Gianni Versace (° 1946, Reggio Calabria) krijgt via zijn moeder die een begaafde naaister is, belangstelling voor mode. Al snel liggen zijn ontwerpen te koop in haar bescheiden couturehuis. Hij krijgt in 1972 zijn eerste kans met een breiwerkcollectie bij Fiori Fiorentini in Lucca en trekt daarmee de aandacht van Donatella Girombelli van modehuis Genny. Ze engageert hem tot huisdesigner. Gianni werkt achtereenvolgens freelance voor de Italiaanse modelabels De Parisi, Genny (waar hij later opnieuw voor zal werken), Callaghan, Alma en dan in 1974 voor het mooie Complice. Pas in 1978 tekent Versace een eigen collectie.

Dat jaar ook opent hij met de hulp van zijn broer Santo zijn eerste boetiek in de Via della Spiga in Milaan, waar hij ook nog andere modelabels verkoopt. In 1979 komt daar een mannenmodelijn bij: los, ongestructureerd, maar waanzinnig elegant. Klanten: Bruce Springsteen, Woody Allen en Andy Warhol. Zijn vrouwenlijn is echter het meest in het oog springend. Jungleprints (1979), leer en rijbroeken (1982) en gebreid metaal (1984) zijn hoogtepunten. Hij combineert op een weergaloze manier soepel leer met zijde. Zijn beroemde metalen breiwerk bestaat uit kleine achthoekige ringetjes van staal waarachter stukjes stof zijn geplakt en waarvan hij sensationele zeemeerminnenjurken maakt.

Hij ontwerpt theater- en balletkostuums, onder meer voor Maurice Béjart. In 1985 komt het label Instante zijn mode-imperium aanvullen.
De stijl van Versace is een handelsmerk op zich: Versace is alles wat hij, vergeleken met bijvoorbeeld Armani, niét is. Hij is gekend voor zijn helle kleuren, materialen en snit: sexy, tot op het randje van vulgair, de typische Italiaanse grandezza. Gianni alleen een glamourdesigner noemen zou hem tekort doen. Bovenal getuigt zijn werk van grenzeloos perfectionisme en liefde voor het vak.

Andere lijnen zijn Versus, waar zijn zus Donatella de hand in heeft, Versace Classic V2, Gianni Versace Couture, Atelier, Versace Jeans enzovoort. Nu heeft het huis Versace accessoirelijnen, uurwerken, meubels, serviezen, interieurdecoratie, make-up en parfums. Zijn favoriete klanten zijn Madonna, Liz Hurley, Elton John en vroeger ook Lady Di.

Op 15 juli 1997 wordt Gianni voor zijn huis in Miami doodgeschoten door een gestoorde seriemoordenaar die daarop zelfmoord pleegt. Op de begrafenis een wolk popsterren en beroemdheden als prinses Diana en Elton John. Zijn erfgename is het dan elf jaar oude dochtertje Allegra van zijn zus Donatella. Donatella neemt de creatie van de diverse lijnen voor haar rekening. Vijf jaar na zijn dood houdt het Victoria & Albert Museum in Londen een grote retrospectieve over zijn werk. (GT)

www.versace.com

Gianni Versace (° 1946, Reggio Calabria) krijgt via zijn moeder die een begaafde naaister is, belangstelling voor mode. Al snel liggen zijn ontwerpen te koop in haar bescheiden couturehuis. Hij krijgt in 1972 zijn eerste kans met een breiwerkcollectie bij Fiori Fiorentini in Lucca en trekt daarmee de aandacht van Donatella Girombelli van modehuis Genny. Ze engageert hem tot huisdesigner. Gianni werkt achtereenvolgens freelance voor de Italiaanse modelabels De Parisi, Genny (waar hij later opnieuw voor zal werken), Callaghan, Alma en dan in 1974 voor het mooie Complice. Pas in 1978 tekent Versace een eigen collectie.Dat jaar ook opent hij met de hulp van zijn broer Santo zijn eerste boetiek in de Via della Spiga in Milaan, waar hij ook nog andere modelabels verkoopt. In 1979 komt daar een mannenmodelijn bij: los, ongestructureerd, maar waanzinnig elegant. Klanten: Bruce Springsteen, Woody Allen en Andy Warhol. Zijn vrouwenlijn is echter het meest in het oog springend. Jungleprints (1979), leer en rijbroeken (1982) en gebreid metaal (1984) zijn hoogtepunten. Hij combineert op een weergaloze manier soepel leer met zijde. Zijn beroemde metalen breiwerk bestaat uit kleine achthoekige ringetjes van staal waarachter stukjes stof zijn geplakt en waarvan hij sensationele zeemeerminnenjurken maakt.Hij ontwerpt theater- en balletkostuums, onder meer voor Maurice Béjart. In 1985 komt het label Instante zijn mode-imperium aanvullen. De stijl van Versace is een handelsmerk op zich: Versace is alles wat hij, vergeleken met bijvoorbeeld Armani, niét is. Hij is gekend voor zijn helle kleuren, materialen en snit: sexy, tot op het randje van vulgair, de typische Italiaanse grandezza. Gianni alleen een glamourdesigner noemen zou hem tekort doen. Bovenal getuigt zijn werk van grenzeloos perfectionisme en liefde voor het vak.Andere lijnen zijn Versus, waar zijn zus Donatella de hand in heeft, Versace Classic V2, Gianni Versace Couture, Atelier, Versace Jeans enzovoort. Nu heeft het huis Versace accessoirelijnen, uurwerken, meubels, serviezen, interieurdecoratie, make-up en parfums. Zijn favoriete klanten zijn Madonna, Liz Hurley, Elton John en vroeger ook Lady Di.Op 15 juli 1997 wordt Gianni voor zijn huis in Miami doodgeschoten door een gestoorde seriemoordenaar die daarop zelfmoord pleegt. Op de begrafenis een wolk popsterren en beroemdheden als prinses Diana en Elton John. Zijn erfgename is het dan elf jaar oude dochtertje Allegra van zijn zus Donatella. Donatella neemt de creatie van de diverse lijnen voor haar rekening. Vijf jaar na zijn dood houdt het Victoria & Albert Museum in Londen een grote retrospectieve over zijn werk. (GT) www.versace.com