Niets zo goed om uw aardrijkskundige kennis bij te spijkeren als de modeweken. Ook in Parijs doken verschillende ontwerpers de afgelopen dagen in de culturele melting pot.

De globalisering van de modesector, de opkomst van nieuwe groeimarkten, ontwerpers die verlegen zitten om inspiratie, of gewoon het zomerseizoen dat naar zonnigere oorden doet snakken: er zijn genoeg redenen waarom de mode jaar na jaar exotische inspiratiebronnen verraadt.

Reis rond de wereld

Dat is ook nu weer het geval in Parijs, waar de modeweek stilaan op een reis rond de wereld begint te lijken. Zo zette Manish Arora voor het eerst zijn afkomst in de verf door zich te inspireren op traditionele Indiase gewaden en koninklijke juwelen, wat onder meer herwerkte tunieken en kleurrijk versierde accessoires en gezichten opleverde. Het was trouwens een Indiaas atelier (Amrapali) dat de indrukwekkende ornamenten vervaardigde.

Olivier Rousteing trok voor Balmain naar Cuba, waar hij zich liet beïnvloeden door de kunstwerkjes van ambachtelijke rietvlechters. Barbara Bui dook dan weer in het verleden van Amerikaanse continent, voor geometrische prints, jurken en foulards die aan primitieve stammen deden denken.

Controverse

Modieuze ontdekkingsreizigers zat dus, al zijn hun expedities niet zonder gevaar. Dolce & Gabbana hebben nog altijd hun handen vol met de controverse die hun "racistische slavinnenoorbellen" de voorbije dagen veroorzaakten.

Het duo haastte zich om te verduidelijken dat de oorbellen een eerbetoon waren aan de Moren die in de tiende eeuw naar Sicilië kwamen, maar kon critici vooralsnog niet de mond snoeren. Wie zich geen boycot op de hals wil halen, gaat dus best even na of de exotische referenties niet verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. In een geglobaliseerde modewereld zijn korte tenen eens zo snel gevonden.

Wim Denolf

Niets zo goed om uw aardrijkskundige kennis bij te spijkeren als de modeweken. Ook in Parijs doken verschillende ontwerpers de afgelopen dagen in de culturele melting pot. De globalisering van de modesector, de opkomst van nieuwe groeimarkten, ontwerpers die verlegen zitten om inspiratie, of gewoon het zomerseizoen dat naar zonnigere oorden doet snakken: er zijn genoeg redenen waarom de mode jaar na jaar exotische inspiratiebronnen verraadt. Reis rond de wereld Dat is ook nu weer het geval in Parijs, waar de modeweek stilaan op een reis rond de wereld begint te lijken. Zo zette Manish Arora voor het eerst zijn afkomst in de verf door zich te inspireren op traditionele Indiase gewaden en koninklijke juwelen, wat onder meer herwerkte tunieken en kleurrijk versierde accessoires en gezichten opleverde. Het was trouwens een Indiaas atelier (Amrapali) dat de indrukwekkende ornamenten vervaardigde. Olivier Rousteing trok voor Balmain naar Cuba, waar hij zich liet beïnvloeden door de kunstwerkjes van ambachtelijke rietvlechters. Barbara Bui dook dan weer in het verleden van Amerikaanse continent, voor geometrische prints, jurken en foulards die aan primitieve stammen deden denken. Controverse Modieuze ontdekkingsreizigers zat dus, al zijn hun expedities niet zonder gevaar. Dolce & Gabbana hebben nog altijd hun handen vol met de controverse die hun "racistische slavinnenoorbellen" de voorbije dagen veroorzaakten. Het duo haastte zich om te verduidelijken dat de oorbellen een eerbetoon waren aan de Moren die in de tiende eeuw naar Sicilië kwamen, maar kon critici vooralsnog niet de mond snoeren. Wie zich geen boycot op de hals wil halen, gaat dus best even na of de exotische referenties niet verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. In een geglobaliseerde modewereld zijn korte tenen eens zo snel gevonden. Wim Denolf