Gisteren was het tien jaar geleden dat New York Fashion Week werd stilgelegd na de aanslagen van 11 september.

Ik was daar toen niet bij. Mijn reis naar Manhattan werd die dag bruusk onderbroken, met een noodlanding in Newfoundland.

We mochten niet uit het vliegtuig. De enige informatie, los van af en toe een mededeling van de kapitein, kwam van een passagier die toevallig een transistorradiootje bijhad. De kans bestond, zo hoorden we op een lokale zender, dat er terroristen zaten op vluchten uit Europa, misschien op de onze.

Toen duidelijk werd wat er in New York was gebeurd, begonnen enkele stewardessen te huilen. We hadden allemaal schrik. Op de tarmac van de piepkleine luchthaven van St John stonden tientallen jumbojets. Het Amerikaanse luchtruim was dicht, de wereld hield collectief zijn adem in.

Ijshockeystadium

Tien uur later was de drank op. Nog zes uur later had de Canadese overheid een rampenplan klaar. We werden met bussen naar een ijshockeystadium gebracht (zonder handbagage) en daar zag ik voor het eerst, op zo'n reusachtig jumbotronscherm, beelden van de in elkaar stortende torens.

Ik bleef vijf dagen gestrand in Canada: ver van de actie, maar tezelfdertijd er midden in (onderweg naar het stadium zag ik dat de actrice Marisa Berenson op ons vliegtuig zat; zij verloor haar zus in een van de toestellen die de torens ramden). Ik heb die enkele dagen in Canada veel tijd doorgebracht met de hoofdredactrice van een Frans modetijdschrift die toevallig een rij voor me zat in het vliegtuig. We hebben het, voor zover ik me kan herinneren, geen enkele keer over mode gehad.

Tien jaar later is mode, of tenminste: het circus rond mode, nog altijd even futiel. Maar dat is precies ook de kracht van mode. Het zijn uiteindelijk maar kleren.

Diane von Furstenberg

Diane von Furstenberg deelde na haar show gisteren eigenhandig Amerikaanse vlaggetjes uit (flashback naar de mecaniciens op de luchthaven van Cincinnatti, die met gelijkaardige vlaggetjes zwaaiden toen ons vliegtuig uit Canada daar landde). En bij The Row, het label van de Olsen Twins, verliep de show grotendeels in stilte, zonder de opwindende, stampende muziek die je doorgaans bij een defilé verwacht.

Maar elders in New York is het tijdens deze Fashion Week business as usual. En gelukkig maar. Terwijl buiten op wandelafstand 'de gebeurtenissen' werden herdacht, showde niet minder dan Victoria Beckham haar nieuwe collectie. Een perfect moment, als u het mij vraagt, om het donkere verleden voorgoed vaarwel te zeggen.

De lente van 2012 wacht al.

Jesse Brouns

Gisteren was het tien jaar geleden dat New York Fashion Week werd stilgelegd na de aanslagen van 11 september. Ik was daar toen niet bij. Mijn reis naar Manhattan werd die dag bruusk onderbroken, met een noodlanding in Newfoundland. We mochten niet uit het vliegtuig. De enige informatie, los van af en toe een mededeling van de kapitein, kwam van een passagier die toevallig een transistorradiootje bijhad. De kans bestond, zo hoorden we op een lokale zender, dat er terroristen zaten op vluchten uit Europa, misschien op de onze. Toen duidelijk werd wat er in New York was gebeurd, begonnen enkele stewardessen te huilen. We hadden allemaal schrik. Op de tarmac van de piepkleine luchthaven van St John stonden tientallen jumbojets. Het Amerikaanse luchtruim was dicht, de wereld hield collectief zijn adem in. Ijshockeystadium Tien uur later was de drank op. Nog zes uur later had de Canadese overheid een rampenplan klaar. We werden met bussen naar een ijshockeystadium gebracht (zonder handbagage) en daar zag ik voor het eerst, op zo'n reusachtig jumbotronscherm, beelden van de in elkaar stortende torens. Ik bleef vijf dagen gestrand in Canada: ver van de actie, maar tezelfdertijd er midden in (onderweg naar het stadium zag ik dat de actrice Marisa Berenson op ons vliegtuig zat; zij verloor haar zus in een van de toestellen die de torens ramden). Ik heb die enkele dagen in Canada veel tijd doorgebracht met de hoofdredactrice van een Frans modetijdschrift die toevallig een rij voor me zat in het vliegtuig. We hebben het, voor zover ik me kan herinneren, geen enkele keer over mode gehad. Tien jaar later is mode, of tenminste: het circus rond mode, nog altijd even futiel. Maar dat is precies ook de kracht van mode. Het zijn uiteindelijk maar kleren. Diane von Furstenberg Diane von Furstenberg deelde na haar show gisteren eigenhandig Amerikaanse vlaggetjes uit (flashback naar de mecaniciens op de luchthaven van Cincinnatti, die met gelijkaardige vlaggetjes zwaaiden toen ons vliegtuig uit Canada daar landde). En bij The Row, het label van de Olsen Twins, verliep de show grotendeels in stilte, zonder de opwindende, stampende muziek die je doorgaans bij een defilé verwacht. Maar elders in New York is het tijdens deze Fashion Week business as usual. En gelukkig maar. Terwijl buiten op wandelafstand 'de gebeurtenissen' werden herdacht, showde niet minder dan Victoria Beckham haar nieuwe collectie. Een perfect moment, als u het mij vraagt, om het donkere verleden voorgoed vaarwel te zeggen. De lente van 2012 wacht al. Jesse Brouns