Het mannenmodeseizoen, met fashion weeks in Milaan en Parijs, begint deze week in Firenze. Pitti Immagine Uomo geldt als 's werelds belangrijkste kledingbeurs voor heren. De beurs geeft, in tegenstelling tot de catwalks in de modehoofdsteden, een mooi overzicht van wat mannen écht dragen, of binnenkort zullen dragen (samengevat: preppy wordt heel erg mainstream, en Ralph Lauren is de spirituele peetvader van de straatmode anno 2010).

Pitti heeft elk seizoen ook een uit de Ernstige Mode geviste eregast, dit keer is dat Jun Takahashi, van het Japanse cultmerk Undercover. Takahashi, die zijn vrouwencollecties al jaren in Parijs showt, lanceert nu ook zijn mannenbusiness wereldwijd (die was tot nog toe alleen in AziÃ"verkrijgbaar).

De setting van zijn show was prachtig: een cirkelvormige vijver in de beroemde Giardino di Boboli. En de kleren? Een mix van futurisme en boswachterstijl. Takahashi gebruikt nieuwe, technische stoffen op een interessante manier en hij is een meester in details. Maar we hadden misschien toch nog iets meer verwacht. Na de show toonde Takahashi zijn zelfgemaakte poppen, buitenaardse, lichtjes gotische wezens in witte wol. Ze waren geplaatst in een boom in het park, kerstmisgewijs. De ontwerper maakte ook live een pop, terwijl Kan Takagi en Atsuhiro Ito een experimenteel concert gaven, waarbij onder meer een neonlamp als instrument diende.

Pitti viseert sinds enkele seizoenen ook de damesmode. Dat gebeurt met de aparte beurs Pitti W, gespecialiseerd in precollecties. Eregasten zijn dit seizoen het jonge Amerikaanse duo Proenza Schouler. Zij organiseren vanavond een groots opgezette artistieke happening, zonder kleren, maar wel met onder meer een optreden van The Voluptuous Horror of Karen Black en de projectie van een filmpje waarin Chloé Sevigny de hoofdrol speelt. Sévigny siert ook de cover van het nieuwe, door Proenza Schouler samengestelde A Magazine.

Jesse Brouns

Het mannenmodeseizoen, met fashion weeks in Milaan en Parijs, begint deze week in Firenze. Pitti Immagine Uomo geldt als 's werelds belangrijkste kledingbeurs voor heren. De beurs geeft, in tegenstelling tot de catwalks in de modehoofdsteden, een mooi overzicht van wat mannen écht dragen, of binnenkort zullen dragen (samengevat: preppy wordt heel erg mainstream, en Ralph Lauren is de spirituele peetvader van de straatmode anno 2010).Pitti heeft elk seizoen ook een uit de Ernstige Mode geviste eregast, dit keer is dat Jun Takahashi, van het Japanse cultmerk Undercover. Takahashi, die zijn vrouwencollecties al jaren in Parijs showt, lanceert nu ook zijn mannenbusiness wereldwijd (die was tot nog toe alleen in AziÃ"verkrijgbaar). De setting van zijn show was prachtig: een cirkelvormige vijver in de beroemde Giardino di Boboli. En de kleren? Een mix van futurisme en boswachterstijl. Takahashi gebruikt nieuwe, technische stoffen op een interessante manier en hij is een meester in details. Maar we hadden misschien toch nog iets meer verwacht. Na de show toonde Takahashi zijn zelfgemaakte poppen, buitenaardse, lichtjes gotische wezens in witte wol. Ze waren geplaatst in een boom in het park, kerstmisgewijs. De ontwerper maakte ook live een pop, terwijl Kan Takagi en Atsuhiro Ito een experimenteel concert gaven, waarbij onder meer een neonlamp als instrument diende.Pitti viseert sinds enkele seizoenen ook de damesmode. Dat gebeurt met de aparte beurs Pitti W, gespecialiseerd in precollecties. Eregasten zijn dit seizoen het jonge Amerikaanse duo Proenza Schouler. Zij organiseren vanavond een groots opgezette artistieke happening, zonder kleren, maar wel met onder meer een optreden van The Voluptuous Horror of Karen Black en de projectie van een filmpje waarin Chloé Sevigny de hoofdrol speelt. Sévigny siert ook de cover van het nieuwe, door Proenza Schouler samengestelde A Magazine.Jesse Brouns