Het Franse gerechtshof heeft de Britse modeontwerper John Galliano schuldig bevonden aan antisemitisch gedrag en veroordeeld tot een geldboete van 6000 euro. Dat meldt de Britse nieuwssite BBC.

Galliano, die zelf niet aanwezig was op de zitting, werd in februari dit jaar beschuldigd van racistische uitspraken tegen een Joods koppel in het Parijse café La Perla.

De flamboyante ontwerper getuigde dat hij zich niets van het incident kon herinneren. Hij voegde eraan toe dat hij op dat bewuste moment leed aan alcohol-, slaappillen- en Valiumverslavingen.

SpijtGalliano, die sindsdien hulp zocht voor zijn problemen, verontschuldigde zich meerdere malen tegenover de aanklagers en het Hof. "Al heel mijn leven vecht ik tegen vooroordelen, intolerantie en discriminatie, juist omdat ik daar zelf ook slachtoffer van ben geweest", refererend naar zijn homoseksualiteit.

Het hele voorval leidde tot het ontslag van de ontwerper bij zijn eigen modehuis en ook bij Christian Dior, waar hij 15 jaar als artistiek directeur de plak zwaaide.

Geen celstraf

De 6.000 euro die Galliano moet neertellen is niet de maximale straf. Voor een belediging op basis van oorsprong, geloof of ras kan er in Frankrijk tot 6 maanden celstraf en 22.500 euro boete worden toegekend. (VF)

Het Franse gerechtshof heeft de Britse modeontwerper John Galliano schuldig bevonden aan antisemitisch gedrag en veroordeeld tot een geldboete van 6000 euro. Dat meldt de Britse nieuwssite BBC. Galliano, die zelf niet aanwezig was op de zitting, werd in februari dit jaar beschuldigd van racistische uitspraken tegen een Joods koppel in het Parijse café La Perla. De flamboyante ontwerper getuigde dat hij zich niets van het incident kon herinneren. Hij voegde eraan toe dat hij op dat bewuste moment leed aan alcohol-, slaappillen- en Valiumverslavingen. SpijtGalliano, die sindsdien hulp zocht voor zijn problemen, verontschuldigde zich meerdere malen tegenover de aanklagers en het Hof. "Al heel mijn leven vecht ik tegen vooroordelen, intolerantie en discriminatie, juist omdat ik daar zelf ook slachtoffer van ben geweest", refererend naar zijn homoseksualiteit. Het hele voorval leidde tot het ontslag van de ontwerper bij zijn eigen modehuis en ook bij Christian Dior, waar hij 15 jaar als artistiek directeur de plak zwaaide. Geen celstraf De 6.000 euro die Galliano moet neertellen is niet de maximale straf. Voor een belediging op basis van oorsprong, geloof of ras kan er in Frankrijk tot 6 maanden celstraf en 22.500 euro boete worden toegekend. (VF)