De Italiaan Gianfranco Ferré (geboren in Legnano op 15 augustus 1945, gestorven in Milaan op 17 juni 2007) studeert architectuur in Milaan. In volle hippiedom trekt hij op wereldreis zoals zovelen in die tijd, en doet bij zijn omzwervingen inspiratie op voor té gekke jurken en dito sieraden. Hippe modevogel Elio Fiorucci laat hem daarop een gestreept T-shirt ontwerpen. Dat verkoopt als een trein en zo belandt architect Ferré in de mode. Ondertussen heeft hij in India de Indiase kunst bestudeerd en zoekt manieren om die in de mode te verwerken.

In 1978 houdt hij zijn eerste defilé in Milaan, met een collectie 'Donna' onder zijn eigen naam. Meteen is zijn opmars niet meer te stuiten. Vier jaar later komt hij ook met mannenmode, een jaar later met accessoires en in 1987 in Rome met haute couture. Datzelfde jaar lanceert hij zijn pret-à-porter lijn Studio 0001 én een bontcollectie. In 1984 lanceert hij zijn eerste vrouwenparfum; in 1986 komt het eerste mannenluchtje van Ferré op de markt.

In 1989 staat Parijs op zijn kop: hij volgt Marc Bohan bij Dior op als ontwerper van de haute couture, prêt-à-porter en bontcollecties. Een Italiaan baas in het bastion van de Franse mode! Goed gegokt, want op slag krijgt hij voor zijn eerste Dior-collectie in juli 1989 de Gouden Vingerhoed. Daarmee steekt hij zijn collega's Armani en Versace naar de kroon. Ondertussen blijft de corpulente architect-createur ook zijn eigen lijnen verder ontwerpen. In 1995 voegt hij een nieuwe lijn toe aan zijn imperium, 'GFF Gianfranco Ferré'. Hetzelfde jaar brengt hij onder dezelfde naam een nieuw parfum. In 2000 lanceert hij een kinderkledinglijn.

Ferré ontwerpt monumentaal, architecturaal. Voor grote, uit de kluiten gewassen vrouwen. Zijn witte blouse bij Dior is een onuitputtelijke variatie op één thema. Zwart en wit zijn zijn favorieten: kleur is niet zo aan hem besteed. Ferré is altijd een beetje avant garde, zodat soms zijn creaties niet meteen begrepen worden. Twee jaar later zie je ze wel overal. Tot december 1996 blijft hij bij Christian Dior, waarna John Galliano daar de zaken overneemt.

Op 17 juni 2007 overlijdt hij in het Milanese San Raffaele ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding. (GT)

www.gianfrancoferre.com

De Italiaan Gianfranco Ferré (geboren in Legnano op 15 augustus 1945, gestorven in Milaan op 17 juni 2007) studeert architectuur in Milaan. In volle hippiedom trekt hij op wereldreis zoals zovelen in die tijd, en doet bij zijn omzwervingen inspiratie op voor té gekke jurken en dito sieraden. Hippe modevogel Elio Fiorucci laat hem daarop een gestreept T-shirt ontwerpen. Dat verkoopt als een trein en zo belandt architect Ferré in de mode. Ondertussen heeft hij in India de Indiase kunst bestudeerd en zoekt manieren om die in de mode te verwerken.In 1978 houdt hij zijn eerste defilé in Milaan, met een collectie 'Donna' onder zijn eigen naam. Meteen is zijn opmars niet meer te stuiten. Vier jaar later komt hij ook met mannenmode, een jaar later met accessoires en in 1987 in Rome met haute couture. Datzelfde jaar lanceert hij zijn pret-à-porter lijn Studio 0001 én een bontcollectie. In 1984 lanceert hij zijn eerste vrouwenparfum; in 1986 komt het eerste mannenluchtje van Ferré op de markt.In 1989 staat Parijs op zijn kop: hij volgt Marc Bohan bij Dior op als ontwerper van de haute couture, prêt-à-porter en bontcollecties. Een Italiaan baas in het bastion van de Franse mode! Goed gegokt, want op slag krijgt hij voor zijn eerste Dior-collectie in juli 1989 de Gouden Vingerhoed. Daarmee steekt hij zijn collega's Armani en Versace naar de kroon. Ondertussen blijft de corpulente architect-createur ook zijn eigen lijnen verder ontwerpen. In 1995 voegt hij een nieuwe lijn toe aan zijn imperium, 'GFF Gianfranco Ferré'. Hetzelfde jaar brengt hij onder dezelfde naam een nieuw parfum. In 2000 lanceert hij een kinderkledinglijn.Ferré ontwerpt monumentaal, architecturaal. Voor grote, uit de kluiten gewassen vrouwen. Zijn witte blouse bij Dior is een onuitputtelijke variatie op één thema. Zwart en wit zijn zijn favorieten: kleur is niet zo aan hem besteed. Ferré is altijd een beetje avant garde, zodat soms zijn creaties niet meteen begrepen worden. Twee jaar later zie je ze wel overal. Tot december 1996 blijft hij bij Christian Dior, waarna John Galliano daar de zaken overneemt.Op 17 juni 2007 overlijdt hij in het Milanese San Raffaele ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding. (GT) www.gianfrancoferre.com