Met defilés van onder meer Gucci en John Richmond ging ook in Milaan vandaag de modeweek van start. Achter de schermen woedt de concurrentie tussen de verschillende modesteden volop.

In commercieel opzicht vormt de Italiaanse modeweek namelijk het hoogtepunt van het seizoen: Milaan is niet alleen de thuishaven van zwaargewichten als Giorgio Armani, Muccia Prada en Dolce & Gabbana, het is ook de stad waar de mainstream trends van het seizoen bepaald worden. Waardoor Italiaanse modehuizen zich net iets meer kunnen veroorloven, zoals het op de valreep verschuiven van een defilédatum of eisen dat modellen dagen op voorhand al ter plaatse zijn voor castings en fittings.

Gucci deed de voorbije dagen beide en haalde zich daarmee de woede van kleinere Britse labels op de hals. Veel modellen wagen immers liever hun kans in Milaan dan in Londen, waar defilés minder belangstelling lokken en met kleinere budgetten werken. Castingagenten hadden er naar verluid de grootste moeite om alle benodigde modellen te verzamelen.

Ook Marc Jacobs is kop van jut in de door The Telegraph aangekaarte "model crisis". De Amerikaanse ontwerper hield zijn show in New York uiteindelijk op de openingsdag van de Londense modeweek, waardoor heel wat modellen laattijdig in de Britse hoofdstad arriveerden.

Wim Denolf

Met defilés van onder meer Gucci en John Richmond ging ook in Milaan vandaag de modeweek van start. Achter de schermen woedt de concurrentie tussen de verschillende modesteden volop. In commercieel opzicht vormt de Italiaanse modeweek namelijk het hoogtepunt van het seizoen: Milaan is niet alleen de thuishaven van zwaargewichten als Giorgio Armani, Muccia Prada en Dolce & Gabbana, het is ook de stad waar de mainstream trends van het seizoen bepaald worden. Waardoor Italiaanse modehuizen zich net iets meer kunnen veroorloven, zoals het op de valreep verschuiven van een defilédatum of eisen dat modellen dagen op voorhand al ter plaatse zijn voor castings en fittings. Gucci deed de voorbije dagen beide en haalde zich daarmee de woede van kleinere Britse labels op de hals. Veel modellen wagen immers liever hun kans in Milaan dan in Londen, waar defilés minder belangstelling lokken en met kleinere budgetten werken. Castingagenten hadden er naar verluid de grootste moeite om alle benodigde modellen te verzamelen. Ook Marc Jacobs is kop van jut in de door The Telegraph aangekaarte "model crisis". De Amerikaanse ontwerper hield zijn show in New York uiteindelijk op de openingsdag van de Londense modeweek, waardoor heel wat modellen laattijdig in de Britse hoofdstad arriveerden. Wim Denolf