Hermès in voormalig mozaïekzwembad
Hermès trekt in Parijs voor het eerst de Seine over, met een nieuw vlaggenschip dat werd ondergebracht in een voormalig zwembad.
Hermès trekt in Parijs voor het eerst de Seine over, met een nieuw vlaggenschip dat werd ondergebracht in een voormalig zwembad.
LinkeroeverHermès zette de voorbije jaren zijn pionnen vooral uit in het buitenland. Er waren winkelopeningen in verre buitenlanden -Maisons in Tokyo en Seoul, een koppel locaties in New York (Wall Street, Madison Avenue), en een dozijn adressen (of daaromtrent) in China. Maar dit najaar speelt het Franse merk een thuismatch. Of toch bijna: Hermès vestigt zich namelijk voor het eerst in zijn geschiedenis (sinds 1873, kortom) op de linkeroever van de Seine. Ver — alleszins toch in de geest — van het historische vlaggenschip van de rue du Faubourg-Saint-Honoré, een straat die Hermès deelt met onder anderen de Franse president.
Mozaïekzwembad
Het nieuwe winkelpand van Hermès is ook historisch, want ondergebracht in het voormalige, door de wet beschermde moazaiekzwembad van Hotel Lutetia, vlak tegenover de Bon Marché, het classy grootwarenhuis van luxegroep LVMH, ongewenste Hermès-aandelenhouder (Salma Hayek, de vrouw van PPR-boss François-Henri Pinault, de belangrijkste rivaal van LVMH, mocht de winkel vorige week plechtig openen).
Walvisskeletten
Het hotel heeft legendestatus, en de bijhorende brasserie is bijna een toeristische attractie geworden (daar hoort onvriendelijk zaalpersoneel bij, en jammer genoeg ook een ongeïnspireerde, luie keuken). Maar het zwembad wordt al verschillende decennia niet meer gebruikt door de hotelgasten. De locatie werd de voorbije jaren verschillende keren heruitgevonden, telkens zonder duurzaam succes: het reclamebureau dat er even huisde, trok naar geschiktere kantoren, de concept store ging dicht, de outletwinkel ook. Allicht heeft Hermès een betere kans op slagen: een trouw internationaal publiek, om te beginnen, maar ook de middelen om de ruimte echt naar zijn hand te zetten. Het oude zwembad is nu een atrium, met koopwaar op de omringende balkons en op de mozaïekvloer die over het oude bad is gelegd. Blikvanger van de nieuwe zaak: een aantal houten constructies, die enigszins doen denken aan Polynesische hutten, en die mooi contrasteren met de oorspronkelijke, ietwat kille art deco uit de jaren dertig van het gebouw. “De walvisskeletten van het Muséum National d’Histoire Naturelle in de Parijse Jardin des Plantes vormden een inspiratie, maar ook reizende structuren en schepen in flessen,” verduidelijkt Denis Montel, de artistiek directeur van het bureau RDAI dat de renovatie leidde.
Focus op designHet nieuwe vlaggenschip van Hermès is bijna even groot als het eigen warenhuis in de Faubourg (en wereldwijd de op een na grootste van het merk). Maar de invulling is anders, met een sterke focus op design. Hermès heeft sinds kort een meubellijn, gewijd aan klassiekers van de Franse deco-vedette Jean-Michel Franck, en die stukken krijgen in het zwembad een uitstalraam. Maar daarnaast zijn er de vertrouwde woonaccessoires van het huis. Plus een keuze uit Petit H, een nieuwe lijn van Hermès met voorwerpen gemaakt van restafval. De winkel biedt verder ook onderdak aan een bloemenwinkel, de verplichte corner met koffietafelboeken, en een restaurant plus tea room met plek voor dertig hopelijk niet al te luidruchtige disgasten.
Jesse Brouns.
Hermès, 17 rue de Sèvres, Parijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier