Modellen, aankopers en journalisten hollen tijdens de modeweken heel wat af. In Milaan is tijdig ter bestemming geraken daarbij net iets moeilijker dan elders.

72 defilés, 96 presentaties, modehuizen die weigeren om hun toonmomenten op elkaar af te stemmen en nochalant Italiaans tijdgebruik: meer is er niet nodig om van Milaan zowat de meest gevreesde halte van de modeweken te maken. Om maar te zwijgen van de ellenlange files die de Italiaanse modestad teisteren en de grote afstanden tussen de verschillende metrostations.

Voor wie zich geen limousine met airco en chauffeur/kruier kan veroorloven, zit er weinig anders op dan deel te nemen aan de dagelijkse strijd om taxi's. Een vervoersmiddel dat u in Milaan per telefoon reserveert zodra een defilé afgelopen is... om bij het verlaten van de tent of het gebouw vast te stellen dat iemand anders er al vandoor is met uw taxi. Wie er toch een op de kop tikt, dreigt de laatste kilometer van zijn route te voet af te mogen leggen: defilés van grote namen als Gucci of Armani brengen ganse buurten tot stilstand.

De Camera Nazionale della Moda Italiana levert de laatste jaren nochtans inspanningen om het mobiliteitsprobleem te verhelpen. De ingelegde minibussen zijn echter niet berekend op de massale toeloop, terwijl huurfietsen alleen waaghalzen verleiden. Indien een roekeloze autochauffeur uw leven niet verkort, dan doet de beruchte Milanese smog dat wel.

Wim Denolf

Modellen, aankopers en journalisten hollen tijdens de modeweken heel wat af. In Milaan is tijdig ter bestemming geraken daarbij net iets moeilijker dan elders. 72 defilés, 96 presentaties, modehuizen die weigeren om hun toonmomenten op elkaar af te stemmen en nochalant Italiaans tijdgebruik: meer is er niet nodig om van Milaan zowat de meest gevreesde halte van de modeweken te maken. Om maar te zwijgen van de ellenlange files die de Italiaanse modestad teisteren en de grote afstanden tussen de verschillende metrostations. Voor wie zich geen limousine met airco en chauffeur/kruier kan veroorloven, zit er weinig anders op dan deel te nemen aan de dagelijkse strijd om taxi's. Een vervoersmiddel dat u in Milaan per telefoon reserveert zodra een defilé afgelopen is... om bij het verlaten van de tent of het gebouw vast te stellen dat iemand anders er al vandoor is met uw taxi. Wie er toch een op de kop tikt, dreigt de laatste kilometer van zijn route te voet af te mogen leggen: defilés van grote namen als Gucci of Armani brengen ganse buurten tot stilstand. De Camera Nazionale della Moda Italiana levert de laatste jaren nochtans inspanningen om het mobiliteitsprobleem te verhelpen. De ingelegde minibussen zijn echter niet berekend op de massale toeloop, terwijl huurfietsen alleen waaghalzen verleiden. Indien een roekeloze autochauffeur uw leven niet verkort, dan doet de beruchte Milanese smog dat wel. Wim Denolf