Na Milaan is Parijs altijd een beetje schrikken. De mode is jonger en bonter (dat geldt soms zelfs voor de traditionele huizen), het publiek ook. Op de eerste dag waren vooral jonge ontwerpers en merken aan de beurt. Onze selectie:

Anthony Vaccarello liet zich inspireren door de stijl van wijlen fotograaf Herb Ritts, die (kort samengevat) in de jaren negentig topmodellen en celebrities op het strand van Malibu fotografeerde.

De mannequins bij Vaccarello, onder wie de torenhoge Karlie Kloss, zagen er fantastisch uit, en ietwat onverbiddelijk in hun weinig verhullende, veelal zwarte second skin-jurken (soms met lingerie-elementen, zoals bij Calvin Klein Collection in New York, en hier en daar een reep python). Vaccarello, een Belgische Italiaan (hij studeerde aan La Cambre) won enkele maanden geleden de begeerde prijs van l'Andam, een Franse organisatie. Buit: 200000 euro.

Bekijk alle beelden van het defilé van Anthony Vaccarello op Catwalk Weekend.

Commuun, het in Parijs gevestigde Japanse duo, showde onmiddellijk erna op dezelfde plek, de Cité de la Mode et du Design (in een door architecten Jakob + MacFarlane gerenoveerd pakhuis). Ik mis het begin van de show (nog snel een Affligem gedronken met Marjolijn van Elle op het terras van Gare d'Austerlitz, maar niet snel genoeg). Commuun is cool, maar geraakt voorlopig toch niet echt van de grond. Jammer, met hun lichte, zachte silhouetten (brons, vogelprints) verdienen ze veel succes.

Bekijk alle beelden van het Commuun defilé op Catwalk Weekend.

Make sure to wash your hair, stond er op de uitnodiging van Thimister. Maar wat dat precies betekende, weet ik twaalf uur later nog altijd niet. Voor de tweede collectie van zijn comeback, putte Thimister opnieuw in de grote koffer van de Belgische mode met veel contrasten tussen hard en zacht: tenues in lichte stoffen, op hun plaats gehouden door zware lederen riemen en corsetten.

Bekijk alle beelden van het Thimister defilé op Catwalk Weekend.Julien David sloot gisteren de eerste dag op de Parijse kalender af met een intieme show in het leeggenaakte salon van een oud herenhuis in de Marais (met een haard aan het eind van de catwalk). David, een Fransman die in Tokyo is gevestigd, begon met een lijn sjaals, maakte daarna mantels en showt sinds vorig seizoen een volledige collectie in Parijs.

Zijn collectie voor komende zomer is bijzonder fris, met voor de ontwerper in Japan gemaakte stoffen (bedrukt met gepixelde paisleymotief, een digitale doolhof met computergame-personages, en camouflage). Julien David mengt girly (wijde poppenrokjes) en streetwear (machtige parka's). Een naam om te onthouden.

Jesse Brouns

Na Milaan is Parijs altijd een beetje schrikken. De mode is jonger en bonter (dat geldt soms zelfs voor de traditionele huizen), het publiek ook. Op de eerste dag waren vooral jonge ontwerpers en merken aan de beurt. Onze selectie: Anthony Vaccarello liet zich inspireren door de stijl van wijlen fotograaf Herb Ritts, die (kort samengevat) in de jaren negentig topmodellen en celebrities op het strand van Malibu fotografeerde. De mannequins bij Vaccarello, onder wie de torenhoge Karlie Kloss, zagen er fantastisch uit, en ietwat onverbiddelijk in hun weinig verhullende, veelal zwarte second skin-jurken (soms met lingerie-elementen, zoals bij Calvin Klein Collection in New York, en hier en daar een reep python). Vaccarello, een Belgische Italiaan (hij studeerde aan La Cambre) won enkele maanden geleden de begeerde prijs van l'Andam, een Franse organisatie. Buit: 200000 euro. Bekijk alle beelden van het defilé van Anthony Vaccarello op Catwalk Weekend.Commuun, het in Parijs gevestigde Japanse duo, showde onmiddellijk erna op dezelfde plek, de Cité de la Mode et du Design (in een door architecten Jakob + MacFarlane gerenoveerd pakhuis). Ik mis het begin van de show (nog snel een Affligem gedronken met Marjolijn van Elle op het terras van Gare d'Austerlitz, maar niet snel genoeg). Commuun is cool, maar geraakt voorlopig toch niet echt van de grond. Jammer, met hun lichte, zachte silhouetten (brons, vogelprints) verdienen ze veel succes. Bekijk alle beelden van het Commuun defilé op Catwalk Weekend.Make sure to wash your hair, stond er op de uitnodiging van Thimister. Maar wat dat precies betekende, weet ik twaalf uur later nog altijd niet. Voor de tweede collectie van zijn comeback, putte Thimister opnieuw in de grote koffer van de Belgische mode met veel contrasten tussen hard en zacht: tenues in lichte stoffen, op hun plaats gehouden door zware lederen riemen en corsetten. Bekijk alle beelden van het Thimister defilé op Catwalk Weekend.Julien David sloot gisteren de eerste dag op de Parijse kalender af met een intieme show in het leeggenaakte salon van een oud herenhuis in de Marais (met een haard aan het eind van de catwalk). David, een Fransman die in Tokyo is gevestigd, begon met een lijn sjaals, maakte daarna mantels en showt sinds vorig seizoen een volledige collectie in Parijs. Zijn collectie voor komende zomer is bijzonder fris, met voor de ontwerper in Japan gemaakte stoffen (bedrukt met gepixelde paisleymotief, een digitale doolhof met computergame-personages, en camouflage). Julien David mengt girly (wijde poppenrokjes) en streetwear (machtige parka's). Een naam om te onthouden. Jesse Brouns