Het must have-item van het najaar? Dat moet wel een Perzisch tapijt zijn. Op tal van defilés en showroompresentaties stelen ze dezer dagen de show, van Y-3 (geïnspireerd door de wereldreizigers) tot Glenn Martens, de Bruggeling die deze week zijn eerste collectie voorstelt in Parijs.

De trend werd vorig jaar gelanceerd door Maison Martin Margiela, dat in oktober al Perzische tapijten liet aanslepen. De kleurrijke motieven op de catwalk gingen toen naadloos over in de zomercollectie van het huis, waarvoor exotische weefsels model stonden.

Sindsdien regent het tapijten op de shows, van de Perzische variant en het luipaardkarpet (bij usual suspect Roberto Cavalli uiteraard) tot kunstzinnige vloerkleden met geometrische motieven.

In die laatste categorie geeft Prada de toon aan, met dank aan Rem Koolhaas. Het label en de architect onthulden in januari al een reusachtig rood tapijt met geometrische bloemmotieven tijdens de mannenmodeweek in Milaan, en rolden vorige week een paarse variant uit voor de vrouwencollectie.

Wim Denolf

Het must have-item van het najaar? Dat moet wel een Perzisch tapijt zijn. Op tal van defilés en showroompresentaties stelen ze dezer dagen de show, van Y-3 (geïnspireerd door de wereldreizigers) tot Glenn Martens, de Bruggeling die deze week zijn eerste collectie voorstelt in Parijs. De trend werd vorig jaar gelanceerd door Maison Martin Margiela, dat in oktober al Perzische tapijten liet aanslepen. De kleurrijke motieven op de catwalk gingen toen naadloos over in de zomercollectie van het huis, waarvoor exotische weefsels model stonden. Sindsdien regent het tapijten op de shows, van de Perzische variant en het luipaardkarpet (bij usual suspect Roberto Cavalli uiteraard) tot kunstzinnige vloerkleden met geometrische motieven. In die laatste categorie geeft Prada de toon aan, met dank aan Rem Koolhaas. Het label en de architect onthulden in januari al een reusachtig rood tapijt met geometrische bloemmotieven tijdens de mannenmodeweek in Milaan, en rolden vorige week een paarse variant uit voor de vrouwencollectie. Wim Denolf