De designers waren gisteren aan hun negende aflevering toe. Hoog tijd voor een gesprek met de persoon die hen al die tijd van dichtbij volgde: coach Erik Verdonck.

De kandidaten brachten een bezoek aan het schoenenmuseum SONS, waar ze inspiratie haalden voor een creatie. Waarin schuilde de moeilijkheid van deze opdracht?
Erik Verdonck: Dit was een erg conceptuele opdracht, er kwam dus het nodige denkwerk aan te pas. Om te beginnen de keuze van de schoen. Vervolgens moet je de specifieke elementen van jouw schoen analyseren en vertalen naar een kledingstuk, zonder dat het een al te evidente interpretatie wordt. Omdat je vertrekt van een bestaand voorwerp, en niet van een idee in je hoofd, is het moeilijk om de twee gescheiden te houden. Je moet, als het ware, de sfeer leren lezen.

Hoe kunt u hen begeleiden in dit proces?
Ik probeer ervoor te zorgen dat ze niet te ver of te dicht bij het onderwerp blijven door vragen te stellen. Waarom heb je die schoen gekozen? Wat wil je zeggen met je ontwerp? En welke persoonlijke elementen wil je toevoegen? Ik probeer hen uit te dagen om verder te denken dan hun eerste idee. Als ontwerper kan je zo diep in je werk kruipen dat je de gebreken niet meer ziet. Dan ben ik er om een frisse blik op de zaken te werpen.
Is het mogelijk om iemand op zo'n korte periode bij te sturen?
Je kunt het niet vergelijken met de invloed van een docent gedurende een academiejaar, maar ik merk toch dat sommige dingen blijven hangen. Vooral bij de kandidaten die lang meegaan natuurlijk. Hoe minder kandidaten er zijn, hoe meer tijd je hebt om te praten.

Bent u tevreden met de overgebleven finalisten?
Ik kan me zeker en vast vinden in de keuze van de finalisten. Elles heeft getoond dat ze lef heeft. Zij deinst niet terug voor een uitdaging, meer zelfs, ze zoekt het op om telkens haar grenzen te verleggen. Gianni is goed in wat hij doet, maar durft wel eens uit dezelfde vijver vissen. En Marco is erg gedreven om te tonen wat hij kan. Na zijn deelname aan de Nederlandse versie van dit programma zint hij een beetje op wraak, en dat levert mooi werk op. (lacht) Ik was het soms ook oneens met de beslissing van de jury, maar dat heeft vooral te maken met mijn betrokkenheid tijdens het creatieproces. Ik heb een andere band met de kandidaten dan de jury.

Gelooft u in de slaagkansen van deze lichting? Waar een wil is, is een weg. Ze hebben volharding en karakter getoond, twee noodzakelijke eigenschappen om te slagen. Maar het blijft een harde wereld.

AFVALLER VAN DE WEEK:
Amanda Duran: "Het is altijd wrang om af te vallen net voor de finale, maar ik ben toch erg trots op mijn prestatie. Ik heb veel bijgeleerd de voorbije weken, vooral over mezelf. Ik weet nu waar mijn sterktes en zwaktes liggen. En dat ik zeker verder wil gaan in de mode."

Ellen De Wolf.

De Designers, elke dinsdag om 20.40 uur op vtm.

De designers waren gisteren aan hun negende aflevering toe. Hoog tijd voor een gesprek met de persoon die hen al die tijd van dichtbij volgde: coach Erik Verdonck.De kandidaten brachten een bezoek aan het schoenenmuseum SONS, waar ze inspiratie haalden voor een creatie. Waarin schuilde de moeilijkheid van deze opdracht?Erik Verdonck: Dit was een erg conceptuele opdracht, er kwam dus het nodige denkwerk aan te pas. Om te beginnen de keuze van de schoen. Vervolgens moet je de specifieke elementen van jouw schoen analyseren en vertalen naar een kledingstuk, zonder dat het een al te evidente interpretatie wordt. Omdat je vertrekt van een bestaand voorwerp, en niet van een idee in je hoofd, is het moeilijk om de twee gescheiden te houden. Je moet, als het ware, de sfeer leren lezen. Hoe kunt u hen begeleiden in dit proces? Ik probeer ervoor te zorgen dat ze niet te ver of te dicht bij het onderwerp blijven door vragen te stellen. Waarom heb je die schoen gekozen? Wat wil je zeggen met je ontwerp? En welke persoonlijke elementen wil je toevoegen? Ik probeer hen uit te dagen om verder te denken dan hun eerste idee. Als ontwerper kan je zo diep in je werk kruipen dat je de gebreken niet meer ziet. Dan ben ik er om een frisse blik op de zaken te werpen. Is het mogelijk om iemand op zo'n korte periode bij te sturen? Je kunt het niet vergelijken met de invloed van een docent gedurende een academiejaar, maar ik merk toch dat sommige dingen blijven hangen. Vooral bij de kandidaten die lang meegaan natuurlijk. Hoe minder kandidaten er zijn, hoe meer tijd je hebt om te praten. Bent u tevreden met de overgebleven finalisten? Ik kan me zeker en vast vinden in de keuze van de finalisten. Elles heeft getoond dat ze lef heeft. Zij deinst niet terug voor een uitdaging, meer zelfs, ze zoekt het op om telkens haar grenzen te verleggen. Gianni is goed in wat hij doet, maar durft wel eens uit dezelfde vijver vissen. En Marco is erg gedreven om te tonen wat hij kan. Na zijn deelname aan de Nederlandse versie van dit programma zint hij een beetje op wraak, en dat levert mooi werk op. (lacht) Ik was het soms ook oneens met de beslissing van de jury, maar dat heeft vooral te maken met mijn betrokkenheid tijdens het creatieproces. Ik heb een andere band met de kandidaten dan de jury. Gelooft u in de slaagkansen van deze lichting? Waar een wil is, is een weg. Ze hebben volharding en karakter getoond, twee noodzakelijke eigenschappen om te slagen. Maar het blijft een harde wereld. AFVALLER VAN DE WEEK:Amanda Duran: "Het is altijd wrang om af te vallen net voor de finale, maar ik ben toch erg trots op mijn prestatie. Ik heb veel bijgeleerd de voorbije weken, vooral over mezelf. Ik weet nu waar mijn sterktes en zwaktes liggen. En dat ik zeker verder wil gaan in de mode." Ellen De Wolf.De Designers, elke dinsdag om 20.40 uur op vtm.