Stamvader van het legendarische Franse luxehuis Hermès is Thierry Hermès (1801-1878), die in 1837 in Parijs een handel in paardentuig en later een zadelmakerij begint. Zijn zoon Charles-Emile en kleinzonen Adolphe en Emile-Maurice zetten na zijn dood de zaak verder. Hermès krijgt zijn goede reputatie dankzij Emile-Maurice die in het begin van de twintigste eeuw naar Rusland reist om er zadels te leveren aan de tsaar. Als ook de dagen van het paard en de koets geteld lijken, is Hermès de eerste om leren koffers te maken. In 1922 komen er handtassen bij. De meest beroemde tassen tot op heden zijn de Kellytas (waarachter Grace van Monaco in 1956 haar zwangere buikje verborg) en de Jane Birkinculttas uit 1984 waar nog altijd een wachttijd van zes jaar op staat.

In 1937 zien we voor het eerst de later legendarische zijden foulards. Vooral die met het paardenmotief worden erg populair, onder andere bij Queen Elizabeth. In Lyon is Hermès de grootste zijdeproducent. De zijde wordt daar nog altijd gewassen in het water van de Rhône: een traditie die hoog staat aangeschreven bij de firma. 1929 is het jaar van de eerste haute couturecollectie. Tot 1956 blijft het huis trouw aan de haute couture, daarna doet ook hier prêt-à-porter zijn intrede.

Emile-Maurice heeft intussen vier dochters: eentje huwt met Robert Dumas. Wanneer schoonpa sterft nemen zijn schoonzonen Robert Dumas en Jean-René Guerrand de zaak over en voegen de naam Hermès toe aan hun eigen naam. Robert Dumas introduceert de Hermèsdas, het strandlaken en het parfum (Eau d'Hermès, 1951). In de jaren zeventig krijgen we de eerste schoenencollectie en wordt ook de herenlijn voorgesteld. Later volgen riemen, horloges, parfums, zilverwerk, huislinnen en bibelots.

Na de dood van Robert Dumas volgt zijn zoon Jean-Louis Dumas-Hermès hem op. Sinds januari 2006 is Jean-Louis met pensioen en wordt het bedrijf gerund door Patrick Thomas.
Van 1998 tot 2003 is de Belg Martin Margiela de ontwerper voor Hermès. Begin 2003 wordt hij vervangen door de Fransman Jean-Paul Gaultier. (GT)

www.hermes.com

Stamvader van het legendarische Franse luxehuis Hermès is Thierry Hermès (1801-1878), die in 1837 in Parijs een handel in paardentuig en later een zadelmakerij begint. Zijn zoon Charles-Emile en kleinzonen Adolphe en Emile-Maurice zetten na zijn dood de zaak verder. Hermès krijgt zijn goede reputatie dankzij Emile-Maurice die in het begin van de twintigste eeuw naar Rusland reist om er zadels te leveren aan de tsaar. Als ook de dagen van het paard en de koets geteld lijken, is Hermès de eerste om leren koffers te maken. In 1922 komen er handtassen bij. De meest beroemde tassen tot op heden zijn de Kellytas (waarachter Grace van Monaco in 1956 haar zwangere buikje verborg) en de Jane Birkinculttas uit 1984 waar nog altijd een wachttijd van zes jaar op staat.In 1937 zien we voor het eerst de later legendarische zijden foulards. Vooral die met het paardenmotief worden erg populair, onder andere bij Queen Elizabeth. In Lyon is Hermès de grootste zijdeproducent. De zijde wordt daar nog altijd gewassen in het water van de Rhône: een traditie die hoog staat aangeschreven bij de firma. 1929 is het jaar van de eerste haute couturecollectie. Tot 1956 blijft het huis trouw aan de haute couture, daarna doet ook hier prêt-à-porter zijn intrede.Emile-Maurice heeft intussen vier dochters: eentje huwt met Robert Dumas. Wanneer schoonpa sterft nemen zijn schoonzonen Robert Dumas en Jean-René Guerrand de zaak over en voegen de naam Hermès toe aan hun eigen naam. Robert Dumas introduceert de Hermèsdas, het strandlaken en het parfum (Eau d'Hermès, 1951). In de jaren zeventig krijgen we de eerste schoenencollectie en wordt ook de herenlijn voorgesteld. Later volgen riemen, horloges, parfums, zilverwerk, huislinnen en bibelots.Na de dood van Robert Dumas volgt zijn zoon Jean-Louis Dumas-Hermès hem op. Sinds januari 2006 is Jean-Louis met pensioen en wordt het bedrijf gerund door Patrick Thomas. Van 1998 tot 2003 is de Belg Martin Margiela de ontwerper voor Hermès. Begin 2003 wordt hij vervangen door de Fransman Jean-Paul Gaultier. (GT) www.hermes.com