Hampton Bays viert twintig jaar

Isabelle Santens vertelt over het nieuwe imago en bijhorende winkelconcept van het merk.

Het Belgische kledingmerk Hampton Bays viert zijn twintigste verjaardag met een nieuw winkelconcept en merkimago. Isabelle Santens, voorzitter van het modehuis Andres dat Hampton Bays en Xandres verdeelt, geeft uitleg bij de make-over en twintig jaar Belgische mode.

Vanwaar de noodzaak voor een nieuwe aanpak en imago? Isabelle Santens: “Een merk uitbouwen is altijd laveren tussen veranderingen in de maatschappij en je eigen DNA. Hampton Bays is altijd een mix geweest van sportieve, speelse kledij met een elegante en vrouwelijke toets. Onze winkels waren strakker ingericht dan het gevoel van onze collecties. Zowel intern als met het ontwerpbureau Puresang hebben we een brainstorm georganiseerd rond ‘de winkel van de toekomst’ om de inspiratie van de collecties en de shopervaring meer op elkaar af te stemmen.”

“De trefwoorden die naar voor kwamen: do-it-yourself, creativiteit, mix and match, terug naar de roots van de Amerikaanse Hamptons, expressief. Meer doen met minder, dat is erg van deze tijd. We hebben onze winkels eerder ingedeeld als beach houses dan als boetieks, de beleving van ons merk komt er beter door uit. Belangrijk was de budgetvriendelijke inrichting: oud behangpapier, gerecycleerde tafels, aangevuld met grappige vondsten als origami-vogels, neon quotes, omgekeerd hangende bloempotten. Niet te koop, eerder voor de sfeer. Maar je kan wel accessoires kopen om je outfit op te smukken, of decospullen zoals kussens.”

Hoe Belgisch is Hamptons Bays wat productie en creatie betreft? “Onze ideeën ontstaan hier intern, onze stylisten zijn Belgisch, de stoffen kopen we aan op beurzen als Première Vision in Parijs, maten worden hier bepaald, en daarna sturen we de concepten naar ateliers in Polen, Turkije en China. Elk atelier heeft zijn specialiteit, dat heeft met materialen te maken. Alles wat blazers, pantalons en jurken betreft wordt bijvoorbeeld in Polen door vakmensen gemaakt, we werken al bijna twintig jaar met dat atelier. Katoenen T-shirt worden in China geproduceerd, dat heeft met loonkosten te maken. Alle normen worden door ons bepaald en gecontroleerd. Je wisselt als merk wel eens van ontwerpers, maar de kwaliteit moet een constante zijn.”

Wat hebben de Amerikaanse Hamptons eigenlijk te maken met het merk? “Sinds 1992 is de Amerikaanse badplaats een belangrijke inspiratiebron. Het gevoel van vrijheid en comfort dat er hangt, sloot perfect aan bij het idee om sportieve en elegante kledij te ontwerpen. De Amerikaanse casual stijl hebben we altijd gecombineerd met onze Europese flair. Onder een vrouwelijk kostuum sneakers durven dragen, bijvoorbeeld. Belgisch kleermakersschap is daarbij belangrijk, de aandacht die kruipt in details aan afwerking als knopen, linten, kleuraccenten. Ter ere van de twintigste verjaardag zijn we in ons archief ook gaan kijken naar de succesverhalen. De grote logo T-shirts van de begindagen brengen we opnieuw uit.”

Elke Lahousse

Op 8 maart organiseert Hampton Bays een late night shopping party in hun winkel in Gent, Koestraat 26, van 18-22u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content