Beide landen hebben een aanvraag ingediend om de ambachtelijke horlogestiel, typisch voor het Juragebergte, op de Unesco-lijst te krijgen. Ook de muziekdozen en de mechanische muziek uit Saint-Croix dingen mee naar een plek op de befaamde lijst.

De technieken worden in de Frans-Zwitserse regio aangeleerd door ambachtslieden, bedrijven, scholen, musea en organisaties. Ze zijn zowel manueel en traditioneel als innovatief. Zwitserland heeft daarbovenop samen met Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en Zwitserland een kandidatuur ingediend voor de artisanale technieken en gebruiken van de kathedraalateliers in Europa.

Unesco wil met de Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed tradities, traditionele ambachten en feestelijkheden bewaren. In Vlaanderen staan onder meer de garnaalvisserij te paard van Oostduinkerke, het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde en Aalst Carnaval op de lijst van immaterieel erfgoed. Die laatste riskeert echter van de lijst te verdwijnen, na de veelbesproken praalwagen met Joodse karikaturen.

Beide landen hebben een aanvraag ingediend om de ambachtelijke horlogestiel, typisch voor het Juragebergte, op de Unesco-lijst te krijgen. Ook de muziekdozen en de mechanische muziek uit Saint-Croix dingen mee naar een plek op de befaamde lijst. De technieken worden in de Frans-Zwitserse regio aangeleerd door ambachtslieden, bedrijven, scholen, musea en organisaties. Ze zijn zowel manueel en traditioneel als innovatief. Zwitserland heeft daarbovenop samen met Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en Zwitserland een kandidatuur ingediend voor de artisanale technieken en gebruiken van de kathedraalateliers in Europa. Unesco wil met de Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed tradities, traditionele ambachten en feestelijkheden bewaren. In Vlaanderen staan onder meer de garnaalvisserij te paard van Oostduinkerke, het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde en Aalst Carnaval op de lijst van immaterieel erfgoed. Die laatste riskeert echter van de lijst te verdwijnen, na de veelbesproken praalwagen met Joodse karikaturen.