Aan goede voornemens voor het nieuwe jaar is er geen tekort bij H&M. De Zweedse modeketen, die voor het tweede jaar op rij werd geprezen als grootste afnemer van biologisch katoen, zal vanaf februari een opmerkelijk project lanceren waarbij ze gebruikte kledij inzamelen en recycleren.
De op één na grootste modeketen van de wereld heeft sinds het oprichten van haar Conscious Foundation in 2007 haar globale verantwoordelijkheid op vlak van milieu en samenleving niet verloochend. Al jaren zet de keten zich vol overgave in voor mens en wereld en nu, in samenwerking met I:Collect, een organisatie die gedragen kledij en schoenen verzamelt en herwerkt, heeft H&M een grootschalig project op poten gezet.

In meer dan de helft van de Hennes en Mauritz-winkels over de hele wereld zullen klanten een tas met afgedragen kledij, van eender welk merk, kunnen inruilen voor een kortingsbon van 15 procent.

"This is just the start" schreef CEO Karl-Johann Persson in zijn H&M Conscious Actions Sustainability Report 2011. We kieperen vandaag de dag veel te snel onze afgedragen schoenen of ons kleedje-"van vorig seizoen!" in de vuilbak terwijl 95 procent van al dat weggegooide textiel gemakkelijk hergebruikt of gerecycleerd kan worden.

Op lange termijn wil H&M duurzame oplossingen bieden met als ultieme doel een gesloten kringloop voor de textielvezels te creëren. Of het de groeiende afvalberg zal verkleinen is de vraag, maar het is alvast een mooi voornemen voor 2013. (LM)

Het project zal enkel in geselecteerde Belgische winkels op poten gezet worden. Per dag kunnen de klanten maximaal twee draagtassen met kleren binnenbrengen in ruil voor een voucher van 15 procent.

Aan goede voornemens voor het nieuwe jaar is er geen tekort bij H&M. De Zweedse modeketen, die voor het tweede jaar op rij werd geprezen als grootste afnemer van biologisch katoen, zal vanaf februari een opmerkelijk project lanceren waarbij ze gebruikte kledij inzamelen en recycleren. De op één na grootste modeketen van de wereld heeft sinds het oprichten van haar Conscious Foundation in 2007 haar globale verantwoordelijkheid op vlak van milieu en samenleving niet verloochend. Al jaren zet de keten zich vol overgave in voor mens en wereld en nu, in samenwerking met I:Collect, een organisatie die gedragen kledij en schoenen verzamelt en herwerkt, heeft H&M een grootschalig project op poten gezet. In meer dan de helft van de Hennes en Mauritz-winkels over de hele wereld zullen klanten een tas met afgedragen kledij, van eender welk merk, kunnen inruilen voor een kortingsbon van 15 procent. "This is just the start" schreef CEO Karl-Johann Persson in zijn H&M Conscious Actions Sustainability Report 2011. We kieperen vandaag de dag veel te snel onze afgedragen schoenen of ons kleedje-"van vorig seizoen!" in de vuilbak terwijl 95 procent van al dat weggegooide textiel gemakkelijk hergebruikt of gerecycleerd kan worden. Op lange termijn wil H&M duurzame oplossingen bieden met als ultieme doel een gesloten kringloop voor de textielvezels te creëren. Of het de groeiende afvalberg zal verkleinen is de vraag, maar het is alvast een mooi voornemen voor 2013. (LM)