Een handvol ontwerpers bouwt in Parijs een heus catwalkdecor om zijn collectie te presenteren. Vaak zijn het verwijzingen naar het buitenleven: een hooischuur, een tennisveld, een eiland vol papegaaien. It's showtime!

Karl Lagerfeld spaart voor Chanel kosten nog moeite en laat in het Grand Palais een gigantische hooischuur neerdalen. Het publiek - waaronder Prince op de eerste rij - zit tussen het stro, de modellen duiken op uit de boerenstal, op klompjes en met rieten picknickmandjes. Het decor is echter geen afleidingsmanoeuvre voor de collectie, Lagerfeld showt een sterk seizoen. De mousseline klokjurkjes en stoere denimlooks ogen jong, en het haak-en borduurwerk is indrukwekkend tussen de klassieke zwart-witte tweedjasjes. Tot plots de grond beeft, een pop-up podium uit de grond rijst en Lily Allen achter de micro haar vrolijke single 'Not Fair' inzet. En Lagerfelds ideeënbox blijkt nog niet uitgeput: de show eindigt met drie modellen - twee meisjes en een jongen - dollend in het hooi. Karl, deugniet!

Een gezond partijtje tennis, is wat Hermès serveerde. Jean-Paul Gaultier liet de catwalk en zitplaatsen bedekken met grasmatten en witte krijtstrepen. Modellen dragen witte tennisrokjes van verschillende lengtes, lange cardigans, zweetbandjes en sportieve T-shirts, afgewisseld met caramelkleurige en baksteenrode leren jurken en transparante bloesjes. Tijdloos en luxueus sportief. Tot twee modellen een amateuristisch partijtje tennis beginnen aan de zijlijn en de ballen gevaarlijk onze richting uitvliegen.

Nog een ander natuurdecor bij Jean-Charles de Castelbajac: de catwalk ziet eruit als een blauwe oceaan waar haaivinnen uitsteken. We zien pop-art foto's als print, papegaaienveren, haaienschoenen, strorokjes, piratenogen: een typische Castelbajac-show vol entertainment, en kleren gemaakt voor de Lady Gaga's van deze wereld.

Ook Stefano Pilati had voor Yves Saint Laurent inspiratie gehaald uit zijn moestuin, met aardbeien- en kersenprints op boerinnenrokken (de andere helft van de collectie bestond uit strakke zwartleren stuks en asymmetrisch witte jurken). En bij Louis Vuitton stuurde Marc Jacobs ontdekkingsreizigers de wereld in, met gigantische afrokapsels, wielrennersbroekjes, denimjasjes, militaire parka's en vossenstaarten aan hun oversized handtassen en rugzakken. De meisjes liepen op mocassins en klompen met koeienhuid en pluimpjes. Afrikaanse en neonprints werden gemixt en in laagjes over elkaar gedragen, lingeriedetails waren zichtbaar, en we noteerden nog tientallen andere uiteenlopende kernwoorden in ons notitieboekje. De show was een mishmash van ideeën, maar laat mishmash nu net een van de trends zijn volgende zomer.

Elke Lahousse

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Een handvol ontwerpers bouwt in Parijs een heus catwalkdecor om zijn collectie te presenteren. Vaak zijn het verwijzingen naar het buitenleven: een hooischuur, een tennisveld, een eiland vol papegaaien. It's showtime! Karl Lagerfeld spaart voor Chanel kosten nog moeite en laat in het Grand Palais een gigantische hooischuur neerdalen. Het publiek - waaronder Prince op de eerste rij - zit tussen het stro, de modellen duiken op uit de boerenstal, op klompjes en met rieten picknickmandjes. Het decor is echter geen afleidingsmanoeuvre voor de collectie, Lagerfeld showt een sterk seizoen. De mousseline klokjurkjes en stoere denimlooks ogen jong, en het haak-en borduurwerk is indrukwekkend tussen de klassieke zwart-witte tweedjasjes. Tot plots de grond beeft, een pop-up podium uit de grond rijst en Lily Allen achter de micro haar vrolijke single 'Not Fair' inzet. En Lagerfelds ideeënbox blijkt nog niet uitgeput: de show eindigt met drie modellen - twee meisjes en een jongen - dollend in het hooi. Karl, deugniet! Een gezond partijtje tennis, is wat Hermès serveerde. Jean-Paul Gaultier liet de catwalk en zitplaatsen bedekken met grasmatten en witte krijtstrepen. Modellen dragen witte tennisrokjes van verschillende lengtes, lange cardigans, zweetbandjes en sportieve T-shirts, afgewisseld met caramelkleurige en baksteenrode leren jurken en transparante bloesjes. Tijdloos en luxueus sportief. Tot twee modellen een amateuristisch partijtje tennis beginnen aan de zijlijn en de ballen gevaarlijk onze richting uitvliegen. Nog een ander natuurdecor bij Jean-Charles de Castelbajac: de catwalk ziet eruit als een blauwe oceaan waar haaivinnen uitsteken. We zien pop-art foto's als print, papegaaienveren, haaienschoenen, strorokjes, piratenogen: een typische Castelbajac-show vol entertainment, en kleren gemaakt voor de Lady Gaga's van deze wereld. Ook Stefano Pilati had voor Yves Saint Laurent inspiratie gehaald uit zijn moestuin, met aardbeien- en kersenprints op boerinnenrokken (de andere helft van de collectie bestond uit strakke zwartleren stuks en asymmetrisch witte jurken). En bij Louis Vuitton stuurde Marc Jacobs ontdekkingsreizigers de wereld in, met gigantische afrokapsels, wielrennersbroekjes, denimjasjes, militaire parka's en vossenstaarten aan hun oversized handtassen en rugzakken. De meisjes liepen op mocassins en klompen met koeienhuid en pluimpjes. Afrikaanse en neonprints werden gemixt en in laagjes over elkaar gedragen, lingeriedetails waren zichtbaar, en we noteerden nog tientallen andere uiteenlopende kernwoorden in ons notitieboekje. De show was een mishmash van ideeën, maar laat mishmash nu net een van de trends zijn volgende zomer. Elke Lahousse Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.