Omdat de modeweken altijd drama met zich meebrengen en zeker de grote labels in de gaten worden gehouden verbaast het ons niet dat er momenteel veel geblogd, geschreven en getweet wordt over de accessoires die Domenico Dolce en Stefano Gabbana enkele dagen geleden in Milaan over de catwalk stuurden.

Voor hun SS13-collectie gingen de ontwerpers terug naar hun Siciliaanse roots, wat te merken viel aan de kleding maar ook aan de accessoires. Enkele modellen sportten buiten kleurrijke sjaaltjes ook oorbellen met bustes van zwarte vrouwen met fruit op het hoofd, wat volgens sommigen te veel doet terugdenken aan de koloniale periode. Styleite haalde zelfs de term "blackamoor" weer vanonder het stof, een woord dat hier zoveel als "roetmop" betekent.

Hoewel de oorbellen inderdaad nogal simplistisch vormgegeven zijn en eerder lijken op de ja-knikkende beeldjes die je in goedkope luchthavenshops op terugweg van de Seychellen kan kopen, vragen wij ons af of D&G werkelijk de bedoeling had te verwijzen naar de periode waarin Mussolini nog over Ethiopië heerste. Akkoord, zowel Dolce als Gabbana zijn onmiskenbaar blank en in hun show liep geen enkel donker model mee, maar wij zien dat graag toegeschreven aan toeval.

De meisjes van Styleite besloten hun artikel in ieder geval met de vaststelling dat ze de denigrerende oorbellen nooit of te nimmer zelf zouden dragen maar wel 'cool' zouden vinden bij hun donkere vriendinnen. (KS)

Omdat de modeweken altijd drama met zich meebrengen en zeker de grote labels in de gaten worden gehouden verbaast het ons niet dat er momenteel veel geblogd, geschreven en getweet wordt over de accessoires die Domenico Dolce en Stefano Gabbana enkele dagen geleden in Milaan over de catwalk stuurden. Voor hun SS13-collectie gingen de ontwerpers terug naar hun Siciliaanse roots, wat te merken viel aan de kleding maar ook aan de accessoires. Enkele modellen sportten buiten kleurrijke sjaaltjes ook oorbellen met bustes van zwarte vrouwen met fruit op het hoofd, wat volgens sommigen te veel doet terugdenken aan de koloniale periode. Styleite haalde zelfs de term "blackamoor" weer vanonder het stof, een woord dat hier zoveel als "roetmop" betekent. Hoewel de oorbellen inderdaad nogal simplistisch vormgegeven zijn en eerder lijken op de ja-knikkende beeldjes die je in goedkope luchthavenshops op terugweg van de Seychellen kan kopen, vragen wij ons af of D&G werkelijk de bedoeling had te verwijzen naar de periode waarin Mussolini nog over Ethiopië heerste. Akkoord, zowel Dolce als Gabbana zijn onmiskenbaar blank en in hun show liep geen enkel donker model mee, maar wij zien dat graag toegeschreven aan toeval. De meisjes van Styleite besloten hun artikel in ieder geval met de vaststelling dat ze de denigrerende oorbellen nooit of te nimmer zelf zouden dragen maar wel 'cool' zouden vinden bij hun donkere vriendinnen. (KS)