In Parijs toonde Gareth Pugh waar hij in uitblinkt: luxueuze gotiek met een hoog kitschquotiënt. Verder ook succesvolle collecties bij Dries Van Noten en Damir Doma.

Het was gisteren in Parijs een dag van gemiste afspraken. Bij Guy Laroche zijn we zelf opgestapt: in de nok van de immense donkere tent die voor de modeweek in de Jardin des Tuileries is neergeplant was het ondraaglijk warm (en het stonk er naar zweet: fashionista's zijn ook maar mensen).

Bekijk alle beelden van het Guy Laroche defilé op Catwalk Weekend.

Bij Gareth Pugh (shuttlebus in verkeersopstopping) en Mugler (onverwacht vroeg begonnen) kwamen we te laat, maar kon ik door op de punten van mijn tenen te gaan staan toch nog iets zien. Pugh werkte opnieuw samen met Ruth Hogben, een regisseur die gespecialiseerd is in min of meer abstracte modefilmpjes. Crystal Renn, naakt en vastgebonden, en dol van pijn en/of verlangen.

De show zelf was net zo agressief. En de kleren? Pugh wijkt nooit echt af van zijn succesrecept: een luxeversie van gotisch, met een hoog kitschquotiënt. Ook Mugler toonde een filmpje, featuring Lady Gaga -- 'Don't fuck with Mugler', sprak ze. Een zachtjes futuristische collectie, overwegend in beige en wit.

Dries Van Noten keek naar de architecturale vormen van Spaanse en Italiaanse couture uit de jaren vijftig (hij was naar eigen zeggen onder de indruk van een recente retrospectieve tentoonstelling van het werk van Cristobal Balenciaga).

Maar het opvallendst waren, net als vorig seizoen, de prints. Dit keer waren ze figuratiever dan ooit: Los Angeles en Las Vegas (onder meer) by night, de jungle, oude 17de eeuwse gravures - afzonderlijk of gecombineerd. Een soms heel drukke collectie, die toch een kalme, bijzonder elegante indruk gaf.

Bekijk alle beelden van het Dries Van Noten defilé op Catwalk Weekend.Eveneens elegant, maar echt niet van deze tijd: Marco Zanini voor Rochas, een oogverblindend mooie parade van meisjes uit de jaren vijftig (met de muziek van Mars Attacks op de achtergrond), maar zonder veel realiteitszin.

Bekijk alle beelden van het Rochas defilé op Catwalk Weekend.Damir Doma, die in de mannenmode debuteerde, vindt zijn weg in de damessector. Zijn vierde seizoen is verfijnder, zachter ook, dan zijn derde, met lichte blouses en jurken in vloeiend zijde en crepe, in luxueuze kleurencombinaties. Doma opent later dit jaar een winkel in de rue du Faubourg Saint-Honoré van Parijs: van underground naar lusexector in recordtempo.

Bekijk alle beelden van het Damir Doma defilé op Catwalk Weekend.

Jesse Brouns

In Parijs toonde Gareth Pugh waar hij in uitblinkt: luxueuze gotiek met een hoog kitschquotiënt. Verder ook succesvolle collecties bij Dries Van Noten en Damir Doma. Het was gisteren in Parijs een dag van gemiste afspraken. Bij Guy Laroche zijn we zelf opgestapt: in de nok van de immense donkere tent die voor de modeweek in de Jardin des Tuileries is neergeplant was het ondraaglijk warm (en het stonk er naar zweet: fashionista's zijn ook maar mensen). Bekijk alle beelden van het Guy Laroche defilé op Catwalk Weekend. Bij Gareth Pugh (shuttlebus in verkeersopstopping) en Mugler (onverwacht vroeg begonnen) kwamen we te laat, maar kon ik door op de punten van mijn tenen te gaan staan toch nog iets zien. Pugh werkte opnieuw samen met Ruth Hogben, een regisseur die gespecialiseerd is in min of meer abstracte modefilmpjes. Crystal Renn, naakt en vastgebonden, en dol van pijn en/of verlangen. De show zelf was net zo agressief. En de kleren? Pugh wijkt nooit echt af van zijn succesrecept: een luxeversie van gotisch, met een hoog kitschquotiënt. Ook Mugler toonde een filmpje, featuring Lady Gaga -- 'Don't fuck with Mugler', sprak ze. Een zachtjes futuristische collectie, overwegend in beige en wit. Dries Van Noten keek naar de architecturale vormen van Spaanse en Italiaanse couture uit de jaren vijftig (hij was naar eigen zeggen onder de indruk van een recente retrospectieve tentoonstelling van het werk van Cristobal Balenciaga). Maar het opvallendst waren, net als vorig seizoen, de prints. Dit keer waren ze figuratiever dan ooit: Los Angeles en Las Vegas (onder meer) by night, de jungle, oude 17de eeuwse gravures - afzonderlijk of gecombineerd. Een soms heel drukke collectie, die toch een kalme, bijzonder elegante indruk gaf. Bekijk alle beelden van het Dries Van Noten defilé op Catwalk Weekend.Eveneens elegant, maar echt niet van deze tijd: Marco Zanini voor Rochas, een oogverblindend mooie parade van meisjes uit de jaren vijftig (met de muziek van Mars Attacks op de achtergrond), maar zonder veel realiteitszin. Bekijk alle beelden van het Rochas defilé op Catwalk Weekend.Damir Doma, die in de mannenmode debuteerde, vindt zijn weg in de damessector. Zijn vierde seizoen is verfijnder, zachter ook, dan zijn derde, met lichte blouses en jurken in vloeiend zijde en crepe, in luxueuze kleurencombinaties. Doma opent later dit jaar een winkel in de rue du Faubourg Saint-Honoré van Parijs: van underground naar lusexector in recordtempo. Bekijk alle beelden van het Damir Doma defilé op Catwalk Weekend.Jesse Brouns