Hussein Chalayan (° 1970, Nicosia, Cyprus) heet oorspronkelijk Hüseyin Caglayan maar verandert zijn naam in Hussein Chalayan. Hij is enig kind als zijn ouders scheiden. Zijn moeder blijft in Cyprus, zijn vader vertrekt naar Londen. In 1982 verhuist Hussein op twaalfjarige leeftijd eveneens naar Londen.


Chalayan wil eigenlijk piloot of architect worden, maar beslist op de valreep om les aan de Londense kunstacademie te volgen. Zijn eindwerk wordt met veel enthousiasme ontvangen en tentoongesteld in de etalages van Browns, een zaak die eerder ook werk bracht van andere talentvolle jonge ontwerpers zoals John Galliano.


In 1994 brengt hij zijn eerste eigen collectie. In 1995 verslaat hij honderd andere deelnemers in een wedstrijd georganiseerd door Absolut Vodka en krijgt zo financiële armslag voor een collectie tijdens de London Fashion Week. In 1998 wordt Chalayan Brits Designer of the Year. Naast zijn eigen label werkt hij ook drie jaar voor TSE in New York en opent zijn Top Shop in Londen. In 2000 wordt hij weerom Brits Designer van het Jaar.


Desondanks raakt hij in 2001 in financiële problemen en gaat zijn bedrijf voor een aantal maanden dicht. Hij wordt creatief directeur bij het gekende lifestylemerk Asprey, waarvoor hij vier jaar zal ontwerpen. In december 2001 gaat hij een samenwerking aan met Gibo Co. Spa, die de wereldwijde licentie krijgt voor zijn prêt-à-portercollectie. Chalayan showt nu in Parijs in plaats van Londen.
In augustus 2004 kondigt hij een nieuwe lijn aan en opent een winkel in Tokio. Tijdens de voorstelling van zijn lentecollectie 2006 in Parijs (oktober 2005) viert de ontwerper zijn tienjarig bestaan in de mode-industrie met een prachtige collectie, geïnspireerd op het baroktijdperk en natuurlijke elementen. (GT)


www.husseinchalayan.com

Hussein Chalayan (° 1970, Nicosia, Cyprus) heet oorspronkelijk Hüseyin Caglayan maar verandert zijn naam in Hussein Chalayan. Hij is enig kind als zijn ouders scheiden. Zijn moeder blijft in Cyprus, zijn vader vertrekt naar Londen. In 1982 verhuist Hussein op twaalfjarige leeftijd eveneens naar Londen. Chalayan wil eigenlijk piloot of architect worden, maar beslist op de valreep om les aan de Londense kunstacademie te volgen. Zijn eindwerk wordt met veel enthousiasme ontvangen en tentoongesteld in de etalages van Browns, een zaak die eerder ook werk bracht van andere talentvolle jonge ontwerpers zoals John Galliano. In 1994 brengt hij zijn eerste eigen collectie. In 1995 verslaat hij honderd andere deelnemers in een wedstrijd georganiseerd door Absolut Vodka en krijgt zo financiële armslag voor een collectie tijdens de London Fashion Week. In 1998 wordt Chalayan Brits Designer of the Year. Naast zijn eigen label werkt hij ook drie jaar voor TSE in New York en opent zijn Top Shop in Londen. In 2000 wordt hij weerom Brits Designer van het Jaar. Desondanks raakt hij in 2001 in financiële problemen en gaat zijn bedrijf voor een aantal maanden dicht. Hij wordt creatief directeur bij het gekende lifestylemerk Asprey, waarvoor hij vier jaar zal ontwerpen. In december 2001 gaat hij een samenwerking aan met Gibo Co. Spa, die de wereldwijde licentie krijgt voor zijn prêt-à-portercollectie. Chalayan showt nu in Parijs in plaats van Londen. In augustus 2004 kondigt hij een nieuwe lijn aan en opent een winkel in Tokio. Tijdens de voorstelling van zijn lentecollectie 2006 in Parijs (oktober 2005) viert de ontwerper zijn tienjarig bestaan in de mode-industrie met een prachtige collectie, geïnspireerd op het baroktijdperk en natuurlijke elementen. (GT) www.husseinchalayan.com