 1974 wipt hij nog even over naar Cardin om een oogje in het zeil te houden in zijn winkel op de Filippijnen, waar hij kleren ontwerpt voor First Lady Imelda Marcos.In 1976 start Gaultier met het produceren van de eerste elektronische juwelen samen met Francis Menuge. In oktober van dat jaar presenteert hij de eerste collectie onder zijn naam in het Palais de la Decouverte tussen meubelstukken en tafelsets van gevlochten stro. In 1978 heeft hij een eigen label onder zijn naam en in de jaren tachtig wordt hij beroemd door zijn rol als presentator van de show Eurotrash op de Britse televisie. Dat jaar krijgt hij ook de Franse Mode Oscar. Madonna draagt hem op kleren te ontwerpen voor haar Blonde Ambition Tour en Jean Paul creëert haar conische, doorstikte satijnen beha. Vanaf dan heeft hij de cultstatus.In 1984 noemt hij zijn mannencollectie "mannen in rokken". Naast de haute couture- en prêt-à-portercollecties dragen nog heel wat andere producten de naam van Gaultier. Het eerste parfum Jean Paul Gaultier Parfum was volgens sommigen gebaseerd op het Shocking-flesje van Schiaparelli uit 1937; hijzelf zegt dat het korset van zijn oma hem inspireerde. Andere producten zijn de badproducten Le Bain, juwelen, schoenen, riemen, brillen, hoeden en accessoires.Sinds 1999 wordt 35 procent van het bedrijf Gaultier gefinancierd door Hermès, het modehuis waarvan hij in mei 2003 hoofdontwerper wordt. In oktober 2006 vierde Gaultier zijn dertigjarige modecarrière met een retrospectieve en een spetterend feest. (GT) www.gaultier.com