In de collectie voor je eigen lijn speel je met workwear, en bij Dior Homme met militair. Hoe kom je aan zo'n thema? Hangt dat in de lucht? Kris Van Assche: Het gaat in beide gevallen om een soort van no nonsense-gevoel ; het verlangen naar échte, realistische kledingstukken.

Wat kan de mode leren van workwear? Kris Van Assche: Ik was vooral geïnteresseerd in het utilitaire aspect. Workwear is heel practisch bedacht en elk detail heeft een functie. Ik vind het boeiend om daarvan te vertrekken en die basics te 'verbeteren' met creatieve ideeën, mooie stoffen en afwerkingen. Uiteraard hou ik voor mijn label ook van het heel mannelijke, brute aspect van workwear. Acht jaar geleden, in mijn eerste show, zaten ook al overalls herwerkt in wollen Prince de Galle's stoffen, en hemden met permanent opgerolde mouwen.

Kun je zo'n functionele klassiekers als ontwerper nog verbeteren? Kris Van Assche: Ja, want ze zijn in hun originele versie heel minimaal bedacht; er staat een vooropgestelde functie vast die geen plaats laat voor creativiteit.

Draag je soms zelfs vintage? Kris Van Assche: Neen. Voor mij staat mode gelijk met proporties en die zitten in vintage nooit goed.

Je bent een samenwerking begonnen met Lee. Kris Van Assche: Ik ga enkel collaboraties aan met labels die staan voor eerlijke, echte producten. Lee is zo'n label dat traditie met know-how combineert. Ze zijn gespecialiseerd in jeans, wat maakt dat hun producten er écht uitzien. Bovendien kan die collaboratie aan een heel redelijke prijs worden verkocht, wat ook gewoon juist voelt voor jeans.
Voor mijn zomercollectie (2013) ben ik vertrokken van een cliché mannenbeeld : blauwe denim met een wit T-shirt. Ik hou van de uitdaging om 'vaste waarden' nieuw leven in te blazen.

Is blauw je favoriete kleur? Kris Van Assche: Ik heb niet echt een favoriete kleur.

Sharon Stone droeg Dior Homme op je show in juni. Wordt mode meer uniseks dan vroeger? Kris Van Assche: Ik denk niet in termen als uniseks. Ik denk dat Sharon Stone het net leuk vond iets heel mannelijks te dragen.

Hoe evolueert de mannenmode volgens jou? Kris Van Assche: Op dezelfde manier als de vrouwenmode : er is grote nood aan individualiteit. Er is niet langer één grote trend, maar meerdere richtingen waarin elke man zelf de zijne moet en kan vinden.

Wat is in 2012 essentieel, en wat is helemaal voorbijgestreefd? Kris Van Assche: Individualiteit versus opgelegde trends.

Jesse Brouns

In de collectie voor je eigen lijn speel je met workwear, en bij Dior Homme met militair. Hoe kom je aan zo'n thema? Hangt dat in de lucht? Kris Van Assche: Het gaat in beide gevallen om een soort van no nonsense-gevoel ; het verlangen naar échte, realistische kledingstukken. Wat kan de mode leren van workwear? Kris Van Assche: Ik was vooral geïnteresseerd in het utilitaire aspect. Workwear is heel practisch bedacht en elk detail heeft een functie. Ik vind het boeiend om daarvan te vertrekken en die basics te 'verbeteren' met creatieve ideeën, mooie stoffen en afwerkingen. Uiteraard hou ik voor mijn label ook van het heel mannelijke, brute aspect van workwear. Acht jaar geleden, in mijn eerste show, zaten ook al overalls herwerkt in wollen Prince de Galle's stoffen, en hemden met permanent opgerolde mouwen. Kun je zo'n functionele klassiekers als ontwerper nog verbeteren? Kris Van Assche: Ja, want ze zijn in hun originele versie heel minimaal bedacht; er staat een vooropgestelde functie vast die geen plaats laat voor creativiteit. Draag je soms zelfs vintage? Kris Van Assche: Neen. Voor mij staat mode gelijk met proporties en die zitten in vintage nooit goed. Je bent een samenwerking begonnen met Lee. Kris Van Assche: Ik ga enkel collaboraties aan met labels die staan voor eerlijke, echte producten. Lee is zo'n label dat traditie met know-how combineert. Ze zijn gespecialiseerd in jeans, wat maakt dat hun producten er écht uitzien. Bovendien kan die collaboratie aan een heel redelijke prijs worden verkocht, wat ook gewoon juist voelt voor jeans. Voor mijn zomercollectie (2013) ben ik vertrokken van een cliché mannenbeeld : blauwe denim met een wit T-shirt. Ik hou van de uitdaging om 'vaste waarden' nieuw leven in te blazen. Is blauw je favoriete kleur? Kris Van Assche: Ik heb niet echt een favoriete kleur. Sharon Stone droeg Dior Homme op je show in juni. Wordt mode meer uniseks dan vroeger? Kris Van Assche: Ik denk niet in termen als uniseks. Ik denk dat Sharon Stone het net leuk vond iets heel mannelijks te dragen. Hoe evolueert de mannenmode volgens jou? Kris Van Assche: Op dezelfde manier als de vrouwenmode : er is grote nood aan individualiteit. Er is niet langer één grote trend, maar meerdere richtingen waarin elke man zelf de zijne moet en kan vinden. Wat is in 2012 essentieel, en wat is helemaal voorbijgestreefd? Kris Van Assche: Individualiteit versus opgelegde trends. Jesse Brouns