H&M is in het oog van de storm beland nadat de New York Times deze week een artikel publiceerde over het feit dat de Zweedse keten onverkochte kleren vernietigt en weggooit.
Het was een studente van de City Universtiy of New York die de praktijk op een avond ontdekte. Zij merkte vuilniszakken met vernietigde kleding op bij de Amerikaanse keten Wal- Mart. Maar ook H&M blijkt het systeem toe te passen. Kledingstukken worden systematisch geperforeerd of beschadigd en schoenen versneden om er zeker van te zijn dat niemand ze nog kan dragen of verder verkopen.

Oproep tot boycotDe zaak heeft verontwaardigde reacties uitgelokt op de facebookpagina van H&M. "Op een moment dat de VS 10 procent werklozen tellen en dat de daklozen een koudegolf moeten trotseren gooit H&M kleren weg", luidt een van de reacties. "Ik hou van de winkel, maar nu ik weet dat ze kleren liever weggooien dan aan de armen te geven, zal ik er geen cent meer spenderen", klinkt een van de oproepen om het merk voortaan te boycotten.

H&M verdedigt zichH&M verdedigt zich in een perscommuniqué met te zeggen dat het vorig jaar een half miljoen kleren heeft geschonken aan liefdadigheidsorganisaties maar dat sommige artikelen daar nu eenmaal geen deel van kunnen uitmaken. "Wij geven geen kleren die niet voldoen aan onze kwaliteitsnormen of de chemische beperkingen", aldus H&M. Het merk voegde er ook aan toe te zullen nagaan hoe het zijn werkwijze nog kan verbeteren.

Een verantwoordelijke van Wal-Mart liet weten dat de keten normaal gezien de overstock schenkt aan liefdadigheidsorganisaties en laat onderzoeken waarom toch kleren werden vernietigd en op straat terecht kwamen.

Ann Heylens.

H&M is in het oog van de storm beland nadat de New York Times deze week een artikel publiceerde over het feit dat de Zweedse keten onverkochte kleren vernietigt en weggooit. Het was een studente van de City Universtiy of New York die de praktijk op een avond ontdekte. Zij merkte vuilniszakken met vernietigde kleding op bij de Amerikaanse keten Wal- Mart. Maar ook H&M blijkt het systeem toe te passen. Kledingstukken worden systematisch geperforeerd of beschadigd en schoenen versneden om er zeker van te zijn dat niemand ze nog kan dragen of verder verkopen. Oproep tot boycotDe zaak heeft verontwaardigde reacties uitgelokt op de facebookpagina van H&M. "Op een moment dat de VS 10 procent werklozen tellen en dat de daklozen een koudegolf moeten trotseren gooit H&M kleren weg", luidt een van de reacties. "Ik hou van de winkel, maar nu ik weet dat ze kleren liever weggooien dan aan de armen te geven, zal ik er geen cent meer spenderen", klinkt een van de oproepen om het merk voortaan te boycotten. H&M verdedigt zichH&M verdedigt zich in een perscommuniqué met te zeggen dat het vorig jaar een half miljoen kleren heeft geschonken aan liefdadigheidsorganisaties maar dat sommige artikelen daar nu eenmaal geen deel van kunnen uitmaken. "Wij geven geen kleren die niet voldoen aan onze kwaliteitsnormen of de chemische beperkingen", aldus H&M. Het merk voegde er ook aan toe te zullen nagaan hoe het zijn werkwijze nog kan verbeteren. Een verantwoordelijke van Wal-Mart liet weten dat de keten normaal gezien de overstock schenkt aan liefdadigheidsorganisaties en laat onderzoeken waarom toch kleren werden vernietigd en op straat terecht kwamen. Ann Heylens.