Wat hebben we opgestoken van drie dagen rondslenteren op 's werels belangrijkste beurs voor mannenmode?

De mannenmode grijpt terug naar zijn klassiekers, maar gaat daarbij in overdrive: preppy is (nog steeds) populair. Denk geklede shorts, zeilschoenen, strikjes, ruitjeshemden, seersucker pakken. Als total look (opgepast voor een clownesk effect), of als detail (een hemd van Brooks Brothers met een jeans van een merk als A.P.C.).

De klassieke Italiaanse stijl (op maat gemaakte hemden, elegante maar comfortabele pakken) past perfect in het plaatje. Zie bijvoorbeeld een merk als Incotex, met formidabele broeken op het kruispunt van preppy en werkkledij, in comfortabele stoffen met een hoge aaibaarheidsfactor. Onze favoriet op de beurs.

Preppy is in eerste instantie Amerikaans, onder meer dank zij het wereldwijde succes van Ralph Lauren. Maar in feite werd de stijl in de jaren zeventig, nog voor de doorbraak van Lauren, geperfectioneerd door de Japanners, in mannentijdschriften als Popeye, en door merken als Van. De Japanse merken hebben dertig jaar later nog steeds de beste take op de look. Onze favoriet: Daiki Suzuki, een sinds de vroege jaren negentig in New York gevestigde ontwerper die met Engineered Garments een eigen zeer succesvol label heeft, maar ook werkt voor het door Italianen gerunde Amerikaanse merk Woolrich Woolen Mills: de perfecte globalistische synthese van yup en workwear.

Who Is On Next
Ander nieuws van de beurs: Organisator Pitti Imagine lanceerde deze week een wedstrijd voor jonge mannenontwerpers, Who Is On Next. De eerste editie werd gewonnen door Umit Benan voor een collectie die werd geïnspireerd door de jetsetfoto's uit de jaren zestig van Slim Aarons. Er waren ook prijzen voor Max Kibardin (accessoires) en Leitmotiv (voor prints). In de jury zaten onder anderen Linda Loppa (Belgische directrice van de modeschool Polimoda) en Harry Houben (Belgische invoerder van Japanse merken als Comme des Garçons).

Dit weekeinde begint in Milaan de mannenweek. Verslag en foto's op weekend.be vanaf maandag.

Jesse Brouns

Wat hebben we opgestoken van drie dagen rondslenteren op 's werels belangrijkste beurs voor mannenmode? De mannenmode grijpt terug naar zijn klassiekers, maar gaat daarbij in overdrive: preppy is (nog steeds) populair. Denk geklede shorts, zeilschoenen, strikjes, ruitjeshemden, seersucker pakken. Als total look (opgepast voor een clownesk effect), of als detail (een hemd van Brooks Brothers met een jeans van een merk als A.P.C.).De klassieke Italiaanse stijl (op maat gemaakte hemden, elegante maar comfortabele pakken) past perfect in het plaatje. Zie bijvoorbeeld een merk als Incotex, met formidabele broeken op het kruispunt van preppy en werkkledij, in comfortabele stoffen met een hoge aaibaarheidsfactor. Onze favoriet op de beurs.Preppy is in eerste instantie Amerikaans, onder meer dank zij het wereldwijde succes van Ralph Lauren. Maar in feite werd de stijl in de jaren zeventig, nog voor de doorbraak van Lauren, geperfectioneerd door de Japanners, in mannentijdschriften als Popeye, en door merken als Van. De Japanse merken hebben dertig jaar later nog steeds de beste take op de look. Onze favoriet: Daiki Suzuki, een sinds de vroege jaren negentig in New York gevestigde ontwerper die met Engineered Garments een eigen zeer succesvol label heeft, maar ook werkt voor het door Italianen gerunde Amerikaanse merk Woolrich Woolen Mills: de perfecte globalistische synthese van yup en workwear. Who Is On Next Ander nieuws van de beurs: Organisator Pitti Imagine lanceerde deze week een wedstrijd voor jonge mannenontwerpers, Who Is On Next. De eerste editie werd gewonnen door Umit Benan voor een collectie die werd geïnspireerd door de jetsetfoto's uit de jaren zestig van Slim Aarons. Er waren ook prijzen voor Max Kibardin (accessoires) en Leitmotiv (voor prints). In de jury zaten onder anderen Linda Loppa (Belgische directrice van de modeschool Polimoda) en Harry Houben (Belgische invoerder van Japanse merken als Comme des Garçons).Dit weekeinde begint in Milaan de mannenweek. Verslag en foto's op weekend.be vanaf maandag.Jesse Brouns