De capsulecollectie "Extinct", die donderdagavond warm werd onthaald in de toekomstige Beer Brewery in Brussel, is een uitloop op de afstudeercollectie van Ilke Cop, "Gangs of NK", die door de vakjury als de beste van dat jaar bestempeld werd. Het zijn draagbare essentiële stukken die elke modebewuste vrouw in haar kleerkast zou moeten hebben liggen, geïnspireerd op de Brusselse straatcultuur. 'Anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd naar Brussel, en de sfeer en cultuur van deze stad hebben een grote invloed gehad op deze collectie. Brussel heeft me erg geraakt, het doet iets met mij', aldus Ilke.

Eerlijk, Ethisch en Ecologisch

Met de slagzin 'alle stoffen en kledingstukken zijn "fair" in België geproduceerd met extreme zorg en oog voor detail' gaat de jonge Belgische modeontwerpster met haar eerste capsulecollectie een avontuur in de modebranche moedig tegemoet. Haar nichedoelgroep is de hippe jonge vrouw die openstaat voor nieuwe modeontwikkelingen en eerlijke, ethische en ecologische waarden hoog in het vaandel draagt.

'Vele ontwerpers uit ons land beweren dat hun kledij "made in Belgium" is, maar de meeste stoffen worden gekocht in China en die worden geweven in fabrieken in Bangladesh en andere arbeidsonvriendelijke plaatsen. Met mijn label I LKE COP wil ik echt mijn eigen stoffen kunnen controleren, en hou ik het dus puur Belgisch', benadrukt de ontwerpster. Ze beseft dat ze met deze eisen haar producten tot de hogere prijsklasse moet rekenen, wat moeilijk is voor een jonge, vrijwel onbekende ontwerpster. Toch prijkt het woord "opgeven" niet in haar woordenboek. 'Gaan zweven behoort ook niet tot de opties, want het wereldje is hard', geeft Ilke mee. Via crowdfunding wil ze daarom haar project lanceren, wat ze officieel deed bij de voorstelling, waar veertig exclusieve, handgeborduurde croptops van de hand werden gedaan.

Ilke Cop, Shari Ruzzi
Ilke Cop © Shari Ruzzi

"Extinct"

Momenteel heeft Cop geen budget om meteen een uitgebreide collectie te maken, dus hield ze het klein, met een minicapsulecollectie. "Extinct" beperkt zich tot een 4 à 5 stuks, gebaseerd op de iconografie van de dinosaurus. Speelse en vrolijke elementen zijn prominent aanwezig op de croptops, baggy sweaters en sleutelhangers. Het Engelse woord voor uitgestorven verwijst anderzijds ook naar wat verdwenen is in de volwassen mens: de verwondering om de kleine dingen, speelsheid, kleuren,.. 'Het is mode die buiten de lijntjes durft te kleuren, jong, open, ergens stoer, maar toch ook heel zacht en vrouwelijk', meent Ilke.

Op dit eigenste moment is de kledij nog nergens te koop, maar er zijn gesprekken aan de gang om eventuele verkooppunten vast te leggen in de toekomst om het project rendabel te laten worden. Want zonder geld in het laatje kom je er uiteraard niet.

Tijdens "Nationa(al)", een expo voor jong Belgisch talent, zullen de stuks uit de capsulecollectie "Extinct" van I LKE COP alvast te koop zijn. Wie geïnteresseerd is, rept zich best tussen 8 en 17 mei naar de Wolstraat 70 te Brussel.

(LD)

De capsulecollectie "Extinct", die donderdagavond warm werd onthaald in de toekomstige Beer Brewery in Brussel, is een uitloop op de afstudeercollectie van Ilke Cop, "Gangs of NK", die door de vakjury als de beste van dat jaar bestempeld werd. Het zijn draagbare essentiële stukken die elke modebewuste vrouw in haar kleerkast zou moeten hebben liggen, geïnspireerd op de Brusselse straatcultuur. 'Anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd naar Brussel, en de sfeer en cultuur van deze stad hebben een grote invloed gehad op deze collectie. Brussel heeft me erg geraakt, het doet iets met mij', aldus Ilke.Eerlijk, Ethisch en Ecologisch Met de slagzin 'alle stoffen en kledingstukken zijn "fair" in België geproduceerd met extreme zorg en oog voor detail' gaat de jonge Belgische modeontwerpster met haar eerste capsulecollectie een avontuur in de modebranche moedig tegemoet. Haar nichedoelgroep is de hippe jonge vrouw die openstaat voor nieuwe modeontwikkelingen en eerlijke, ethische en ecologische waarden hoog in het vaandel draagt.'Vele ontwerpers uit ons land beweren dat hun kledij "made in Belgium" is, maar de meeste stoffen worden gekocht in China en die worden geweven in fabrieken in Bangladesh en andere arbeidsonvriendelijke plaatsen. Met mijn label I LKE COP wil ik echt mijn eigen stoffen kunnen controleren, en hou ik het dus puur Belgisch', benadrukt de ontwerpster. Ze beseft dat ze met deze eisen haar producten tot de hogere prijsklasse moet rekenen, wat moeilijk is voor een jonge, vrijwel onbekende ontwerpster. Toch prijkt het woord "opgeven" niet in haar woordenboek. 'Gaan zweven behoort ook niet tot de opties, want het wereldje is hard', geeft Ilke mee. Via crowdfunding wil ze daarom haar project lanceren, wat ze officieel deed bij de voorstelling, waar veertig exclusieve, handgeborduurde croptops van de hand werden gedaan."Extinct" Momenteel heeft Cop geen budget om meteen een uitgebreide collectie te maken, dus hield ze het klein, met een minicapsulecollectie. "Extinct" beperkt zich tot een 4 à 5 stuks, gebaseerd op de iconografie van de dinosaurus. Speelse en vrolijke elementen zijn prominent aanwezig op de croptops, baggy sweaters en sleutelhangers. Het Engelse woord voor uitgestorven verwijst anderzijds ook naar wat verdwenen is in de volwassen mens: de verwondering om de kleine dingen, speelsheid, kleuren,.. 'Het is mode die buiten de lijntjes durft te kleuren, jong, open, ergens stoer, maar toch ook heel zacht en vrouwelijk', meent Ilke.Op dit eigenste moment is de kledij nog nergens te koop, maar er zijn gesprekken aan de gang om eventuele verkooppunten vast te leggen in de toekomst om het project rendabel te laten worden. Want zonder geld in het laatje kom je er uiteraard niet.(LD)