Paul Smith presenteerde zijn zomercollectie in de balzaal van Claridge's, een deftig hotel in Mayfair. Op de uitnodiging: een foto van een Afrikaanse man in een roze pak, met das, bolhoed en sigaar. De show opende met een zwart meisje in dito klederdracht (geen sigaar, wel fluo lipstick) en de sfeer deed denken aan die van markt Brazaville, of daaromtrent.

"Het is een erg optimistische collectie," zei Smith. "Ik liet me inspireren door een nieuw fotoboek waarvoor ik de inleiding schreef, Gentlemen of Bakongo, van Daniele Tamagni." Een gedeelte van de show was opvallend mannelijk, met pakken, dassen, cardigans en hemdjurken in heerlijk Afrikaanse kleuren (roze, oranje, hemelblauw). Later toonde Smith typisch vrouwelijke elementen, met onder meer felgekleurde wikkelsjaals en tijgerprints. "Het ging me om de vrouwen die met dat soort mannen leeft," aldus nog Smith. Wat ons betreft, een van de beste damescollecties van de ontwerper in jaren.

Smith drukte gisteren de hele dag zijn stempel op London Fashion Week. Overdag onthulde hij in een ander hotel het resultaat van zijn samenwerking met Evian: een voor de kersttafels bedoelde fles van het Franse water. Hij versierde ze met kronkelende gekleurde strepen. "Ik krijg voortdurend vragen om producten te ontwerpen," zei hij, "maar meestal zeg ik nee. Zo'n samenwerking moet kloppen. Maar zeg nu zelf, er bestaat toch niets eerlijkers dan water dat van een bergstroompje rechtstreeks in een fles vloeit?" Smith onthulde dat hij een zekere band heeft met Evian. Als jonge tiener wilde hij graag wielrenner worden. Hij kocht af en toe de Franse sportkrant L'Equipe in zijn geboortestad Nottingham en op een dag zag hij op een foto in die krant het truitje van een wielrenner met daarop het logo van Evian. "Ik had geen idee wat Evian was. Maar niet veel zag ik in een kruidenierszaak toevallig een flesje Evian. Dat flesje werd mijn enige link met het Franse profwielrennen."

Smith zei nog dat hij het een uitdaging vond om met glas te werken. Al voegde hij er onmiddellijk aan toe dat de klus snel geklaard was. "Eerlijk gezegd, ik heb er hoop en al tien minuten over nagedacht."

De ontwerper sloot de dag af met een feestje op een bijzondere locatie: de op een na hoogste verdieping van de onlangs gerenoveerde Millbank Tower, met een spectaculair uitzicht over Londen.

Jesse Brouns

Paul Smith presenteerde zijn zomercollectie in de balzaal van Claridge's, een deftig hotel in Mayfair. Op de uitnodiging: een foto van een Afrikaanse man in een roze pak, met das, bolhoed en sigaar. De show opende met een zwart meisje in dito klederdracht (geen sigaar, wel fluo lipstick) en de sfeer deed denken aan die van markt Brazaville, of daaromtrent."Het is een erg optimistische collectie," zei Smith. "Ik liet me inspireren door een nieuw fotoboek waarvoor ik de inleiding schreef, Gentlemen of Bakongo, van Daniele Tamagni." Een gedeelte van de show was opvallend mannelijk, met pakken, dassen, cardigans en hemdjurken in heerlijk Afrikaanse kleuren (roze, oranje, hemelblauw). Later toonde Smith typisch vrouwelijke elementen, met onder meer felgekleurde wikkelsjaals en tijgerprints. "Het ging me om de vrouwen die met dat soort mannen leeft," aldus nog Smith. Wat ons betreft, een van de beste damescollecties van de ontwerper in jaren.Smith drukte gisteren de hele dag zijn stempel op London Fashion Week. Overdag onthulde hij in een ander hotel het resultaat van zijn samenwerking met Evian: een voor de kersttafels bedoelde fles van het Franse water. Hij versierde ze met kronkelende gekleurde strepen. "Ik krijg voortdurend vragen om producten te ontwerpen," zei hij, "maar meestal zeg ik nee. Zo'n samenwerking moet kloppen. Maar zeg nu zelf, er bestaat toch niets eerlijkers dan water dat van een bergstroompje rechtstreeks in een fles vloeit?" Smith onthulde dat hij een zekere band heeft met Evian. Als jonge tiener wilde hij graag wielrenner worden. Hij kocht af en toe de Franse sportkrant L'Equipe in zijn geboortestad Nottingham en op een dag zag hij op een foto in die krant het truitje van een wielrenner met daarop het logo van Evian. "Ik had geen idee wat Evian was. Maar niet veel zag ik in een kruidenierszaak toevallig een flesje Evian. Dat flesje werd mijn enige link met het Franse profwielrennen."Smith zei nog dat hij het een uitdaging vond om met glas te werken. Al voegde hij er onmiddellijk aan toe dat de klus snel geklaard was. "Eerlijk gezegd, ik heb er hoop en al tien minuten over nagedacht."De ontwerper sloot de dag af met een feestje op een bijzondere locatie: de op een na hoogste verdieping van de onlangs gerenoveerde Millbank Tower, met een spectaculair uitzicht over Londen.Jesse Brouns