Hubert de Givenchy komt ter wereld in 1927 te Beauvais als de zoon van adellijke, strenge, calvinistische ouders. De kleine Hubert is dol op mode en gaat later in de leer bij Jacques Fath, Lelong, Piquet en Schiaparelli.


In 1951 opent hij zijn eigen couturehuis. Hij heeft geen geld voor dure stoffen en gebruikt daarom wit katoen voor zijn hele collectie. Hij doopt haar Bettina naar het Parijse topmodel Bettina Graziani. Op slag is hij beroemd, wereldwijd kopieert men zijn Bettinablouses. Zijn trouwste klant is Audrey Hepburn. De ladylike-look van Givenchy wordt haar stijl. Hij ontwerpt haar kleren voor het witte doek én haar privégarderobe. Zijn eerste parfum L' Interdit mocht het eerste jaar enkel door haar worden gedragen.


In 1968 opent Givenchy zijn eigen zaak. Begin jaren zeventig ontwerpt hij kleren met appliqués geïnspireerd op Miro, Braque en Rothko en suède rokken en jassen met edelsteentjes. Philippe Venet en Issey Miyake zijn z'n assistenten. Als vriend Balenciaga zijn handel opdoekt, komt diens hele atelier voor Givenchy werken. In 1981 split het modehuis, de parfumlijn wordt verkocht aan Veuve Clicquot, de kledingslijnen aan Louis Vuitton Moët Hennessy. Vandaag de dag is ook de parfumlijn van de Louis Vuitton-groep.


In 1995 gaat Hubert de Givenchy op pensioen. Hij wordt als creatieve hoofd opgevolgd door respectievelijk John Galliano, Alexander McQueen en Julian MacDonald. In maart 2005 wordt Riccardo Tisci verwelkomd, die met zijn collecties teruggrijpt naar de eerder klassieke elegante Givenchy van weleer.
Op Valentijnsdag in 2007 verkocht de Franse post zegels ontworpen door het modehuis. (GT)


www.givenchy.com

Hubert de Givenchy komt ter wereld in 1927 te Beauvais als de zoon van adellijke, strenge, calvinistische ouders. De kleine Hubert is dol op mode en gaat later in de leer bij Jacques Fath, Lelong, Piquet en Schiaparelli. In 1951 opent hij zijn eigen couturehuis. Hij heeft geen geld voor dure stoffen en gebruikt daarom wit katoen voor zijn hele collectie. Hij doopt haar Bettina naar het Parijse topmodel Bettina Graziani. Op slag is hij beroemd, wereldwijd kopieert men zijn Bettinablouses. Zijn trouwste klant is Audrey Hepburn. De ladylike-look van Givenchy wordt haar stijl. Hij ontwerpt haar kleren voor het witte doek én haar privégarderobe. Zijn eerste parfum L' Interdit mocht het eerste jaar enkel door haar worden gedragen. In 1968 opent Givenchy zijn eigen zaak. Begin jaren zeventig ontwerpt hij kleren met appliqués geïnspireerd op Miro, Braque en Rothko en suède rokken en jassen met edelsteentjes. Philippe Venet en Issey Miyake zijn z'n assistenten. Als vriend Balenciaga zijn handel opdoekt, komt diens hele atelier voor Givenchy werken. In 1981 split het modehuis, de parfumlijn wordt verkocht aan Veuve Clicquot, de kledingslijnen aan Louis Vuitton Moët Hennessy. Vandaag de dag is ook de parfumlijn van de Louis Vuitton-groep. In 1995 gaat Hubert de Givenchy op pensioen. Hij wordt als creatieve hoofd opgevolgd door respectievelijk John Galliano, Alexander McQueen en Julian MacDonald. In maart 2005 wordt Riccardo Tisci verwelkomd, die met zijn collecties teruggrijpt naar de eerder klassieke elegante Givenchy van weleer. Op Valentijnsdag in 2007 verkocht de Franse post zegels ontworpen door het modehuis. (GT) www.givenchy.com