Louis Vuitton sloot vanochtend de Parijse modeweek af -- en het seizoen. Plus Paco Rabanne en Christophe Lemaire.

Marc Jacobs staat intussen vijftien jaar aan het hoofd van 's werelds meest succesvolle maroquinerie. Geen spectaculaire vernieuwing, kortom, bij Louis Vuitton, zoals eerder deze week bij Dior of Saint Laurent. Of misschien toch: Jacobs tekende voor het eerst een damescollectie waarin het Monogram-motief van het merk geen enkele keer is gebruikt. De lente staat in het teken van het dambordpatroon van het huis, de Damier.

Vorig seizoen transformeerde Vuitton de Cour Carrée van het Louvre tot een treinstation, antieke stoomtrein incluis. Dit keer vroeg het bedrijf de hulp van een kunstenaar die goed vertrouwd is met dambordpatronen, de Fransman Daniel Buren. Zijn decor bestond uit vier roltrappen (waarvan een aantal treden geel was geschilderd) en een met gele vierkanten versierde catwalk. De modellen kwamen in paren van de roltrappen naar beneden, en in de finale allemaal samen.

De roltrappen-truuc is niet origineel: Raf Simons gebruikte hem in het verleden tot twee keer toe voor zijn mannenshows. Maar het blijft wel een spectaculair zicht, zeker met muziek van Philip Glass erbij.

Volgens de perswoordvoerders van Vuitton was de collectie zelf ook geïnspireerd door werk van Daniel Buren, in het bijzonder Les Deux plateaux (beter gekend als Les colonnes de Buren), de reeks kolommen op een binnenplein van het Palais Royal in Parijs. Een en al vierkant en geometrie, voor een collectie die van ver eenvoudig leek -- bijna minimalistisch -- maar van dichtbij een stuk complexer is (Jacobs leende de tuffetage-techniek van tapijtenmakers en liet 's werelds kleinste lovertjes maken, voor jurken met een vloeiend metalliek aspect.

De collectie van Vuitton lag op een bepaalde manier in de lijn van de futuristische mode van Paco Rabanne in de jaren zestig. Zijn merk wordt door de Spaanse groep Puig sinds enkele seizoenen nieuw leven ingeblazen. Eerst met de Indische ontwerper Manish Arora, die na twee lauw ontvangen collecties opzij werd geschoven. Zijn opvolgster, Lydia Maurer, keek met meer respect naar het erfgoed van Rabanne, maar kon niet echt overtuigen.

Christophe Lemaire, die ook de damescollecties voor Hermès ontwerpt, slaagt er maar niet in om van zijn eigen lijn een succes te maken. Dat is jammer: zijn presentatie, gisterennamiddag in een apartement, was een van de meest geslaagde van de modeweek. "Ik wil kleren maken waarvan je vergeet dat je ze aanhebt," zei hij. En toch: een collectie om niet te vergeten.

Jesse Brouns

Louis Vuitton sloot vanochtend de Parijse modeweek af -- en het seizoen. Plus Paco Rabanne en Christophe Lemaire. Marc Jacobs staat intussen vijftien jaar aan het hoofd van 's werelds meest succesvolle maroquinerie. Geen spectaculaire vernieuwing, kortom, bij Louis Vuitton, zoals eerder deze week bij Dior of Saint Laurent. Of misschien toch: Jacobs tekende voor het eerst een damescollectie waarin het Monogram-motief van het merk geen enkele keer is gebruikt. De lente staat in het teken van het dambordpatroon van het huis, de Damier. Vorig seizoen transformeerde Vuitton de Cour Carrée van het Louvre tot een treinstation, antieke stoomtrein incluis. Dit keer vroeg het bedrijf de hulp van een kunstenaar die goed vertrouwd is met dambordpatronen, de Fransman Daniel Buren. Zijn decor bestond uit vier roltrappen (waarvan een aantal treden geel was geschilderd) en een met gele vierkanten versierde catwalk. De modellen kwamen in paren van de roltrappen naar beneden, en in de finale allemaal samen. De roltrappen-truuc is niet origineel: Raf Simons gebruikte hem in het verleden tot twee keer toe voor zijn mannenshows. Maar het blijft wel een spectaculair zicht, zeker met muziek van Philip Glass erbij. Volgens de perswoordvoerders van Vuitton was de collectie zelf ook geïnspireerd door werk van Daniel Buren, in het bijzonder Les Deux plateaux (beter gekend als Les colonnes de Buren), de reeks kolommen op een binnenplein van het Palais Royal in Parijs. Een en al vierkant en geometrie, voor een collectie die van ver eenvoudig leek -- bijna minimalistisch -- maar van dichtbij een stuk complexer is (Jacobs leende de tuffetage-techniek van tapijtenmakers en liet 's werelds kleinste lovertjes maken, voor jurken met een vloeiend metalliek aspect. De collectie van Vuitton lag op een bepaalde manier in de lijn van de futuristische mode van Paco Rabanne in de jaren zestig. Zijn merk wordt door de Spaanse groep Puig sinds enkele seizoenen nieuw leven ingeblazen. Eerst met de Indische ontwerper Manish Arora, die na twee lauw ontvangen collecties opzij werd geschoven. Zijn opvolgster, Lydia Maurer, keek met meer respect naar het erfgoed van Rabanne, maar kon niet echt overtuigen. Christophe Lemaire, die ook de damescollecties voor Hermès ontwerpt, slaagt er maar niet in om van zijn eigen lijn een succes te maken. Dat is jammer: zijn presentatie, gisterennamiddag in een apartement, was een van de meest geslaagde van de modeweek. "Ik wil kleren maken waarvan je vergeet dat je ze aanhebt," zei hij. En toch: een collectie om niet te vergeten. Jesse Brouns