Tim Van Steenbergen was gisteren de eerste Belg op de kalender van de Parijse modeweek.

Tim Van Steenbergen is de eerste Belgische ontwerper op de kalender. Het défilé begint met een luide knal, en dan nog één: boven het fotografenpodium ontploft een reusachtige spotlamp. Met de soundtrack, enigszins melige boyscoutballades live verzorgd door Jasper Steverlinck, zit het ook al fout. De luidsprekers knorren en pruttelen zonder limieten.

Van Steenbergen showde de voorbije jaren koppig in Antwerpen en schrapte zichzelf daarmee van de internationale modekaart. Voor zijn terugkeer naar Parijs laat hij zich inspireren door de gereduceerde esthetiek van de Shakers, de Amerikaanse rurale beweging waarvan vooral het meubilair de geschiedenis heeft overleefd. Misschien lijkt de mode van Van Steenbergen daardoor lichter, minder verstikkend, dan we van hem gewoon zijn. Dat is zeker geen slechte zaak, welintegendeel. De mannenmode van de ontwerper, waarvan gisteren enkele voorbeelden over de catwalk werden gestuurd, is minder overtuigend.

Anne Valerie Hash kiest net als Van Steenbergen voor een gereduceerde versie van haar vormentaal. De Franse ontwerpster schipperde in het verleden geregeld tussen de reguliere modeweek en de doofpot, althans voor jonge ontwerpers, van de semaine de la couture (waar ook de Belgische Cathy Pill enigszins verloren liep). Hash heeft zichzelf, in haar eigen woorden, "teruggevonden". Ze showt in haar eigen, zeer sfeervolle zaaltje, in het theaterland van de Parijse Grands Boulevards. Hash combineert doorkijkjurken met miniatuurjasjes in een gekreukt, papierachtig materiaal. De collectie heeft een laag glamquotiÃ"nt, in de vorm van een beeldig, koperkleurig millefeuillejurkje. De modellen dragen All Stars. Voor een ontwerpster als Hash is dat een stap vooruit.

Het millefeuille-idee (denk: een soort accordeon van velletjes organza of zijde waarmee dan een rok of kleed wordt gemaakt) duikt eveneens op in de show van Peachoo + Krejberg. Het duo trekt, net als een leger andere ontwerpers, de kaart van transparantie. De zomer van 2010 wordt beslist doorzichtig.

Jesse Brouns

Tim Van Steenbergen was gisteren de eerste Belg op de kalender van de Parijse modeweek.Tim Van Steenbergen is de eerste Belgische ontwerper op de kalender. Het défilé begint met een luide knal, en dan nog één: boven het fotografenpodium ontploft een reusachtige spotlamp. Met de soundtrack, enigszins melige boyscoutballades live verzorgd door Jasper Steverlinck, zit het ook al fout. De luidsprekers knorren en pruttelen zonder limieten. Van Steenbergen showde de voorbije jaren koppig in Antwerpen en schrapte zichzelf daarmee van de internationale modekaart. Voor zijn terugkeer naar Parijs laat hij zich inspireren door de gereduceerde esthetiek van de Shakers, de Amerikaanse rurale beweging waarvan vooral het meubilair de geschiedenis heeft overleefd. Misschien lijkt de mode van Van Steenbergen daardoor lichter, minder verstikkend, dan we van hem gewoon zijn. Dat is zeker geen slechte zaak, welintegendeel. De mannenmode van de ontwerper, waarvan gisteren enkele voorbeelden over de catwalk werden gestuurd, is minder overtuigend.Anne Valerie Hash kiest net als Van Steenbergen voor een gereduceerde versie van haar vormentaal. De Franse ontwerpster schipperde in het verleden geregeld tussen de reguliere modeweek en de doofpot, althans voor jonge ontwerpers, van de semaine de la couture (waar ook de Belgische Cathy Pill enigszins verloren liep). Hash heeft zichzelf, in haar eigen woorden, "teruggevonden". Ze showt in haar eigen, zeer sfeervolle zaaltje, in het theaterland van de Parijse Grands Boulevards. Hash combineert doorkijkjurken met miniatuurjasjes in een gekreukt, papierachtig materiaal. De collectie heeft een laag glamquotiÃ"nt, in de vorm van een beeldig, koperkleurig millefeuillejurkje. De modellen dragen All Stars. Voor een ontwerpster als Hash is dat een stap vooruit.Het millefeuille-idee (denk: een soort accordeon van velletjes organza of zijde waarmee dan een rok of kleed wordt gemaakt) duikt eveneens op in de show van Peachoo + Krejberg. Het duo trekt, net als een leger andere ontwerpers, de kaart van transparantie. De zomer van 2010 wordt beslist doorzichtig.Jesse Brouns