Hotelkamers aangekleed als catwalkmodellen

Hotelkamers aangekleed als catwalkmodellen
© mirjam bleeker

Het hotel, dat deel uitmaakt van een stadsvernieuwingsproject, ligt verscholen in een steegje tussen een shoarma take-out en een frietkot in de Amsterdamse buurt Damrak. Otto Nan en Suzanne Oxenaar - die ook het Lloyd Hotel & Cultural Embassy en het Llove Hotel in Tokyo ontwierpen - haalden met dit project de bijsluiter van het klassieke hotel integraal door de papierversnipperaar.

Het hotelconcept - met 61 kamers van 1 tot 5 sterren - werd gerealiseerd samen met geselecteerde studenten en afgestudeerde ontwerpers van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Zij maakten zowel gebruik van hun modekennis als van achtergelaten matrassen, vergeten kartonnen dozen en inspirerende façades van gebouwen uit de buurt om elke kamer aan te kleden als een echt catwalkmodel.

Frida Kahlo's kledingkast Vanuit dit perspectief verandert de straat in een catwalk, zijn lampen en tafeltjes niet langer decoratiestukken maar wel modeaccessoires en verwijzen verfkleuren opeens naar het naakte lichaam. Kamers bevatten onder meer een Rembrandt-kraag of de jurk van Marie-Antoinette, als eerbetoon aan het 17de eeuwse gebouw waar deze kamers zich in bevinden. Andere kamers zijn geïnspireerd op een spijkerjasje, muurbloempjes of Frida Khalo's kledingkast.

Ook de algemene delen van het hotel werden versierd met luxueuze items, zoals een 20 meter lange lichtgevende halssnoer en een handtas die dienst doet als receptie. Naast hotel The Exchange werden ook een restaurant en een hedendaagse boetiek, met spullen van zowel buitenlandse ontwerpers als lokale producenten, in het project opgenomen. De interieurartikelen en styling van het hele hotelconcept werden verzorgd door Studio Ina-Matt en het Textielmuseum en Royal Mosa Designers studio.

Vincent Fobelets

Meer info op de website van Hotel The Exchange

Eighties room © mirjam bleeker

Epaulettes © mirjam bleeker

Crinoline cage © mirjam bleeker

Tailor's Dummy © arjan benning

Living in a cardboard box © mirjam bleeker

Misunderstood creatures © mirjam bleeker

Misunderstood creatures © mirjam bleeker

Mestiza © mirjam bleeker

Pleats room © mirjam bleeker

Live handdrawing © mirjam bleeker